Αυτό που πάντως έχει ενδιαφέρον ότι, πέραν του όποιου trading ή των βραχυπρόθεσμων πονταρισμάτων, εσχάτως παρατηρείται στο ταμπλό η εξής εικόνα. Ως επί το πλείστον στην πλευρά των πωλητών, οι οποίοι επικρατούν μέχρι τώρα «κατά κράτος» και με εμφατικό τρόπο, «βγαίνουν» αμερικανικά χαρτοφυλάκια, κωδικοί και funds, ενώ στην πλευρά των αγοραστών, των… «όποιων» διστακτικών αγοραστών, εμφανίζονται χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκής προέλευσης.
Υπό μία έννοια αυτό «κουμπώνει» με την εκτίμηση περί «φυγής αμερικανικών κεφαλαίων» από τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, πόσω μάλλον από την εύθραυστη «Λ. Αθηνών» που έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προκλήσεων (αξιολόγηση, προσφυγικό, τράπεζες, αγρότες, πολιτικό ρίσκο κ.λπ.), αλλά και τις πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα το «κουμπί της εξόδου πάτησαν» ονόματα όπως οι Morgan Stanley, Fidelity, Wellinghton, Blackrock, Wells Fargo, Invesco, Highfileds, KKR κ.λπ.
Προφανώς βέβαια, θα υπήρχαν και τοποθετήσεις από ξένους οίκους, hedge funds και private equities στο ελληνικό ταμπλό, ως επί το πλείστον όμως οι ξένοι ήταν… συντριπτικά πωλητές είτε για λογαριασμό τους είτε για λογαριασμό πελατών τους (Citi, BofA, JP Morgan, Goldman Sachs).
Από την άλλη πλευρά, έστω και «δειλά», έστω και με το ζόρι, χωρίς μαζικότητα και τζίρους, στα… χαμηλά, βρέθηκαν κάποιοι αγοραστές που είτε ποντάρουν σε θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης είτε βρήκαν ευκαιρίες για trading. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν κωδικοί και χαρτοφυλάκια από το City, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι και άλλα χρηματιστηριακά κέντρα της Ευρώπης, αν και θυμίζουμε ότι ευρωπαϊκά funds κάτοχοι LME (ομολογίες που μετατράπηκαν σε μετοχές στις ΑΜΚ) είχαν πουλήσει τη συμμετοχή τους.
Πάντως, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη του χώρου, «στο παιχνίδι των… αψιμαχιών στο ταμπλό από πλευράς αγοραστών δεν μπαίνουν τόσο ευρωπαϊκά funds με την έννοια που κάποιοι νομίζουν, όσο χαρτοφυλάκια πίσω από τα οποία βρίσκονται έλληνες, ιδιώτες ή και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που ψωνίζουν μετοχές στα χαμηλά». Με απλά λόγια, και αν ισχύουν οι πληροφορίες, πέρα από τις αγορές των insiders ή το buy back που λαμβάνει χώρα στο ταμπλό, κάποια ελληνικά κεφάλαια με «ευρωπαϊκά μανδύα» τελευταία «τσιμπολογάνε» κομμάτια στο χρηματιστήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr