Τα επιχειρηματικά σχέδια βοηθούν τόσο όσους τα γράφουν όσο και εκείνους που τα διαβάζουν. Χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες για να προσελκύσουν κεφάλαια και επενδυτές, καθώς και από εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Χρησιμοποιούνται ακόμα από τις επιχειρήσεις όταν προσπαθούν να προσελκύσουν ιδιαίτερης σημασίας εργαζόμενους, ή με την προοπτική να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, να συμφωνήσουν με προμηθευτές, ή να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούν τις επιχειρήσεις τους.
Ας δούμε, λοιπόν, τι περιλαμβάνεται σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και πώς μπορούμε να το δημιουργήσουμε; Κατ’ αρχάς περιλαμβάνει τους στόχους της επιχείρησης, τις στρατηγικές που θα χρησιμοποιήσετε για να τους επιτύχετε, τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν και τους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυσή τους, την οργανωτική δομή της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων τίτλων και υπευθυνοτήτων) και, τέλος, το ποσό του κεφαλαίου που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης και την επιβίωσή της, μέχρι τουλάχιστον να ισοσκελιστεί το κεφάλαιο αυτό.
Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό και να είναι, αν φτιαχτεί σωστά, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο. Ένα σωστό επιχειρηματικό σχέδιο ακολουθεί κάποιες γενικά αποδεκτές φόρμες στη μορφή και το περιεχόμενο του. Περιλαμβάνει τρία βασικά μέρη:
- Πρώτον, την ίδια την επιχειρηματική ιδέα, όπου περιγράφεται ο κλάδος, η δομή της επιχείρησης, το συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία που εμπορεύεται, και ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύετε να κάνετε την επιχείρηση να πετύχει.
- Δεύτερον, τον τομέα αγοράς, στον οποίο περιγράφονται και αναλύονται οι δυνητικοί πελάτες (ποιοι είναι, πού βρίσκονται, τι τους παρακινεί να αγοράσουν κλπ). Εδώ, περιγράφεται επίσης ο ανταγωνισμός και πώς σκοπεύετε να τοποθετηθείτε για να τον αντιμετωπίσετε.
- Και τέλος, τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν τα έσοδα, την κατάσταση των ταμειακών ροών, το ισοζύγιο και άλλους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Αυτό το μέρος μπορεί να απαιτήσει τη βοήθεια του λογιστή σας και προφανώς ένα καλό πρόγραμμα λογισμικού υπολογιστικών φύλλων.
Αν επιμερίσουμε αυτές τις τρεις μεγάλες ενότητες ακόμα περισσότερο, ένα επιχειρηματικό σχέδιο αποτελείται από τα ακόλουθα επτά βασικά στοιχεία:
1. Συνοπτική παρουσίαση
2. Περιγραφή της επιχείρησης
3. Στρατηγικές της αγοράς
4. Ανάλυση του ανταγωνισμού
5. Σχέδιο ανάπτυξης
6. Σχέδιο μάνατζμεντ και operations
7. Οικονομικά στοιχεία
Ακόμα, ένα σωστό επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει επίσης να έχει εξώφυλλο, τίτλο σε κάθε σελίδα και πίνακα περιεχομένων. Τόσο απλά!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr