Την αποστολή της ΕΕ σήμερα ανέλυσε ο κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ο οποίος μιλώντας για το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου 2024, επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα αφορούν το πολιτικό πρόσημο που θα έχει η ΕΕ σε ένα κρίσιμο και ιστορικό σταυροδρόμι, με προκλήσεις, ευκαιρίες και απειλές. Όπως είπε: “Το ζητούμενο είναι η ΕΕ να επαναπροσδιορίσει την αποστολή της και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων με έναν τρόπο που θα συνεχίσει να μας εξασφαλίζει ειρήνη, ευημερία, δημοκρατία με τις σημερινές συνθήκες¨, βάσει του νέου μοντέλου. που έχει στο επίκεντρό της την Πράσινη, Ψηφιακή και Δίκαιη Μετάβαση και Ανάπτυξη.
Η κα Νιόβη Ρίγκου, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ με αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ, στόχος του οποίου είναι η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των Περιφερειών, μέσω της πολιτικής συνοχής, καθώς επίσης και τις προοπτικές που διαμορφώνονται μέσω του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η κα Ρίγκου επεσήμανε, ότι για την Ελλάδα την περίοδο 2020-2027 έχουν προβλεφθεί συνολικά περί τα 72 δισεκατομμύρια από όλα τα Ταμεία της ΕΕ, ενώ, όπως τόνισε, ζητούμενο είναι οι ευκαιρίες να αξιοποιηθούν με χειροπιαστά έργα. Όπως ανέφερε, ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 έχει ανακοινωθεί η αξιοποίηση πόρων για την ενίσχυση των ταλέντων των νέων, κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με το Έτος των Δεξιοτήτων. Για την Ελλάδα προβλέπονται περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναμένεται να έχει σημαντική πρόσβαση σε πόρους, καθώς παρατηρείται η ανάγκη ενίσχυσης του δημογραφικού ζητήματος των νησιών της.
Η αναπτυξιακή στρατηγική των Ιονίων Νήσων και οι προσδοκίες από την ΕΕ τέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κας Ρόδης Κράτσα. Όπως είπε: «Διεκδικούμε αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει φτάσει στο 91% την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 «με στόχο να το ολοκληρώσουμε στο 100% τον Δεκέμβριο του 2023 [...] προκειμένου να διατηρήσουμε τη συμμετοχή της χώρας μας στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων”. Επιπλέον, επεσήμανε ότι ζητούμενο αποτελεί η διαβούλευση με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες για τη χάραξη περιφερειακής πολιτικής, και πρότεινε να θεσμοθετηθούν πρακτικές έτσι ώστε οι Περιφέρειες να ακούγονται πιο άμεσα.
Την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής στην Ελλάδα αλλά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέπτυξε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτης Πανταζάτος, επισημαίνοντας το σύνολο των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που παρέχει η ΕΕ τόσο για τη χώρα μας όσο και για την εν λόγω Περιφέρεια.
«Η Πολιτική της ΕΕ είναι πράσινη», ανέφερε ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Παπανδρέου (Σοσιαλιστές), που συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Προστασία του ευρωπαϊκού παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος». Ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε την πρόσφατη έγκριση από την επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομοθεσίας για την αποκατάσταση της Φύσης, ενώ επεσήμανε τις προκλήσεις και την περιπλοκότητα των εν λόγω ζητημάτων εντός της ΕΕ αλλά και μεταξύ των κρατών.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι κκ Ιωάννης Λεονάρδος, Καθηγητής στην Ιχθυολογία και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΜΚΟ ENALEIA.
Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη νέα νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης, τόνισε ότι η Ευρώπη σε αυτή της τη θητεία, τείνει να είναι πιο πράσινη και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, θέτοντας τον πήχη ψηλά. Σχολίασε περαιτέρω, ότι τα προβλεπόμενα μέτρα, δεν θα αποτελούν απειλή για τους αγρότες και τους ψαράδες, αλλά ο στόχος θα είναι η αποκατάσταση της γης της χώρας στο σύνολό της και η επαναφορά της σε φυσιολογικά επίπεδα.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Λεονάρδος, ανέφερε ότι το υδάτινο περιβάλλον αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η θαλάσσια ρύπανση, η παρουσία πλαστικών στο νερό και η υπεραλίευση. Ο ίδιος, θεωρεί ότι ένα σημαντικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε είναι η γαλάζια ανάπτυξη, δράσεις της οποίας μπορούν να σώσουν το υδάτινο περιβάλλον και παράλληλα να δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στα υδάτινα συστατικά, προκειμένου να αξιοποιηθούν.
Τέλος, ο κ. Αλεξόπουλος, ανέλυσε το έργο της ΜΚΟ ENALEIA, της πρώτης σχολής αλιείας στην Ελλάδα, η οποία παρατήρησε τον όγκο των αποβλήτων που συλλέγουν οι αλιείς στα δίχτυα τους. Αυτό το γεγονός, έγινε το κίνητρο για την ENALEIA να προχωρήσει σε διάφορες δράσεις όπως το Mediterranean Clean-up, για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και τη δημιουργία ενός δικτύου αποβλήτων με άλλες χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr