Αν αυτό λέει κάτι, η έξοδος της Ελλάδας από τις αγορές είχε γίνει στις 1.600 μονάδες στις 7 Απριλίου του 2011 (7ετες ομόλογο σταθερής απόδοσης με κουπόνι 5,9%). Εκεί είχε γίνει η τελευταία έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους και έκτοτε οι μόνες εκδόσεις αφορούσαν 6μηνα και 3μηνα έντοκα που σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν αναχρηματοδοτήσεις. Η αγορά βλέπει το κουπόνι εκείνης της έκδοσης να κλείνει την ψαλίδα με την αγοραία πορεία του ελληνικού spread και ενδεχομένως ανεβάζει την πιθανότητα κάποιας κίνησης προς τις αγορές για μια περιορισμένη έκδοση ίσως πολύ νωρίτερα από όσο οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένουν.
H πορεία των ελληνικών ομολόγων παραμένει ανοδική με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να υποχωρούν σημαντικά κάτω από το 7%. Σύμφωνα με στοιχεία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 6,828%. Σημειώνεται ότι εάν το 10ετές κόστος δανεισμού μίας χώρας ξεπερνά το 7% θεωρείται «μη βιώσιμο». Η Ελλάδα πέρασε κάτω από το 7% για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2010 την Πέμπτη. Αντίστοιχη είναι και η πορεία κρατικών τίτλων του Νότου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων της Ισπανίας υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια κάτω από το 2%. Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Μαδρίτης βρίσκονται σε νέο χαμηλό 8ετίας, αγγίζοντας το 3,48%.
Συμφωνία με Τρόικα και Blackrock σαν εκκρεμότητες παραμένουν, ωστόσο η πίεση που ασκούν πλέον τέτοιες καθυστερήσεις είναι περιορισμένη και από ότι αποδείχθηκε εύκολα αναχαιτίσιμη. Πάντως, οι αγοραστές έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους κλείνοντας τον μήνα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 33 μηνών.
Οι αφορμές νέων δόθηκαν από την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για χαμηλότερη τιμή προμήθειας στο φυσικό αέριο από την Gazprom, την προώθηση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ για ΟΛΠ και Ελληνικό, τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και εν μέρει από τις τηλεδιασκέψεις των αποτελεσμάτων τριμήνου που ενίσχυσαν την θετική αίσθηση για την πορεία της χρήσης του 2014. Επί της ουσίας όμως η κυριότερη εξέλιξη ήταν η υποχώρηση του spread διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά 33 μηνών και πιθανόν ο βασικός λόγος που οι αποτιμήσεις είδαν νεότερα υψηλά χωρίς να έχουν την συνδρομή κάποιων θετικών εκπλήξεων από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr