Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πέντε εβδομάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στις 1.125,21 μονάδες, με τη ζημιά από το φόρο υπεραξίας στην αγορά και μάλιστα σε ποσοστό 15%, να αποτελεί αντικίνητρο για τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών, ακόμα κι αν το Χρηματιστήριο περάσει και πάλι σε ανοδικό κύκλο. Σημειωτέον ότι παραμένει και το 0,2% φόρος στις πωλήσεις. Η στήριξη της αγοράς εντοπίζεται πλέον στις 1.100 μονάδες και σε τυχόν διάσπασή τους προς τα κάτω στις 1.080. Πρόκειται για επίπεδα τα οποία αποτελούν τη βάση για την αντίδραση που σημειώθηκε μέχρι τα υψηλά των 1.1228 μονάδων. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, τα νέα που αφορούν τον φόρο υπεραξίας από κινητές αξίες δεν άρεσαν στους επενδυτές επιτείνοντας το σκηνικό των πιέσεων που έχει ξεκινήσει μετά την 3η Δεκεμβρίου στην εγχώρια αγορά. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο νόμου η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να διατηρεί σοβαρές ενστάσεις ως προς την επίδραση που θα έχουν οι σχετικές διατάξεις στην δημιουργία ενδιαφέροντος ή στην ελκυστικότητα της αγοράς καθώς διαπιστώνονται κενά που αφορούν τον συμψηφισμό παλαιότερων ζημιών ή την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που αρχικά είχε διατυπωθεί ότι μπορεί να υπάρχει.
Σε άλλες περιπτώσεις όπως τα warrants όπου ο μέτοχος έχει λάβει χωρίς χρηματική καταβολή τίτλους η υπεραξία φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο του κεφαλαίου χωρίς να υπολογίζεται η απομείωση που υπέστησαν οι μετοχές πριν και κατά την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης γεγονός που οφείλεται και στην απόκτηση των warrants. Την ίδια στιγμή επενδυτές που καταγράφουν κέρδη στα χαρτοφυλάκια τους κινούνται προληπτικά ανεβάζοντας τις θεωρητικές τιμές κτήσης πουλώντας και αγοράζοντας τις μετοχές τους προκειμένου να μειώσουν την ενδεχόμενη φορολογητέα ποσότητα σε μια μελλοντική τους πώληση. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια συστημική εικόνα αυτοτροφοδοτούμενων πωλήσεων που δεν συνδέεται με την επικαιρότητα ή με τις επιχειρηματικές προοπτικές των εταιριών.
Ο δε τζίρος, κυρίως λόγω των πακέτων ξεπέρασε τα 230 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές (;) που έκανε η κυβέρνηση στο φόρο υπεραξίας έχουν ως εξής:
- Ο φόρος υπεραξίας επι των κερδών 15% παρέμεινε όπως είχε κατατεθεί. Ακόμη και σε πινακίδιο 100 ευρώ ο επενδυτής θα καταβάλλει το 15%.
- Ταυτόχρονα παραμένει ο φόρος 20% επί των πωλήσεων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές
- Δεν υφίσταται το αφορολόγητο όριο των 25.000 ευρώ, όπως είχε ζητήσει το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.
- Από τις συναλλαγές μετοχών – ομολόγων υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού κερδών – ζημιών όταν βρίσκονται σε ενιαίο χαρτοφυλάκιο.
- Η διάταξη για τις τρεις χρηματιστηριακές συναλλαγές ( με υποχρέωση βιβλίων εσόδων- εξόδων) αφαιρέθηκε στο ΧΑ- Εναλλακτική αγορά και σε ομόλογα εισηγμένων και ισχύει σε ομόλογα μη εισηγμένων ( ΦΑΓΕ ).
- Ζημίες από συναλλαγές σε τίτλους μπορούν να συμψηφίζονται με μελλοντικά κέρδη.
Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά κατέγραψε απώλειες 2,89%, με τα κέρδη για το σύνολο του 2012 να περιορίζονται σε 23%.
Βουτιά 8% κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ, 7,38% ο ΟΠΑΠ, σχεδόν 7% η ΔΕΗ, πάνω από 6% η Eurobank Properties, 5,65% ο Τιτάνας, 5,63% η ΕΧΑΕ και 5,27% ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, πολλοί επενδυτές πουλάνε μετοχές πριν από το τέλος του 2013, γράφοντας σημαντικά κέρδη, τα οποία δεν θα φορολογηθούν με τον συντελεστή του 15%.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr