Εν αναμονή μέχρι τέλος της εβδομάδας που πρόκειται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις συζητήσεις που ξεκινάει η κυβέρνηση με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της επόμενης χρονιάς, αλλά και μέχρι το 2016.
Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, θεωρεί ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό, δεν θα είναι μεγαλύτερο από 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα, με βάση τους τελευταίους υπολογισμού της θεωρεί ότι αυτό κινείται πάνω από τα 2,5 δις. ευρώ, αν και ξεκίνησε από πιο ψηλά, από τα 4 με 4,5 δις. ευρώ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μιλάει για πολεμικό κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και κάνει λόγο απλώς για διαπραγματεύσεις με ισχυρά επιχειρήματα από την Ελληνική πλευρά.
Warrants
Από την πλευρά τους οι ξένοι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων αναφέρουν ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και στο πρώτο του Ιανουαρίου που δίνεται το «πράσινο φως» για την εξάσκηση των warrants από τους κατόχους τους, δεν είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο, εξαιτίας των σημαντικών κεφαλαίων που θα πρέπει να καταβληθούν για την εξάσκησή τους. Αυτό, όταν τόσο οι ξένοι, όσο και τα εγχώρια ισχυρά χαρτοφυλάκια θα μπορούσαν να κρατήσουν τη ρευστότητα αυτή για μελλοντικές κινήσεις, δεδομένων των εκτιμήσεων για καλή πορεία της αγοράς μεσοπρόθεσμα.
Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, κοντά στα 12 εκατ. ευρώ, με την Εθνική να είναι αυτή που σημειώνει σημαντικά κέρδη στον 25άρη, σχεδόν κατά 2%, με τις φήμες να κάνουν λόγο ότι επίκειται πώληση σε funds μέρους του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της το οποίο ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ. Κίνηση πάνω από τα 6 ευρώ για τον Μυτιληναίο και κίνηση προς τα 0,455 ευρώ η MIG. Aπό εκεί και πέρα, το profit taking και η αποκομιδή ρευστότητας από μετοχές που υπεραπέδωσαν τον Οκτώβριο συνεχίζεται και σήμερα, παρά την ανοδική αναλαμπή της αγοράς μέχρι τις 1.166 μονάδες. Πάνω από 2% η πτώση σε ΕΛΠΕ και Coca Cola, στα 7,75 ευρώ υποχωρεί η ΕΥΔΑΠ, καθώς το ΣτΕ φαίνεται να μπλοκάρει την ιδιωτικοποίησή της, πιέσεις, αλλά μικρές σε ΔΕΗ και ΟΤΕ, δίνουν γενικότερα την αίσθηση ότι μετά την κούρσα του δείκτη ως τις 1.200 μονάδες, εδώ και δύο εβδομάδες το Χ.Α. ψάχνει το βήμα του.
Υπενθυμίζεται ότι η βραχυπρόθεσμη στήριξη της αγοράς εντοπίζεται στις 1.100 – 1.120 μονάδες.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr