Απώλειες κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στο σύνολο της εβδομάδας κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ διασπάστηκε στο κλείσιμο και η στήριξη των 1.180 μονάδων. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,09%, στις 1.177,34 μονάδες και με αισθητά μειωμένες συναλλαγές κοντά στα 91 εκατ. ευρώ, από 120 εκατ. ευρώ την προηγούμενη μέρα. Αν κάτι ανησυχεί τους ξένους κι αυτό προέκυψε από το roadshow της HSBC στο Λονδίνο, είναι ότι, αν και έχει περάσει στις αποτιμήσεις, το πολιτικό ρίσκο της χώρας, που παραμένει αυξημένο. Που σημαίνει ότι οι ξένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα μας και οι όποιες εντολές αγορών για τη συνέχεια θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα σύμπνοιας που θα προωθήσει η κυβέρνηση, περνώντας από τη Βουλή τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ταυτόχρονα, η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τα «ανοίγματα» των τραπεζών μετά τον έλεγχο της Blackrock, αν και τις πρώτες ενδείξεις παρουσίασε κατά τις πληροφορίες ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος στη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες το μεσημέρι της Παρασκευής. Πάντως, η Bank of America ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών τονίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες θα υπεραποδόσουν σε σχέση με αυτές άλλων αγορών σε σε Ευρώπη - Μ. Ανατολή - Β. Αφρική.
Συγκεκριμένα, δίνει σύσταση neutral για την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή στόχο το 1,17 ευρώ, σύσταση neutral και για την Alpha Bank με τιμή στόχο το 0,67 ευρώ και σύσταση underperform για την Εθνική με τιμή στόχο 4,15 ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα ανακάμψει στο 13-15% μέχρι το 2017, και τονίζει πως η σημερινή τιμή των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αντικατοπτρίζει την προοπτική αυτή της ανάκαμψης.
Η αύξηση των περιθωρίων κέρδους, η ομαλοποίηση των προβλέψεων και οι μειώσεις κόστους θα οδηγήσουν στην σημαντική άνοδο της μέσης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών την επόμενη τετραετία.
Όπως επισημαίνει, η βελτίωση της ρευστότητας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν το 2014 και σταδιακά θα ομαλοποιηθούν μέχρι το 2017.
Η ΒοfA τονίζει πως η συγκέντρωση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες ύψους 635 εκατ. ευρώ στις τρεις μεγάλες τράπεζες,
Ωστόσο προειδοποιεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η κεφαλαιακή βάση, εξακολουθούν να αποτελούν τους βασικότερους κινδύνους σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση του κλίματος στην περίπτωση επιδείνωσης. Στην Alpha Bank υπάρχει βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τις μετοχές, η Πειραιώς διαθέτει της ισχυρότερες δυνατότητες μείωσης κόστους και η Εθνική, αν και αναμένεται να έχει καλύτερη μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων, η τιμή προς λογιστική αξία της τάξης του 1,9 που διατηρεί, δεν δικαιολογείται.
Τεχνική ανάλυση
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, «ο Γενικός Δείκτης χρησιμοποιώντας ως καταλύτη τη κατώτερη των προσδοκιών αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s -παρέμεινε στη κατηγορία υψηλού κινδύνου C - διέσπασε ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 1200 με 1180 μονάδων ενεργοποιώντας έτσι σημαντικές εντολές αγορών. Από εκεί και έπειτα όμως ο δείκτης δηλώνοντας αδυναμία συνέχειας προς την αντίσταση των 1245 μονάδων αναδιπλώθηκε καθοδικά προσεγγίζοντας εκ νέου το άνω όριο της ζώνης, στις 1200 μονάδες. Πιθανή επιβεβαιωμένη επανείσοδο του δείκτη μέσα στο επίπεδο των 1.200 με 1.180 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα επιβαρύνει το ημερήσιο διάγραμμα τιμών χαρακτηρίζοντας την ανοδική διαφυγή της περασμένης Δευτέρας ως “fake” , τεχνικό γεγονός, που θα θέσει ως βραχυχρόνιο πτωτικό στόχο τις 1145 μονάδες. Καθοδικές αποκλίσεις (Bearish Divergence) και άρνηση να ακολουθήσουν την πρόσφατη άνοδο του Γενικού Δείκτη λαμβάνουμε από αρκετούς τεχνικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα από τον νεφελώδες Corona Swing Position, όπου παρά την καταγραφή νέων υψηλών από τον Γενικό εκείνος συνεχίζει τη καθοδική του πορεία εμφανίζοντας πιθανή αποδυνάμωση της ανοδικής συνέχειας προς τα όρια των 1245 και 1280 μονάδων».
Δείκτες
Σε αντίθεση με το Γενικό Δείκτη ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχει ήδη εισέλθει στην ανάλογη σε σημαντικότητα ζώνη των 400 με 394 μονάδων παρουσιάζοντας εμφανή διαγραμματική αδυναμία κίνησης προς το ισχυρό όριο αντίστασης των 410 με 416 μονάδων. Ημερήσια κλεισίματα κάτω κυρίως από τις 390 μονάδες θα βάλουν τις βάσεις για την εκδήλωση μιας βίαιης καθοδικής κίνησης προς τις 375 με 370 μονάδες προβληματίζοντας έντονα για τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του δείκτη. Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες ορμής εμφανίζουν αρνητική απόκλιση (Bearish Divergence) προϊδεάζοντας μας για την «κενότητα» της πρόσφατης ανοδικής διάσπασης των 400 μονάδων. Επίσης τεχνικά σημάδια «πλήρωσης» της ανόδου και πιθανής αναστροφής λαμβάνουμε μερικώς από κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως για παράδειγμα από την ΕΕΕ, όπου απειλεί τη στήριξη των 20 ευρώ, των ΕΛΠΕ με την καταγραφή τιμών κάτω από τα 9 ευρώ, της ΔΕΗ με το σχηματισμό ανοδικού ”ceiling” πέριξ των 11,20 ευρώ».
Ταμπλό
Εντολές αγορών βγήκαν στην ΓΕΚ/τέρνα, καθώς η γ.σ. ενέρκινε σήμερα το deal με το fund Υork Capital, κλείσιμο στα 5,5 ευρώ για την Frigoglass, καθώς κατέγραψε τα περισσότερα κέρδη στον 25άρη, με άνοδο 3,19%, στα 8,75 ευρώ ενισχύθηκε η Motor Oil και στα 23,96 ευρώ η Folli Follie, που είναι το αγαπημένο χαρτί της HSBC, με υψηλό έτους τα 26 ευρώ. Ισχυρή πτώση κατά 4,4% για τον Τιτάνα στα 20,60 ευρώ, 3,53% υποχώρησε η ΕΥΔΑΠ, στα 8,20 ευρώ, στο 1,93 διολίσθησε η Ιντραλότστα 9,08 ευρώ υποχώρησε ο ΟΤΕ. Αμετάβλητη η ΕΤΕ και η Alpha, στα 4,25 ευρώ και 0,60 ευρώ αντίστοιχα, με το δικαίωμα της δεύτερης να υποχωρεί ακόμα περισσότερο στο 1,16 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr