Δεν θα σχολιάσω περισσότερο πως είναι δυνατόν ένας δημόσιος πανεπιστημιακός χώρος να καταλήγει χώρος αποθήκευσης παράνομων, μαϊμού, λαθραίων προϊόντων και λοιπών συμπράγκαλων; Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που δίνουν «άσυλο» στην παρανομία και τη φοροδιαφυγή; Και γιατί είναι καταδικασμένοι οι έλληνες έμποροι και οι επιχειρήσεις, να πληρώνουν τις αμαρτίες των εκάστοτε κυβερνώντων;
Ευρωπαϊκές μελέτες δείχνουν ότι οι Έλληνες σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά το 50% αγοράζουν «μαϊμού» προϊόντα με τα οποία δραστηριοποιείται μεγάλο μέρος οικονομικών μεταναστών, προφανώς χωρίς να αποδίδουν ασφαλιστικές κλπ. εισφορές στο κράτος. Συνολικά, το πρόβλημα εντείνεται την τελευταία διετία. Κάποιοι υπολογίζουν ότι η ζημιά για την ελληνική οικονομία μπορεί να φτάνει τις 120.000 χαμένες θέσεις εργασίας και τα 4 δισ. ευρώ.
Σε έξαρση βρίσκεται και η αγορά λαθραίων τσιγάρων, ποτών και καυσίμων. Από την αγορά αυτή υπολογίζεται ότι το Δημόσιο χάνει ετησίως ποσό που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ λόγω λαθρεμπορίου.
Ωστόσο, δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με τα άλλα εμπορεύματα, διότι έχω αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα και γιατί το θέμα μου σήμερα είναι η παράνομη πώληση των λαθραίων τσιγάρων και η ευκολία με την οποία πωλούνται στους Έλληνες καταναλωτές. Θέμα που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, μέσω δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, που το χαρακτηρίζει μάστιγα για τα ελληνικά δημόσια ταμεία καθώς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα χάνει ετησίως έσοδα 670 εκατ. ευρώ.
Μια ημέρα σταμάτησα από περιέργεια μπροστά σε ένα μπούγιο από ανθρώπους οι οποίοι έσκυβαν σε τσάντες ψάχνοντας, για τι άλλο; για τσιγάρα. Έπαιρναν έαπό δυο πακέτα κι επάνω και συνέχιζαν το δρόμο τους. Άλλοι, ρωτούσαν τους μετανάστες που τα πουλούσαν αν έχουν κούτες εκτός από πακέτα χύμα, έπαιρναν αυτές της αρεσκείας τους και έφευγαν. Ζήτησα κι εγώ από τον ένα «πωλητή» τη μάρκα μου, μου απάντησε καταφατικά και πήρα ένα πακέτο (είμαι σίγουρος προς μεγάλη του απογοήτευση) και συνέχισα το δρόμο μου.
Οι παράνομες συσκευασίες των ελληνικών branded τσιγάρων κοστίζουν 1.50 ευρώ η κάθε μία, λιγότερο από το μισό της τιμής των 20 Marlboro ή οποιασδήποτε άλλης μάρκας που πωλείται στα περίπτερα. Η δε συσκευασία των 10 πακέτων προς 12 ευρώ. Αφήστε που είναι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας ο καπνός που περιέχουν, δεδομένου ότι παράγονται σε τρίτες χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές κλπ).
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της θυγατρικής της Philip Morris International/Παπαστράτος ΑΒΕΣ στην Ελλάδα: «Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και χύμα καπνού αφαιρεί από το ελληνικό κράτος σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών παροχών, και δημιουργεί μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια έσοδα που οι φορολογούμενοι πρέπει να καλύψουν».
«Το λαθρεμπόριο αποτελεί μία από τις μεγάλες κοινωνικές πληγές των σύγχρονων κοινωνιών. Πρόκειται για μια πηγή σημαντικού πλουτισμού, από προϊόντα που παράγονται, εισάγονται ή εξάγονται, διακινούνται, πωλούνται και καταναλώνονται, κατά κανόνα με οργανωμένο τρόπο και με σταθερές εγκληματικές υποδομές, χωρίς τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους και χωρίς την καταβολή των νόμιμων δασμών, τελών και φόρων», ανέφερε πριν από λίγους μήνες ο πρώην υπουργός Επικρατείας για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου «για την ενίσχυση της καταπολέμησης της λαθρεμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών». Και πρόσθετε: «Ο τομέας αυτός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, διότι η κατανάλωση λαθρεμπορικών προϊόντων καπνού δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο δημόσιο ταμείο, αλλά πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει στην δημόσια υγεία. Το γεγονός ότι το λαθρεμπόριο συνδέεται σε ορισμένους τομείς άμεσα με επιπτώσεις σε κοινά αγαθά, όπως είναι η δημόσια υγεία, δεν είχε μέχρι σήμερα αξιολογηθεί όπως θα έπρεπε από τον εθνικό νομοθέτη, παρά την πληθώρα των ευρωπαϊκών και διεθνών κανονιστικών κειμένων, ιδίως δε εκείνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εδώ και καιρό είχαν κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή». Που βρίσκεται λοιπόν σήμερα αυτό το νομοσχέδιο;
Εκτός αν, πέραν των μεταναστών, είναι τόσο πολλοί οι Έλληνες που επωφελούνται από το λαθρεμπόριο αυτό, ώστε η λήψη αυστηρών μέτρων και μάλιστα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς να είναι ουτοπία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr