Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, κυρίως ως προς το ζήτημα των μετοχών που θα τους διαρθρώνουν, ενόψει της μετάταξης του Χ.Α. στα αναδυόμενα χρηματιστήρια. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μόλις ξεκίνησαν. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι παρατηρούνται κινήσει κατοχύρωσης ρευστότητας, μετά τα κέρδη 17% τον Οκτώβριο και σχεδόν 35% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, με πολλές από τις μετοχές, κυρίως του 25άρη να έχουν γράψει υψηλά έτους ή υψηλά διετίας. Υπό αυτά τα δεδομένα, η διόρθωση είναι φυσιολογική με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στις 1.120 μονάδες και αμέσως μετά στις 1.070 μονάδες. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται σχεδόν μία ώρα πριν από το κλείσιμο στα 70 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι ξένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων αναφέρουν ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και στο πρώτο του Ιανουαρίου που δίνεται το «πράσινο φως» για την εξάσκηση των warrants από τους κατόχους τους, δεν είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο, εξαιτίας των σημαντικών κεφαλαίων που θα πρέπει να καταβληθούν για την εξάσκησή τους. Αυτό, όταν τόσο οι ξένοι, όσο και τα εγχώρια ισχυρά χαρτοφυλάκια θα μπορούσαν να κρατήσουν τη ρευστότητα αυτή για μελλοντικές κινήσεις, δεδομένων των εκτιμήσεων για καλή πορεία της αγοράς μεσοπρόθεσμα.
Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 1.142 μονάδες, με απώλειες 1,67% και τη διόρθωση να αγγίζει τις 62 μονάδες από τα υψηλά των 1.202 μον.
H εικόνα στις τραπεζικές μετοχές είναι μικτή, με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά με κέρδη 5,06% μετά την είδηση για το ενδιαφέρον των ξένων funds για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η Εθνική ενισχύεται 0,49%, η Alpha Bank καταγράφει πτώση 0,77% και η Πειραιώς υποχωρεί 0,6%.
Στα μη τραπεζικά blue chips του δείκτη FTSE Large Cap σημειώνονται ελεγχόμενες απώλειες γενικότερα, με την μεγαλύτερη πίεση να δέχονται οι Coca Cola 2,96%, Bιοχάλκο -2,42%, ΔΕΗ 2,40%, ΟΛΠ -2,45%, Μοτορ Οιλ -2,59%, Μέτκα -1,38%, ΕΛΠΕ -4%, Frigoglass -1,55%, ΕΥΔΑΠ -1,77%, ΕΧΑΕ -2,13%.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr