Τα όρια του Wi-Fi
Για όσους θυμούνται τα modems 56k, το Wi-Fi υπήρξε ένας γρήγορος και απελευθερωτικός τρόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το Wi-Fi ως μέσο μεταβίβασης δεδομένων, δημιουργεί μια σειρά προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως εξηγεί ο Harald Haas, ειδικός επί του θέματος, η συνεχώς αυξανόμενη επιθυμία των ανθρώπων για περισσότερα στοιχεία με ταχύτερους ρυθμούς πιέζει τη δυνατότητα του Wi-Fi στα όρια του. Με το Wi-Fi διαβιβάζονται τα δεδομένα μέσω ραδιοκυμάτων, αλλά υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν ανά χρονική στιγμή. Μέχρι το 2019, εκτιμάται ότι ο κόσμος θα ανταλλάσει περίπου 35 τετράκις εκατομμύρια bytes πληροφοριών κάθε μήνα. Αλλά οι ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιούνται ήδη και υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις, έτσι δεν θα είναι εύκολο να μεταφερθούν όλα τα δεδομένα μέσω αυτής της γραμμής. Ο διαθέσιμος χώρος του Wi-Fi, λοιπόν, απλώς εξαντλείται.
Η χωρητικότητα είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το Wi-Fi δεν είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση. Οι σταθμοί βάσης που ευθύνονται για τη μετάδοση των ραδιοφωνικών κυμάτων λειτουργούν μόνο με περίπου 5% αποδοτικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας χρησιμοποιείται για την ψύξη των σταθμών. Επίσης, η ασφάλεια είναι ένα ακόμα πρόβλημα για τη διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων, καθώς τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν μέσω στερεών αντικείμενων, όπως τοίχοι και πόρτες.
Κίνηση προς το φως
Όπως και τα ραδιοκύματα έτσι και το ορατό φως είναι μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η διαφορά είναι ότι το φως έχει ένα φάσμα 10.000 φορές μεγαλύτερο από των ραδιοκυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι το Li-Fi έχει τη δυνατότητα τεράστιας χωρητικότητας. Αντί της μετάδοσης των πληροφοριών μέσω μιας ροής δεδομένων, το ορατό φως θα καταστήσει εφικτή τη διαβίβαση των ίδιων πληροφοριών χρησιμοποιώντας χιλιάδες ροές δεδομένων ταυτόχρονα.
Το Li-Fi λειτουργεί με LED φώτα που αναβοσβήνουν σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες, στέλνοντας δεδομένα σε δυαδικό κώδικα σε ένα δέκτη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εξαιρετικά γρήγορη απελευθέρωση ενός «φακού» ώστε να αναβοσβήνει δημιουργώντας κώδικα Μορς. Αναβοσβήνει τόσο γρήγορα ώστε δεν φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Όπως εξηγεί ο Haas: «Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να χωρέσετε ένα μικροτσίπ σε κάθε δυνητική συσκευή φωτισμού συνδυάζοντας δύο βασικές λειτουργίες. Φωτισμό και ασύρματη μετάδοση δεδομένων». Με άλλα λόγια, η υποδομή υπάρχει ήδη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους LED λαμπτήρες που ήδη έχουμε, με κάποιες μικροαλλαγές.
Αυτό σημαίνει το τέλος του Wi-Fi;
Το Li-Fi κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιφέρει το τέλος του Wi-Fi. Τουλάχιστον όχι για το προσεχές μέλλον. Αν και πιο γρήγορο, το ορατό φως δεν διαπερνά τα στερεά αντικείμενα, όπως κάνουν τα ραδιοκύματα. Εάν πρόκειται να φύγουμε από το δωμάτιο που χρησιμοποιούμε το Li-Fi, αυτό θα διακόψει τη σύνδεσή μας. Για εκείνους που έχουν ανάγκη από ισχυρή ασφάλεια και προστασία των δεδομένων τους, σίγουρα αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα. Για περισσότερους πρακτικούς λόγους, ωστόσο, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούμε ένα υβριδικό Li-Fi και το Wi-Fi.
Πηγή: World Economic Forum
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr