Πολιτικά, στοιχεία διάλυσης του κράτους, υψηλά επιτόκια στη διατραπεζική αγορά, ένα πρόγραμμα σύγκλισης που γύρισε πίσω από την Κομισιόν, απόψεις από την αντιπολίτευση περί κρατικοποίησης των τραπεζών και φορολόγησης των συναλλαγών, υψηλό έλλειμμα, ανεργία, ασάφεια ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων και άγνοια ως προς τις επισφάλειες που πρόκειται να γράψουν από τα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη, είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Το αποτέλεσμα είναι απτό στο ταμπλό. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με φόρα επιστρέφει στις 1.450 μονάδες, δηλαδή πλησιάζει τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν τον Μάρτιο του 2003. Λίγο πιο πριν ο γενικός δείκτης του υποχωρούσε πάνω από 1%, στα όρια των 1.730 μονάδων, ενώ διόλου καλή δεν είναι η κτάσταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το αποτέλεσμα είναι ότι τράπεζες όπως η Eurobank κινούνται σε ισστορικά χαμηλά, αφού έσπασε και τα 4 ευρώ, κινούμενη στα 3,98 ευρώ, η Πειραιώς και η Alpha κινούνται κάτω από την ονομαστική τους αξία στα 4 και 4,40 ευρώ αντίστοιχα και η ΕΤΕ έχει γυρίσει στον Ιούνιο του 2003, διαπραγματευόμενη στα 9,70 ευρώ με υψηλό όγκο 1,3 εκατ. τεμαχίων. Ιστορικά χαμηλά παρατηρούνται επίσης, στην ΑΤΕ, στο 1,05 ευρώ και στο Τ.Τ. στα 4 ευρώ.
Αντίδραση έχει βγει στην ΕΧΑΕ, που σημειώνει κέρδη πάνω από 2%, εξαιτίας της υψηλής μερισματικής απόδοσης άνω του 12% και στη MIG που ενισχύεται λίγο πάνω από 2%. Το κλίμα πάντως είναι άσχημο, καθώς 95 μετοχές υποχωρούν, έναντι 25 που ενισχύονται και 35 που παραμένουν αμετάβλητες, με τις συναλλαγές μόλις στα 34,2 εκατ. ευρώ.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr