Ξετυλίγοντας… το κουβάρι των επενδυτικών ερωτηματικών-επιλογών, και σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, δύο από τα κορυφαία ζητήματα θα αποτελέσουν οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Η ΔΕΗ ταλαιπωρείται βασικά από δύο «αγκάθια».
Το ένα είναι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (αποτίμηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ) χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι όροι αποζημίωσης, εν όψει μάλιστα και της υποχρεωτικής παραχώρησης του 50% της αγοράς σε ιδιώτες ανταγωνιστές της, και το δεύτερο είναι η εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τελευταία η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ παραμένει σταθερά κάτω των 900 εκατ. ευρώ. Την υψηλότερη τιμή-στόχο δίνει η IBG, στα 6,20 ευρώ, με σύσταση "Νeutral", και η Wood, στα 5,75 ευρώ. Πρόσφατα η Alpha Finance μείωσε την τιμή-στόχο από τα 9,5 στα 4 ευρώ, ενώ η Goldman Sachs "αναβάθμισε" σε "Νeutral", από "Sell", τη σύστασή της, με στόχο τα 4,7 ευρώ.
Όσον αφορά στον ΟΠΑΠ που λες και έχει… «αγκυροβολήσει» στα 6,8 ευρώ και την αποτίμηση των 2,1-2,2 δισ. ευρώ, μαστίζεται από τις κυβερνητικές επιλογές που επηρεάζουν τις δραστηριότητές του. Η μετοχή έχει χάσει περίπου το 1/3 της αξίας της από τον περασμένο Οκτώβριο και ο όμιλος είναι εν αναμονή εξελίξεων για το project των VLT’s. Εγχώριοι και ξένοι αναλυτές έχουν βάλει τον πήχη για τη μετοχή στα επίπεδα από 8 έως 10 ευρώ.
Αναμφίβολα η μετοχή του ΟΤΕ αποτελεί τους τελευταίους μήνες μία από τις κορυφαίες επιλογές των αναλυτών από το ελληνικό ταμπλό, η Goldman Sachs αύξησε την τιμή-στόχο στα 11 ευρώ, από 9,7 ευρώ πρόσφατα, με την επισήμανση ότι η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με discount 30% έναντι του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, ενώ και η Deutsche Bank έθεσε τον πήχη στα 11,5 ευρώ, προσδοκώντας φέτος EBITDA 1,23 δισ. ευρώ.
Προφανώς και η Motor Oil με άνοδο φέτος 50% ήδη ξεχωρίζει (τιμή 10 ευρώ), με τους αναλυτές να δίνουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, στα 13 έως 14 ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη σε discount έναντι των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων. Προφανώς και η ομοειδής ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανήκει στη λίστα των μετοχών που τσεκάρουν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές με την εισηγμένη να θεωρείται ως καλή επιλογή από ξένους οίκους (π.χ. UBS), ενώ ερωτηματικό για τη νέα χρονιά αποτελεί η FOLLI-FOLLIE υπό την έννοια της στενής της διασύνδεσης με την Κίνα (Fosun, κινεζική ανάπτυξη), πόσω μάλλον όταν εσχάτως προέκυψε… εξαέρωση στο ταμπλό.
Πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι ένα γκρουπ μετοχών-σηματωρών παραμένει στο μικροσκόπιο των αναλυτών και των επενδυτών, όπως είναι οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, η JUMBO που δείχνει να έχει ξεπεράσει τα απόνερα των capital controls, η ΤΙΤΑΝ που έχει αναπτυχθεί διεθνώς, η ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ιδίως εάν συνεχισθούν οι υψηλές συναλλαγές στο Χ.Α., ενώ επιλογές όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εάν έχουμε νέες μπίζνες σε έργα, ΑΠΕ κ.λπ. αλλά και επανεκκίνηση των παγωμένων projects για τα γκρουπ αυτά) επίσης συγκαταλέγονται στην focus list.
Από κει και πέρα, το κατά πόσο θα γίνουν άμεσα ή σε βάθος χρόνου ιδιωτικοποιήσεις-αναπτύξεις, θα επηρεάσουν την πορεία τίτλων όπως οι ΟΛΠ, Lamda, ΕΥΔΑΠ, με την Coca Cola HBC, έστω και με πιο περιορισμένη στάθμιση, να αποτελεί πάντα μια σταθερά για τον FTSE 25.
Σε κάθε περίπτωση, η Large Cap έχει πολλά ερωτηματικά, γρίφους αλλά και… προκλήσεις για τη νέα χρονιά.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr