Με ένα μοντέλο που βασίστηκε σε εμπειρικά δεδομένα που κάλυπταν 4.000 επιχειρήσεις για τρεις δεκαετίες, διαπιστώθηκε ότι όταν λαμβάνονται υπόψη τόσο οι λειτουργικοί όσο και οι υψηλότεροι πόροι, οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα για 18 χρόνια κατά μέσο όρο, αντί για πέντε.
Η ειδική συνταγή
Οι πόροι υψηλότερης τάξης δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με τον τρόπο που καταμετρώνται τα κέρδη. Βασικά, τόσο οι λειτουργικοί όσο και οι πόροι υψηλότερης τάξης είναι πάντα ιδιόμορφοι και μοναδικοί. Αν υπήρχε μια γενική συνταγή για καλύτερη τοποθέτηση πόρων, κάθε επιχείρηση θα την είχε και οι πόροι αυτοί δεν θα παρείχαν πλέον πλεονέκτημα. Αυτό κάνει την μέτρηση τους εμπειρική και προκλητική. Για να επιβεβαιώσει τη σημασία των πόρων υψηλότερης τάξης για την παράταση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ο καθηγητής εξετάζει τα μοτίβα στα αναμενόμενα κέρδη και σε άλλα μεγάλης κλίμακας παρατηρήσιμα στοιχεία, όπως η διαρκής αύξηση των κερδών. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί στατιστική για να εντοπίσει τα δεδομένα που είναι σύμφωνα με αυτά που θα περίμενε κανείς στις επιχειρήσεις με πόρους υψηλότερης τάξης - όπως οι φυσικοί χρησιμοποιούν εκτεταμένα μοντέλα υπολογιστών για να ανιχνεύσουν κάποια σήματα των διαφορετικά μη ανιχνεύσιμων νέων σωματιδίων, όπως το μποζόνιο Higgs.
Αξιολογήηση των πόρων της επιχείρησης
Έτσι, πώς μπορούν οι manager να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τους διαθέτουν αυτούς τους πόρους υψηλότερης τάξης;
Πρώτον, πρέπει να αξιολογήσουν εκείνους τους πόρους της εταιρείας που κινούν τα λειτουργικά κέρδη. Ποιοι είναι οι λειτουργικοί πόροι που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους; Συχνά υπάρχουν λίγες αγορές, μερικά βασικά τμήματα πελατών ή κάποια βασικά προϊόντα τα οποία αποτελούν τη βάση για το οικονομικό κέρδος μιας επιχείρησης. Ποιοι είναι οι βασικοί πόροι που επιτρέπουν στην επιχείρηση να αποδίδει πολύ καλύτερα από τον ανταγωνισμό της; Η κατανόηση του τι ακριβώς αφορά την κύρια δραστηριότητα μιας εταιρείας, που της επιτρέπει να αποκομίσει περισσότερα κέρδη από τους ανταγωνιστές της είναι απολύτως κρίσιμη.
Δεύτερον, πρέπει να εξεταστεί πώς έχουν εξελιχθεί η τοποθέτηση των πόρων της επιχείρησης με την πάροδο του χρόνου. Πως αποκτήθηκαν από την εταιρεία οι ικανότητές της; Και πώς μπορούν να βελτιωθούν; Οι ανταγωνιστές της είναι πιο ικανοί να βελτιώσουν την τοποθέτηση των πόρων τους; Πώς τα πήγε η εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια; Λίγες επιχειρήσεις εξετάζουν τους πόρους τους σε στρατηγικό επίπεδο. Και ακόμη λιγότερες επιχειρήσεις σκέφτονται ποιο είναι το πρότυπο και ποιο είναι το μέλλον σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους. Με άλλα λόγια: πώς οι πόροι υψηλότερης τάξης τοποθετούνται έναντι των ανταγωνιστών κάθε επιχείρησης;
Πόροι υψηλότερης τάξης: Ένα παράδειγμα
Από μόνοι τους, οι πόροι υψηλότερης τάξης δεν παρέχουν κέρδη. Το Danaher Business System (DBS) κάνει τη Danaher εξαιρετικά επιτυχημένη για περισσότερα από 20 χρόνια. Η εταιρεία, ένας εκτενής όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, που εφαρμόζει μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος παραγωγής της Toyota σε ισχυρές, εξειδικευμένες αγορές, οι οποίες δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους, όπως εργαλεία ακριβείας ή οδοντιατρικά εργαλεία. Το σύστημα της Toyota, με λίγα λόγια, αφορούσε ειδικά τα αυτοκίνητα. Ήταν μια γενική φιλοσοφία κατασκευής που μπορεί να εφαρμοσθεί σε άλλες αγορές, ένα τέλειο παράδειγμα πόρων υψηλότερης τάξης. Για χρόνια, η Danaher αγόραζε μικρές, χαμηλής απόδοσης επιχειρήσεις και χρησιμοποίησε το DBS για να τις μετασχηματίσει, προσθέτοντάς τες στο χαρτοφυλάκιό της.
Η DBS, από μόνη της, παράγει μηδενικά κέρδη. Χωρίς μια επιχείρηση για να το εφαρμόσει, δεν θα κέρδιζε τίποτα. Όμως, συνδυάζοντας το DBS με άλλους πόρους υψηλότερης τάξης, όπως μια πολύ εξειδικευμένη ομάδα εξαγορών /συγχωνεύσεων και εταιρικής ανάπτυξης, η Danaher μεγαλώνει σταθερά και αυξάνει τα κέρδη της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο CEO της εταιρείας, Larry Culp, πήγε πρόσφατα στη General Electric. Για περισσότερα από τα 14 χρόνια, με τον κ. Culp στο τιμόνι, η κεφαλαιοποίηση και τα έσοδα της Danaher πενταπλασιάστηκαν.
Όπως είδαμε με την Apple και τη Danaher, οι πόροι υψηλότερης τάξης συμβάλλουν στην ενίσχυση των λειτουργικών πόρων. Παρέχουν συνεχώς καλύτερους πόρους μακροπρόθεσμα, οδηγώντας σε μεγαλύτερο εύρος ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Τα ευρήματα του καθηγητή Phebo Wibbens, αν και είναι αρκετά γενικά, δείχνουν ότι η αναγνώριση της σημασίας των πόρων υψηλότερης τάξης είναι μια πολύτιμη πληροφορία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr