Ωστόσο, οι αναλυτές επιμένουν ότι το «κλειδί» για τη συνέχεια είναι η αξιολόγηση. Δηλαδή, επί της ουσίας, η ταχύτητα με την οποία κυβέρνηση θα κινηθεί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στην προετοιμασία των νομοσχεδίων που θα κρίνουν την αξιολόγηση, στην ψήφισή τους ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ανοίξει ο δρόμος για μια σειρά από εξελίξεις-παρμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στο Χ.Α. (π.χ. αναβαθμίσεις από οίκους, επαναφορά waiver από την ΕΚΤ η οποία θα δώσει το πράσινο φως ώστε τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σταδιακή αποδέσμευση τραπεζών από ακριβό ELA κ.λπ.).
Η ανοδική αντίδραση που προέκυψε τελευταία με αφετηρία τις 520 μονάδες προσωρινά βελτίωσε, οριακά, το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, για την ώρα η αγορά ήδη έχει κάνει 2-3 αναγνωριστικές, πλην όμως αποτυχημένες προσπάθειες για να ξεπεράσει τις 560 μονάδες, που θεωρούνται κομβικό τεχνικό όριο στον δρόμο προς τις 580,600 ή 630-640 μονάδες (και μετά βλέπουμε).
«Πιθανόν το χρηματιστήριο της Αθήνας να χρειαστεί κι άλλο χρόνο πριν ξαναδοκιμάσει τις ανοδικές του δυνατότητες, σε αυτό συνηγορούν οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά και οι πιέσεις στις ξένες αγορές. Ελπίζουμε πάντως ότι αργά ή γρήγορα, καλύτερα βέβαια το συντομότερο, εύκολα ή δύσκολα, προφανώς… δύσκολα, θα κλείσουν τα μέτωπα και το τοπίο θα ξεθολώσει», σημειώνει παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς που πάντως δεν παύει να εκφράζει τις ανησυχίες τους για όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της διαπραγμάτευση, στην κοινωνία αλλά και στο πολιτικό πεδίο.
Την ίδια ώρα, πυκνώνουν αναλύσεις από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές που μιλούν για τα ρίσκα, τα προβλήματα, τις γκρίζες ζώνες, αλλά από την άλλη ευελπιστούν ότι μέσα στο προσεχές δίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές διεργασίες που αφορούν στην αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι μετά από αυτό θα έρθουν καλύτερες ημέρες στη «Λ. Αθηνών», αρκεί να μην προκύψουν εσωτερικά απρόοπτα ή κάποια νέα διεθνής καταιγίδα.
Προφανώς λοιπόν, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το «κλειδί» για το Χ.Α. είναι στα χέρια κυβέρνησης και δανειστών, που για άλλη μια φορά είναι σκληροί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Όσο το… «κουβάρι ξετυλίγεται δίχως να μπλέκει και πάλι», οι ελπίδες αναπτερώνονται. Ειδάλλως, στο κακό σενάριο, πάμε πάλι για τις 520 μονάδες, ακολούθως τις 500 και 470 μονάδες και μετά… βλέπουμε. Οι στηρίξεις του τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 38 και 35 μονάδες και η αντίσταση στις 44 μονάδες.
Θυμίζουμε πως η βραχυπρόθεσμη τάση του τραπεζικού Δείκτη παραμένει πτωτική εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους δείκτες. Οι στηρίξεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 150 και 145 μονάδες. Οι αντιστάσεις βρίσκονται στις 158 και 165 μονάδες.
Προφανώς και τα βλέμματα είναι στραμμένα σε ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ, αλλά και σε EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, όπως όμως και σε μετοχές με ειδικό βάρος, σαν τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και τις ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Coca Cola HBC, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ κ.λπ.
Ωστόσο εσχάτως, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Παρατηρούνται χαμηλοί τζίροι και στις πτωτικές συνεδριάσεις, ένδειξη ότι δεν υπάρχουν επιθετικοί πωλητές ή έστω οι ξένοι τηρούν στάση αναμονής αφού πάντως πρώτα κάποια hedge funds ρευστοποίησαν θέσεις σε τράπεζες και blue chips. Από την άλλη πλευρά όμως, οι ισχνές συναλλαγές καταδεικνύουν ότι η επιφυλακτικότητα παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό και υπό τις συνθήκες αυτές το Χ.Α παραμένει ευάλωτο και δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερες τιμές.
Παράλληλα, το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να κινείται εντός στενού εύρους διακύμανσης μεταξύ 520-530 με 550-560 μονάδων και δείχνει να αντέχει τους διεθνείς κραδασμούς, τουλάχιστον προς ώρας, αν και δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει από τη μέγγενη εάν το επενδυτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια επιδεινωθεί περαιτέρω.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr