Συχνά οι αυτοδιοικητικοί διολισθαίνουν στις επαφές τους με το κεντρικό κράτος γιατί δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το σύστημα. Νομίζουν ότι για να πάρουν κάτι αρκεί να το ζητήσουν, δεν αντιλαμβάνονται τους μηχανισμούς. Εγώ αυτά θεωρώ ότι φέρνω στο τραπέζι, γι’ αυτό και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου".
Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:
Γιατί «χάθηκε» ο Γερουλάνος από την πολιτική;
HuffPost: Που μπορεί και που δεν μπορεί να εγκατασταθεί φωτισμός, ώστε να ενισχυθεί και το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών. Πεδίον του Άρεως, Φιλοπάππου, Πνύκα;
ΠΓ: Δεν υπάρχει σημείο στην Αθήνα που δεν επιβάλλεται να είναι φωτισμένο τη νύχτα. Το φως είναι βασικά ευθύνη του Δήμου αλλά πρέπει να προέρχεται από παντού: από τα δημόσια κτήρια, από επιχειρήσεις, από μαγαζιά που ανθίζουν σε στενά που ήταν παρατημένα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανομία κινείται στο σκοτάδι και σπάει τις λάμπες για να μην υπάρχει φως. Σαν δήμαρχος, σκοπεύω να αλλάξω τον τρόπο που ο Δήμος αγοράζει φώτα. Σήμερα, μέχρι να επικυρωθούν τεράστιοι διαγωνισμοί, μένουμε μήνες στο σκοτάδι. Και ώσπου να έρθουν καινούργια φώτα, έχουν σβήσει τα άλλα μισά που τώρα δουλεύουν. Σκοπεύω να κάνω αυτό που έκανα και στο ΥΠΠΟ με τα φυλλάδια των αρχαιολογικών χώρων, που είχαν καταντήσει σκάνδαλο αναποτελεσματικότητας. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες. Ό,τι έκαναν στη Νέα Υόρκη, με τη θεωρία του σπασμένου παράθυρου, θέλουμε να γίνει και στην Αθήνα με τις σπασμένες λάμπες. Σε ό,τι αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, που θίξατε, πρώτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των αρχαιοτήτων. Αν χρειαστεί να κλείσουν χώροι, μέχρι να φωτιστούν, θα το κάνουμε.
Η ανασφάλεια των Αθηναίων και το σκοτάδι
HuffPost: Η ασφάλεια, αλλά και η εικόνα της πόλης, συνδέονται και με τον αριθμό των χρηστών ναρκωτικών που κυκλοφορούν «άστεγοι» στο κέντρο. Γνωρίζει ο ΠΓ την πρόταση που έχει διατυπωθεί από τη ΜΚΟ «Προμηθεύς» για δημιουργία ενός χώρου με συνθήκες υγιεινής στο κέντρο, όπου θα επιτρέπεται ελεύθερα η πρόσβαση στους χρήστες, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση HIV και ηπατίτιδας; Ισως έτσι να βελτιωνόταν η εικόνα στη Νομική, στην πρώην ΑΣΟΕΕ και στην Ομόνοια, λένε οι άνθρωποι του «Προμηθέα».
ΠΓ: Τα ναρκωτικά είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Αθήνα. Έχω δει με ενδιαφέρον την πρόταση του «Προμηθέα», και την ιστορία που προέκυψε με τον χώρο ελεγχόμενης χρήσης. Εξυπακούεται ότι είμαι υπέρ των χώρων αυτών. Ωστόσο η συζήτηση που κάνουμε συχνά αφορά τα συμπτώματα των ναρκωτικών, όχι την αιτία. Η απάντηση στην αιτία θα έρθει όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να κυνηγήσει το χρήμα που υπάρχει από πίσω και με άρση του απορρήτου των λογαριασμών να βρει ποιοι κερδίζουν από το εμπόριο των ουσιών. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να παρεμβαίνει και να απαλύνει τα συμπτώματα. Και εκεί, μόνος γνώμονας πρέπει να είναι η μείωση της ατομικής και κοινωνικής ζημιάς που τα ναρκωτικά προκαλούν. Να προστατεύει, δηλαδή, ο δήμος τους χρήστες που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια, να υπερασπίζεται τη δημόσια υγεία και να προστατεύει την κοινωνία.
Δεν αντέχει άλλα σκουπίδια η Αθήνα...
HuffPost: Το δεύτερο θέμα που απασχολεί έντονα τους δημότες, με βάση τις μετρήσεις, είναι η καθαριότητα. Η μία όψη είναι τα σκουπίδια στους δρόμους. Η δεύτερη είναι η διαχείριση των σκουπιδιών από το Δήμο Αθηναίων και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά. Δεν είναι ώρα να επιχειρήσει ο Δήμος Αθηναίων μία υπέρβαση: να φτιάξει κάποτε μία σύγχρονη, καθαρή μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών και ανακύκλωσης; Κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, με τους δημάρχους να τσακώνονται και να τρέμουν το ενδεχόμενο να βρεθούν με τη διαχείριση απορριμμάτων στα όρια του δήμου τους.
ΠΓ: Θα κάνω ό,τι περνάει απ’ το χέρι μου για να βρεθεί χώρος ανακύκλωσης είτε εντός των ορίων του δήμου είτε εκτός. Η μόνη λύση είναι η διαλογή στην πηγή, όπως ορίζει και η σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Να χωρίζουν δηλαδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τα απορρίμματά τους ανά είδος και στη συνέχεια να γίνεται ξεχωριστή συλλογή. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι ανώφελη και εξαιρετικά πολυέξοδη. Όταν όμως οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ανακυκλώνουν, ποιος θα δώσει το καλό παράδειγμα στον πολίτη; Πάντως, όταν οι Αθηναίοι μιλούμε για καθαριότητα, δεν εννοούμε μόνο τα σκουπίδια, αλλά και τις βρώμικες στάσεις λεωφορείων, τα πεζοδρόμια με κολλημένες ακαθαρσίες, την εγκατάλειψη. Και όλα αυτά είναι πιεστικές προτεραιότητες, αν θέλουμε να μιλάμε για αξιοπρέπεια στην Αθήνα
HuffPost: Οι δήμοι θα βρίσκουν για πάντα χρήματα μόνο από το δημόσιο και από τα τραπεζο-καθίσματα με την ενοικίαση πεζοδρομίων; Έχει σκεφτεί εάν μπορεί να βρει από αλλού χρήματα για το δήμο Αθηναίων;
ΠΓ: Φυσικά υπάρχουν άλλοι τρόποι, όπως τα προγράμματα ΕΣΠΑ ή προγράμματα προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως η καλύτερη αξιοποίηση των διαφυγόντων εσόδων ή οι συνέργειες. Αλλά επειδή με ρωτήσατε για την επιχειρηματικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Αθήνα είναι ότι έρχονται αντιμέτωπες με εξοντωτική γραφειοκρατία. Εμείς θέλουμε να έρθουν επιχειρήσεις, μειώνοντας την γραφειοκρατία και κάνοντας την πόλη πιο φιλική στις επενδύσεις και στη συνέχεια να συνδέσουμε τη δραστηριότητα αυτή με το εισόδημα του δήμου. Υπάρχουν π.χ. προτάσεις για απορρόφηση συγκεκριμένων φόρων, που τώρα πηγαίνουν στο κεντρικό κράτος, από τους δήμους, και επεξεργαζόμαστε και ένα πρόγραμμα κινήτρων όπως η μείωση των τελών σε εταιρίες που βοηθούν τον δήμο.
HuffPost: Σε ποιο βαθμό είναι, ή πρέπει να είναι πολιτική η μάχη για τους δήμους; Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε πρόσφατα ότι θεωρεί λάθος να προτείνουν κόμματα τους υποψηφίους, αλλά η Νοτοπούλου τον κατηγόρησε ότι και ο ίδιος θα δεχόταν την κομματική στήριξη.
ΠΓ: Είναι άλλο πράγμα η στήριξη και άλλο πράγμα το χρίσμα και η κομματική υποψηφιότητα. Το χρίσμα δημιουργεί εξαρτήσεις, από το ποιον θα βάλεις στα ψηφοδέλτια μέχρι τι πολιτικές μπορείς ή όχι να προωθήσεις. Η δική μου υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη, χωρίς διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Την ανακοίνωσα με δική μου πρωτοβουλία και στην συνέχεια τη στήριξαν το ΚΙΝΑΛ, το Πράττω και πολλοί άλλοι φορείς. Αντίθετα, ο κομματικός σωλήνας, είναι ακριβώς ο τρόπος που επιλέχθηκε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε άλλος συνυποψήφιος μας, ποιος ξέρει τι υποσχέθηκε στη ΝΔ για να φύγει ο κ. Πατούλης από τη μέση.
HuffPost: Αισθάνεστε ότι επιστρέφετε στην πολιτική που αφήσαστε πίσω σας πριν από 10 χρόνια; Είναι για εσάς ο δήμος Αθηναίων ο τελικός προορισμός, ή μήπως είναι ένας διάδρομος που μπορεί να οδηγήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή;
ΠΓ: Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. ΄Εμπλέκομαι όπου θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω, γι’ αυτό ασχολούμαι με τον Δήμο. Η διοίκηση της Αθήνας δεν είναι αστειάκι, απαιτεί συνδυασμό ικανοτήτων: εμπειρία στην κανονική αγορά, γνώση των διεθνών εξελίξεων και τάσεων, να ξέρεις πώς λειτουργεί το κεντρικό κράτος. Συχνά οι αυτοδιοικητικοί διολισθαίνουν στις επαφές τους με το κεντρικό κράτος γιατί δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το σύστημα. Νομίζουν ότι για να πάρουν κάτι αρκεί να το ζητήσουν, δεν αντιλαμβάνονται τους μηχανισμούς. Εγώ αυτά θεωρώ ότι φέρνω στο τραπέζι, γι’ αυτό και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου.
HuffPost: Mε το νέο νόμο είναι πρακτικά μονόδρομος οι συνεργασίες. Με ποιόν από τους συνυποψηφίους του θα μπορούσατε – ή δεν θα μπορούσατε ποτέ να συνεργαστείτε;
ΠΓ: Με όποιον μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα δράσεων που θα ήταν καλό για την πόλη. Με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή.
HuffPost: Εχετε κάποια σκέψη για την ύπαρξη των οίκων ανοχής σε κεντρικά σημεία της πόλης; Ή για τις «πιάτσες»; Μιλάμε για ένα απόλυτα υπαρκτό πρόβλημα και για τις ζωές ανθρώπων από τη μία πλευρά, την επιβίωσή τους... Την ώρα που η Αθήνα πασχίζει να προσελκύσει επισκέπτες, πείθοντας ότι είναι μία σύγχρονη μητρόπολη, ασφαλής, πολιτισμένη και όμορφη.
ΠΓ: Πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε για την πορνεία με όρους «σπιτιών» του ’50. Βρισκόμαστε στο 2019 και η παράνομη πορνεία συντελείται παντού, μέσω ίντερνετ και τηλεφώνου, ακόμα και τώρα που συζητάμε δεν ξέρεις τι συμβαίνει στη διπλανή γωνία ή πάρκο. Δεν μπορεί η νομοθεσία στην Ελλάδα να ασχολείται ακόμα με το αν ο οίκος ανοχής βρίσκεται ή όχι 200 μέτρα μακριά από πλατεία, όπως συμβαίνει σήμερα. Διότι έτσι δημιουργείται μια αναγκαστική κατάσταση ανομίας που δεν εξυπηρετεί ούτε την ασφάλεια κανενός, ούτε την υγεία και την ακεραιότητα των εργαζομένων και των πελατών. Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστεί.
Σε ποιές γειτονιές θα γίνουν αναπλάσεις;
HuffPost: Ποιες είναι οι αναπλάσεις που βρίσκονται στην ατζέντα και ποιες πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά; Πανεπιστημίου, Λυκαβηττός, ιστορικό κέντρο;
ΠΓ: Οι αναπλάσεις στον Λυκαβηττό και στο ιστορικό κέντρο προχωράνε. Για μένα, προτεραιότητα έχει η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν και ιστορικό ενδιαφέρον και αναπτυξιακές προοπτικές, όπως το Δημόσιο Σήμα, η Ακαδημία Πλάτωνος, τα Σεπόλια, η Ιερά Οδός, αλλά και η περιοχή γύρω από την Ομόνοια. Και εκεί μπορούμε να αντλήσουμε τεχνογνωσία και από αυτό που συμβαίνει τώρα στο Εμπορικό Τρίγωνο, αλλά και από αποδεδειγμένα πετυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού. Η Αθήνα έχει ανεκμετάλλευτο πλούτο που ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί.
HuffPost: Πρόσφατα δώσατε και στη δημοσιότητα μια πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν την θέληση τους να γίνουν διαμερισματικοί σύμβουλοι. Ποιό είναι το σκεπτικό;
ΠΓ: Εμείς πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες στην πολιτική πρέπει να ανοίξουν, δεν είναι πια μονόδρομος το να «βαφτίζεις» υποψηφίους μέσα απ’ τους κομματικούς σωλήνες. Κάθε εργαλείο, μέσα από το οποίο ο πολίτης μπορεί να συμμετέχει στις διαδικασίες, είναι χρήσιμο. Ανοίξαμε την πλατφόρμα katevagiatinathina.gr στην οποία όποιος θέλει μπορεί να γραφεί, έτσι ώστε να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια που θα κατεβάσουμε στην Αθήνα. Θέλουμε να έρθει κοντά μας ο κόσμος που νοιάζεται τη γειτονιά του και θέλει να αφιερώσει λίγες μόνο ώρες από την εβδομάδα του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr