'Ολες τις προϋποθέσεις να... φύγει προς τα πάνω έχει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την εντυπωσιακή διόρθωση που ήρθε από τις 1052 μονάδες, μέχρι τα όρια των 800 μονάδων στο τέλος του περασμένου μήνα, για να δείξει η αγορά ότι ισορροπεί μεταξύ των 860 - 870 μονάδων.
Τεχνικά, σύμφωνα με τους χρηματιστές ο γενικός δείκτης κινείται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα ξένα funds που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας βγήκαν αγοραστές, κυρίως σε Jumbo, Φουρλή και ΟΤΕ, δηλαδή σε μετοχές που έχουν διορθώσει πολύ από τα υψηλά τους, σα να μην υπάρχει μπροστά η αβεβαιότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των αποκρατικοποιήσεων και της Κύπρου. Ήδη, χθες μετά τα δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου επενδυτές ανησυχούν μήπως το κούρεμα που έγινε στην Κύπρο περάσει και σε άλλες χώρες. «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν οι τράπεζες, αλλά η οικονομία, το Δημόσιο και ο προϋπολογισμός», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή κ. Β. Χαρατσής.
«Το πρόβλημα πέρασε στη συνέχεια στις τράπεζες, αλλά υπ΄'αρχουν οι εγγυήσεις του ΤΧΣ και η βούληση των βασικών μετόχων να στηρίξουν τα πιστωτικά ιδρύματα», σχολιάζει ο χρηματιστής. Ο ίδιος σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα βγήκαν πολλές εντολές πώλησης, εκτιμώντας ότι προήλθαν από την Κύπρο προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα, λόγω των κλειστών τραπεζών. Ο κ. Χαρατσής θεωρεί ότι όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα της Κύπρου μένει πίσω μας και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στα θέματα που καίνε, τις αποκρατικοποιήσεις και τη συμφωνία με την τρόικα για μία σειρά από ζητήματα. Ο κ. Χαρατσής αποκλείει ακόμα το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι οι δύο οικονομίες, Ελλάδας και Κύπρου, έχουν διαφορετικά ζητήματα που τις «απασχολούν».
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας επισημαίνει ότι εφόσον η αγορά «χωνέψει» το πρόβλημα της Κύπρου και η Ελληνική κυβέρνηση εστιάσει στις στρατηγικής σημασίας αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, που θα φέρουν συνέργειες για την οικονομία (π.χ. θέσεις απασχόλησης), η εικόνα του Χρηματιστηρίου θα αλλάξει. Ο ίδιος στέκεται στο ζήτημα της περικοπής δαπανών του Δημοσίου, που αν γίνει σε σοβαρή βάση, θα περάσουν θετικά μηνύματα στους ξένους επενδυτές.
Από την πλευρά του ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Δ. Τζάνας ανησυχεί για τις καταθέσεις θεωρώντας λίγο - πολύ ότι στην Ευρώπη ακολουθείται η τακτική του δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Δεν νομίζω πάντως ότι οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις (πάνω από 100 χιλ.ευρώ) μιας ιταλικής ή ισπανικής τράπεζας (πολλώ μάλλον μιας γερμανικής) θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία (ενδεχόμενης) διάσωσής της», λέει ο κ. Τζάνας. «Θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει μέσω του ESM. Αν μιλάμε για Σλοβενική, Μαλτέζικη, Λουξεμβουργιανή τράπεζα, διαισθάνομαι ότι θα ισχύσει ό, τι έγινε με τις κυπριακές- οι καταθέτες θα γίνουν επενδυτές. Γιατί απλούστατα θα εκβιαστούν με το ξαφνικό θάνατο που συνεπάγεται η διακοπή της ροής κεφαλαίων από το ευρωσύστημα. Ενώ η Ιταλία- Ισπανία μπορούν ΕΚEΙΝΕΣ να απειλήσουν ότι θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, κάτι που μπορούν να το κάνουν (ιδιαίτερα η Ιταλία) λόγω της ισχυρής δομής της οικονομίας τους που πρακτικά έχει μάλλον πληγεί εντός της ευρωζώνης καθώς απεμπόλησαν το πλεονέκτημα της διολίσθησης της συν/κής ισοτιμίας όταν είχαν εθνικό νόμισμα, με συνέπεια απώλεια ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της οποίας οι βιομηχανικές εξαγωγές έχουν πληγεί. Και τότε εκτιμώ ότι θα σωθούν από πόρους του ESM χωρίς να επηρεασθεί και το δημόσιο χρέος τους… Οψόμεθα σε κάθε περίπτωση, καθώς σύντομα η «πραγματικότητα» (ανάγκες διάσωσης νέων τραπεζών χωρών της ευρωζώνης) θα δώσει την απάντηση… Να υπενθυμίζω ότι οι σχετικοί χειρισμοί αφορούν το ευαίσθητο θέμα της διατήρησης της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που ήδη κλονίστηκε από τις εξαγγελίες του νέου προέδρου του»…
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr