Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες, αφού το 45% δαπανά περισσότερα χρήματα για τρόφιμα και ποτά σε σχέση με το παρελθόν (48% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη). Η ανησυχία για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στις δαπάνες των επόμενων 12 μηνών, φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση (89%) μεταξύ των ερωτωμένων από διάφορες χώρες παγκοσμίως (89%) και στη δεύτερη (62%) για τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης τους προηγούμενους 12 μήνες. Ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι πως στην Ελλάδα, η ανησυχία είναι σαφώς μεγαλύτερη από την δηλωνόμενη μείωση της αγοραστικής δύναμης, ενώ σε άλλες χώρες είναι μικρότερη.
Όλα αυτά επιδρούν στις καταναλωτικές συνήθειες: Κυρίως «χαμένοι» σε όλες τις χώρες είναι τα είδη ρουχισμού, τα παιχνίδια, τα καλλυντικά και λιγότερο τα τρόφιμα.
Πάντως, σύμφωνα με την Eurostat, τo 2022 το ύψος των τιμών για το φαγητό και τα μη αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα (107) ήταν λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης (106) με ακριβότερη χώρα την Ελβετία (163) και φθηνότερη την Τουρκία (64). Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το Λουξεμβούργο ήταν η πιο ακριβή χώρα για τα τρόφιμα, η Δανία για τα μη αλκοολούχα ποτά, η Φινλανδία για τα αλκοολούχα ποτά και η Ιρλανδία για τον καπνό.
Τα στοιχεία της δικής μας στατιστικής υπηρεσίας, της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν αύξηση 1,7% στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά στον Οκτώβριο του 2023 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, 0,2% στα αλκοολούχα και τον καπνό, 0,6% στην ένδυση – υπόδηση, 2% στη στέγαση, 0,7% στα διαρκή αγαθά και τις υπηρεσίες, καμία μεταβολή στην υγεία, 0,3% στην αναψυχή και τα πολιτιστικά, 0,7 στην εκπαίδευση και 0,7% σε άλλα αγαθά/υπηρεσίες. Αντιθέτως, μείωση είχαμε στις μεταφορές (-1,3%) τα ξενοδοχεία/καφέ/εστιατόρια (-0,4%) και τις επικοινωνίες (-0,2%).
Είναι σαφές πως η ακρίβεια καλπάζει παγκοσμίως και γι’ αυτό, όπως όλοι αναγνωρίζουμε, δεν ευθύνεται μόνο ο πληθωρισμός, ούτε οι τυχόν ελλείψεις που προκαλούνται από τις κλιματικές ανατροπές και τους πολέμους. Ευθύνεται και η πλεονεξία κάποιων (αρκετών)! Τα κυβερνητικά μέτρα στην Ελλάδα παρεμβαίνουν αλλά δεν αρκούν για να αντιστρέψουν την τάση που συχνά είναι και αυτοτροφοδοτούμενη. Τι μέλλει γενέσθαι; Ευτυχώς που οι λιανέμποροι χρησιμοποιούν διεσταλμένα την “Black Friday” και τις άλλες ευκαιρίες εκπτώσεων μήπως κινηθούν λίγο περισσότερο οι πωλήσεις τους…
Ο πίνακας της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει τις μεταβολές του Οκτωβρίου 2023 με τον περσινό Οκτώβριο. Και εδώ η έκπληξη κρύβεται στη μείωση του κόστους των επικοινωνιών (-3,2%) και της στέγασης (-2%). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως, δεν φαίνεται να το γνωρίζουν...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr