Για να διαψευστούν ωστόσο λίαν συντόμως, όταν η αγορά έδειξε ξεκάθαρα πως αξιοποιεί την ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία εξόδου, με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα για όλα σχεδόν τα Ελληνικά Blue Chips.
Η ζημιά για μια ακόμα φορά ξεκίνησε από τις τραπεζικές μετοχές που με το που βγήκαν από τις «συμπληγάδες» των stress test, βρέθηκαν με το καλημέρα σε μια πολιτική, αυτή την φορά, αντιπαράθεση, μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης.
Με τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως δεν πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο να επιθυμεί σφόδρα μια τέτοια εξέλιξη προκειμένου να επιστραφούν σημαντικά κεφάλαια στο ΤΧΣ, με σκοπό την μείωση του χρέους.
Ταυτόχρονα οι τραπεζίτες έχοντας διανύσει μια δύσκολη περίοδο προσπαθούν τώρα να ανοίξουν το θέμα της ανταλλαγής των warrants με τις μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο να αποκτήσουν εκ νέου και τον μετοχικό έλεγχο.
Προφανώς τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των μετόχων τους ταυτίζονται με του Κράτους, αλλά υπάρχει πάντα η παράμετρος των εκλογών που είναι ικανή να φρενάρει την διαδικασία.
Ενώ παραμένει και το ερωτηματικό του κατά πόσο οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων θα είναι διατεθειμένοι να αποκτήσουν επιπλέον τραπεζικές μετοχές, μέσα σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό περιβάλλον.
Και να προχωρήσει όμως το πλάνο και πάλι, οι σχέσεις ανταλλαγής σε σύγκριση με τις αποτιμήσεις, οι τιμές εξάσκησης των warrants και γενικά η χρηματιστηριακή «αναστάτωση» που πάντα προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα κάνουν πιο «αφιλόξενη» την αγορά της Αθήνας.
Συνεπώς το συμπέρασμα για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΧΑ δεν μπορεί να είναι αισιόδοξο, κάτι που αποτυπώνεται και τα τελευταία reports των επενδυτικών οίκων που μετά τις ασκήσεις αντοχής χολιάζουν θετικέ τα αποτελέσματα αλλά επαναφέρουν τον παράγοντα της πολίτικης αστάθειας.
Α.Τάντουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr