Κλίμα Ευρώπης επικράτησε την Τετάρτη στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στις 1.011,67 μονάδες, αλλά με χαμηλό τζίρο μόλις 42 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις και η σταθεροποίηση πάνω από τις χίλιες μονάδες σημαίνει σύμφωνα με την αγορά, ότι ο δείκτης αναζητεί κατεύθυνση. Οι ξένοι είναι ενθαρρυντικοί τόσο για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, όσο και της αγοράς, ενώ ήδη η πορεία των Ελληνικών ομολόγων με την βελτίωση των αποδόσεων, δείχνουν ότι η μέρα σταθεροποίησης κατ’ αρχήν και εν συνεχεία επιστροφής στην ανάκαμψη, είναι κοντά.
Πλην όμως, οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και αφορούν στο χειρισμό της υπόθεσης που αφορά στη Χρυσή Αυγή, με την απελευθέρωση την Τετάρτη τριών εκ των βασικών εμπλεκομένων για τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Ακόμα και τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση δεν έπεισαν τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι η χώρα αναμένεται να εμφανίσει εκτός από πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το προβλεπόμενο 3%.
Ιντραλότ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo, είναι οι μετοχές που ξεχώρισαν την Τετάρτη από τον 25άρη και από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, Τράπεζα Αττικής, Σαράντης και Ελληνικά Καλώδια.
Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για profit taking σε Coca Cola, που υποχώρησε σχεδόν κατά 4%, Ελλάκτωρ με 3,6%, Frigoglass 2,78%, Alpha και Πειραιώς πάνω από 2%, ΟΤΕ και ΔΕΗ.
Citigroup
Τις μετοχές των ΟΤΕ και ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι προτιμά η Citi σε νέα έκθεσή της για την Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως λόγω της κατάταξης της ελληνικής αγοράς στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών στις 26 Νοεμβρίου, αναμένονται τοποθετήσεις εώς και 2 δις. δολάρια στις ελληνικές μετοχές.
Όπως σημειώνει το 2013 θα αποτελέσει τον πάτος για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων και προβλέπει πως , εκτός των τραπεζών, η μείωση κερδών θα είναι της τάξης του 3%, ενώ το 2014 θα ανακάμψουν σημαντικά στο 31%.
Η Citi προβλέπει πως οι τοποθετήσεις από τα passive funds θα αγγίξουν τα 500 δισ. δολάρια ενώ τα active funds θα τοποθετήσουν εώς και 1,6 δισ. δολάρια.
Η στρατηγική του stock picking είναι αυτή που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές, μετά το πρόσφατο ράλι, αλλά και εν μέσω ενός αβέβαιου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.
Όπως τονίζει, προτιμά μετοχές που έδειξαν ικανότητα λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης στην κρίση, και βρίσκονται σε καλή θέση για να εκμεταλλευτούν την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ακολουθούμενη ανάκαμψη.
Η Citi σημειώνει ότι με βάση τα παραπάνω και με βέση τις λογικές τους αποτιμήσεις, προτιμά τις μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ με στόχο τα 9,5 και 9 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ακριβές αποτιμήσεις εμφανίζουν η Εθνική, ο ΟΠΑΠ και η ΕΧΑΕ.
Japonica
Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, 4.30 μμ ώρα Λονδίνου, ο επενδυτικός οίκος Japonica, προκειμένου να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την κτήση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Με λιτή ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι θα ενημερώσει και θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ανάλυσή της για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, τα σχέδιά της «να δράσει ως καταλύτης ώστε να αλλάξουν οι συστημικές παρανοήσεις σχετικά με την Ελλάδα» και για «την κατοχή ελληνικών ομολόγων από την Japonica».
Η ανακοίνωση της Japonica έρχεται μετά τη λήξη και της τρίτης παράτασης στην ασυνήθιστη δημόσια προσφορά του οίκου να αποκτήσει στην ανοιχτή αγορά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας έως 4 δισ. ευρώ.
Από την ανακοίνωση δεν προκύπτει η αξία των ομολόγων που ενδεχομένως να απέκτησε η Japonica στα πλαίσια της προσφοράς της, η οποία απευθυνόταν σε κατόχους μεγάλων πακέτων που δεν μπορούσαν να ρευστοποιηθούν εύκολα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr