Σε ισχύ παραμένει όπως όλα δείχνουν το μέτρο καταβολής των τελών κυκλοφορίας ακόμα και με τον μήνα.
- Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας,
- για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας δύο μηνών, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κ.ο.κ.
Η επιλογή χρονικού διαστήματος άρσης, εάν γίνει, είναι δεσμευτική και δεν παρέχεται η δυνατότητα εκ νέου, εντός του 2020, άρσης της ακινησίας και κυκλοφορίας του οχήματος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αναλογική καταβολή. Σε περίπτωση που έχει ήδη γίνει χρήση του δικαιώματος άρσης και ο κάτοχος, ενώ έχει επιστρέψει εμπρόθεσμα τα στοιχεία κυκλοφορίας στη ΔΟΥ και έχει θέσει εκ νέου το όχημα σε ακινησία, επιθυμεί να άρει την ακινησία αυτή και πάλι, μπορεί να το κάνει μόνο εάν καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη πληρώσει.
Οποιοδήποτε νέο αίτημα μετατροπής του αρχικού αιτήματος άρσης της ακινησίας (π.χ. από έναν σε δύο ή τρεις μήνες ή για το υπόλοιπο του έτους κλπ.), δεν γίνεται δεκτό, καθώς η απαλλαγή χορηγείται άπαξ και για το συγκεκριμένο αρχικό χρονικό διάστημα. Η αλλαγή χρονικού διαστήματος πραγματοποιείται μόνο εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με αφαίρεση του ποσού που αρχικά είχε καταβληθεί.
Η δυνατότητα αυτή προϋποθέτει μετατροπή του αρχικού αιτήματος, δηλαδή πριν από τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.
Ηλεκτρονικά η βεβαίωση μη οφειλής
Σε λειτουργία έχει τεθεί η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής χορήγησης της βεβαίωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την ΑΑΔΕ. Με αυτή την εφαρμογή, διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες - κάτοχοι οχημάτων, που επιθυμούν να τα μεταβιβάσουν ή να τα διαγράψουν, λόγω εξαγωγής ή επαναταξινόμησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, και να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση.
Η διαδικασία για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας 2021 αναμένεται να παραμείνει ίδια σε σχέση με πέρυσι. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι να συμπληρώσει τον ΑΦΜ, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, συμπληρώνει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας καθώς και το έτος τελών κυκλοφορίας που αφορά η εκτύπωση.