Παράγοντες από τον κλάδο των συνεργείων υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν η συνεργασία με τις εταιρείες εμπορίας ανταλλακτικών βασίζονταν πιο πολύ στις μακροχρόνιες και φιλικές σχέσεις που είχαν αναπτύξει μαζί τους και όχι στην διαθέσιμη ή μη κεφαλαιακή τους επάρκεια. Κάτι που σήμερα δεν ισχύει, καθώς όπως λένε, οι εταιρείες εμπορίας που ως επί το πλείστον είναι θυγατρικές πολυεθνικών πιέζονται από τις μητρικές τους να αποφεύγουν όσο το δυνατό την πιθανότητα των επισφαλειών και άρα να πληρώνονται προκαταβολικά για το εμπόρευμα.
Στο πλαίσιο αυτό αποκαλύπτουν πηγές, οι θυγατρικές πολυεθνικών έχουν αλλάξει άρδην και την πολιτική που ακολουθούν στην ελληνική αγορά όσον αφορά τα αποθέματά τους. Συγκεκριμένα διατηρούν λιγότερα αποθέματα, προκειμένου να κρατήσουν και τα διαχειριστικά τους έξοδα σε χαμηλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικά ενώ -όπως και στο παρελθόν- διατηρούν στοκ σε αναλώσιμα (μπουζί, φίλτρο λαδιού,, φίλτρο καμπίνας κ.λπ) δεν ισχύει το ίδιο και με τα ακριβά μέρη που έχει ένα αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα μηχανή, κιβώτιο ταχυτήτων, ημιαξόνια, κρεμαγιέρες. Αυτό συμβαίνει διότι τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά κοστίζουν από 800 ευρώ μέχρι και 4.000 ευρώ (ανάλογα το αμάξι), ενώ τα απλά αναλώσιμα εκτός από τον μικρό τους όγκο έχουν και χαμηλή τιμή από 10 ευρώ έως και 80 ευρώ. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής στην πολιτική τους, ενώ τα αναλώσιμα μπορεί να τα προμηθευτεί ένα συνεργείο από την αντιπροσωπεία ακόμη και αυθημερών για τα υπόλοιπα , δηλαδή τα μεγάλα μέρη ενός αυτοκινήτου που είναι και τα πιο ακριβά η παράδοση γίνεται μετά από 10 με 15 ημέρες
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr