Και αν οισυναλλαγές έχουν πιάσει ταβάνι, αφού εδώ και μερικές συνεδριάσεις ο τζίρος δεν ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ, τα ξένα funds και ειδικά εκείνα που παίζουν στις αναδυόμενες αγορές «καλοβλέπουν» τις αποδόσεις του Χ.Α. Το «καλό σενάριο» παίζουν οι επενδυτές και στις αγορές των ομολόγων, με την δεκαετία να παραμένει πάνω από τις 70 μονάδες, το επιτόκιο στο 7,5% και το spread να υποχωρεί στα χαμηλά τεσσάρων ετών, στις 550 μονάδες, ενώ η έκδοση των εντόκων την περασμένη Τρίτη διαμορφώθηκε στο 3,6%, κάτι που έχει να συμβεί από τον Απρίλιο του 2010.
Η Barclays δίνει το σύνθημα της επιστροφής των επενδυτών, θεωρώντας ότι η σημαντική διόρθωση που συντελέστηκε, πλέον έχει φθάσει τις αποτιμήσεις στο σημείο - καμπή. Κάτι για το οποίο εξάλλου μίλησε την Τρίτη ο γνωστός επενδυτής της Franklin Templeton, κ. Μάρκ Μόμπιους. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Χ.Α. θα αποτελέσει τον «στόχο» τους. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν λοιπόν, αλλά και η διοίκηση του Χ.Α. έχει αναφέρει ότι περιμένει τοποθετήσεις από funds που τοποθετούνται στα αναδυόμενα χρηματιστήρια. Μάλιστα, κάποιοι ξένοι οίκοι σχολίαζαν στις αρχές της χρονιάς ότι αναμένονται στο Χ.Α. επιπλέον εισροές άνω 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Η δε θέση των ξένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προσεγγίζει το 50% ως προς την κεφαλαιοποίηση της αγοράς μας και η συμμετοχή τους στις συναλλαγές ξεπερνάει το 53% επί του ημερήσιου τζίρου.
Μεγάλα funds των αναδυόμενων αγορών, όπως η Invesco, τα emerging market funds της Deutsche και αυτά της Barclays αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας την πρώτη φουρνιά των "γρήγορων" επενδυτών. Όπως έχει αναφέρει και η JP Morgan, τα μεγάλα funds των αναδυόμενων αγορών, είτε δεν έχουν αγοράσει ακόμα Ελλάδα, είτε διατηρούν ακόμα μικρές θέσεις στα χαρτοφυλάκιά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Invesco, σύμφωνα με στοιχεία Ιανουαρίου, διαθέτει υπό διαχείριση 765 δισ. δολ. εκ των οποίων τα 370 είναι σε μετοχές. Από αυτά, επενδύονται με επιθετικό τρόπο τα 288 δισ. και με τον λεγόμενο παθητικό, τα 83 δισ.
Οι κυριότερες θέσεις της σε μετοχές αφορούν τη Samsung Electronics, China Mobile, Taiwan Semiconductor, Hyundai Mobis και Wisdomtree India Earnings. Μία εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να τροφοδοτήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο με νέες δυνάμεις και κεφάλαια, που ούτως ή άλλως συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία που παρακολουθεί η επενδυτική.Τα σημαντικά κέρδη των ελληνικών κρατικών ομολόγων και μετοχών, καθώς και η βελτίωση της εικόνας στις υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας, αποτελούν το απόλυτο σημάδι της επιστροφής των επενδυτών στην ευρωζώνη αλλά και στην Ελλάδα.
Ομόλογα
Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 και τα ελληνικά ομόλογα έχουν δώσει κέρδη 9,92% από τις αρχές του έτους στους επενδυτές, σημειώνοντας έτσι την καλύτερη επίδοση μεταξύ 34 αγορών δημόσιου χρέους , σύμφωνα με το Bloomberg World Bond Index, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά με κέρδη 6,7%. Τα κέρδη για τα γερμανικά ομόλογα έιναι σημαντικά χαμηλότερα, στο 1,9%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει τις δεύτερες μεγαλύτερες αποδόσεις μεταξύ των 24 ανεπτυγμένων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg φέτος, μετά τη Δανία, με κέρδη 7,2% από τις αρχές τους έτους. Οι μετοχές των αγορών της περιφέρειας είναι μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων στην Ευρώπη φέτος. Η μετοχή της CaixaBank, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, έχει «τρέξει» 28% και η Banco Popular Espanol ενισχύεται 24%. Η ιταλική Finmeccanica καταγράφει κέρδη 23% και η Fiat 22%. Στην Ελλάδα, η μετοχή του ΟΤΕ σημειώνει άνοδο 26%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr