Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 880,48 μονάδες με απώλειες 2,67 %, ενώ περιορισμένος ήταν τηρουμένων των αναλογιών και ο τζίρος που ανήλθε στα 101,5 εκατ. ευρώ.
Όπως εγκαίρως έχει επισημάνει το reporter.gr παρά το γεγονός ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θεωρούνται, ακόμα και μετά την επώδυνη εκροή καταθέσεων που προηγήθηκε, επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, συν του ότι η προκαταρκτική συμφωνία τους εξασφαλίζει την στήριξη της ΕΚΤ, εντούτοις η εικόνα των τραπεζικών τίτλων από την Τρίτη και μετά σίγουρα δεν είναι αυτή που πολλοί επενδυτές θα ανέμεναν.
Αν εξαιρεθεί η φάση όπου εξελίχθηκε το «φαινόμενο του ελατηρίου» στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση μετά το «deal» με την ΕΕ, οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινούνται νευρικά και συνήθως προς την πτωτική κατεύθυνση, φρενάροντας έτσι την γενικότερη αντίδραση του ΧΑ.
Η αιτία είναι βεβαίως γνωστή στους κύκλους των επενδυτών και σχετίζεται με το θολό τοπίο για τον τρόπο που θα συμμετέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ρύθμιση των κόκκινων δανείων που σκοπεύει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση.
Όσο το πλάνο δεν ξεκαθαρίζει οι fund managers ακόμα και όσοι έχουν αποκλειστικά κερδοσκοπικό χαρακτήρα δεν μπορούν να προσδιορίσουν το τι θα σημαίνει η διαδικασία αυτή με χρηματιστηριακούς όρους. Ενώ όλοι προφανώς έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την πιθανότατα ενός νέου κύκλου ανακεφαλαιοποίησης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους υφιστάμενους μετόχους.
Το αποτέλεσμα όπως προαναφέρθηκε είναι όχι μόνο να «φρενάρει» η ανοδική αντίδραση, προς μεγάλη απογοήτευση όσων τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα υψηλά, αλλά να ανακοπούν οι τοποθετήσεις και στα υπόλοιπα Blue Chips.
Ωστόσο πάντα υπάρχει και η αισιόδοξη άποψη που λέει πως από την στιγμή που η αγορά έχει επιβεβαιώσει τα τρέχοντα επίπεδα υπό δυσκολότερες συνθήκες, τα πτωτικά περιθώρια έχουν περιοριστεί σε αντίθεση με τα ανοδικά που ενισχύθηκαν τουλάχιστον θεωρητικά.
Σε τεχνικό επίπεδο το γενικό συμπέρασμα δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το χθεσινό και έχει να κάνει με τη κατοχύρωση της περιοχής των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη και των 260 μονάδων για τον FTSE ASE 25. Όσον αφορά το παρασκήνιο των dealing rooms αρκετοί εκτιμούν πως μπορεί να δούμε κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων (window dressing) λόγο του τέλους του μήνα, ενώ υπό την ίδια λογική από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να διαπιστωθεί η νέα τάση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr