Από το 2008 που ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, οι τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση σε κεφάλαια, γεγονός που πλήττει δυσανάλογα τις νέες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ετήσιες δανειοδοτήσεις μειώθηκαν δραστικά σε επιχειρήσεις με τζίρο μικρότερο από 1 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εσόδων τους μεταξύ 2007 και 2013.
Για τις εταιρείες πληρωμών, όπως η Square και η PayPal αυτό δημιούργησε μια ευκαιρία. Έτσι, προσφέρουν τώρα δάνεια και άλλες χορηγήσεις σε μικρές επιχειρήσεις χρεώνοντας μια πάγια αμοιβή για την προκαταβολή του κεφαλαίου. Είναι ένας τρόπος για να αναπτύξουν μια νέα ροή εσόδων και να βοηθήσουν τους εμπόρους να αναπτυχθούν (γεγονός που σημαίνει ότι θα εισπράττουν και περισσότερα χρήματα από τα τέλη συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες). Σε μια νέα έκθεση η BI Intelligence, εξηγεί πώς λειτουργούν αυτά τα προγράμματα ψηφιακού δανεισμού, τις εναλλακτικές λύσεις δανειοδότησης που προσφέρουν στους πελάτες τους, αλλά και γιατί οι τράπεζες θα πρέπει να ανησυχούν αν αυτά τα προγράμματα καθιερωθούν.
Εδώ είναι μερικά από τα βασικά σημεία της έκθεσης:
- Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν συχνά ανάγκη από κεφαλαία γρήγορα, που δεν μπορούν να τα αντλήσουν από τις τράπεζες, μέσω των παραδοσιακών δανείων ή πιστωτικών καρτών. Η οικονομική κρίση του 2008 άφησε εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις με συσσωρευμένη ζήτηση για κεφάλαια κίνησης ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Μόνο 2,4 εκατομμύρια παραδοσιακά δάνεια χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις με έσοδα 1 εκατ. δολάρια ή λιγότερο το 2013, κατά 54% λιγότερα από ότι το 2007.
- Για να καλύψουν αυτό το κενό, κάποιες νεοσύστατες επιχειρήσεις αλλά και κάποιες παραδοσιακές εταιρείες πληρωμών, προσφέρουν τώρα στις μικρές επιχειρήσεις μια οικονομική ευκαιρία που λειτουργεί σαν προκαταβολή επί των πωλήσεων. Η έκθεση αυτή, επικεντρώνεται σε δύο παραδείγματα: Την Square Capital και την PayPal Working Capital. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν στους εμπόρους χρηματοδότηση με αντάλλαγμα μια πάγια αμοιβή που καταβάλλεται σε αυτές, ως ποσοστό των ημερήσιων πωλήσεων του εμπόρου. Αν όμως οι έμποροι δεν έχουν καθόλου πωλήσεις κάποια συγκεκριμένη ημέρα, δεν πληρώνουν αυτή την πάγια αμοιβή.
- Τα προγράμματα αυτά είναι πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια τραπεζών. Αν και το ισοδύναμο ετήσιο πραγματικό επιτόκιο των προγραμμάτων αυτών τείνει να είναι υψηλότερο, ωστόσο βοηθούν τους εμπόρους να εξοικονομήσουν χρόνο, οι όροι είναι σαφείς, και η αποπληρωμή είναι αυτοματοποιημένη. Οι έμποροι συχνά εκτιμούν αρκετά αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να πληρώσουν γι’ αυτά λίγο παραπάνω.
- Η Square, η PayPal και άλλες εταιρείες προσφέρουν αυτά τα προγράμματα χορήγησης δανείων, επειδή μπορούν να καλύψουν την υπάρχουσα ζήτηση από τους εμπόρους που είναι ήδη πελάτες τους. Οι πράξεις πληρωμών εξαρτώνται από τον αριθμό και την αξία των αγορών που πραγματοποίησαν οι καταναλωτές από αυτούς τους εμπόρους, δεδομένου ότι οι εταιρείες πληρωμών λαμβάνουν συνήθως μια αμοιβή σε κάθε συναλλαγή ως έσοδο. Λογικά, λοιπόν, οι εταιρείες πληρωμών θέλουν να βοηθήσουν τους εμπόρους με αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Αλλά χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια, είναι δύσκολο για μια επιχείρηση να αναπτυχθεί. Και οι δύο εταιρείες δέχονται περισσότερη πίεση στην κύρια δραστηριότητά τους, καθώς νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως η Stripe, κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Η χορήγηση δανείων για κεφάλαιο τους προσφέρει υψηλή απόδοση, χωρίς υπερβολικές δαπάνες εκκίνησης.
- Οι τράπεζες θα πρέπει να ανησυχούν. Τα προγράμματα αυτά ανταγωνίζονται τα υπάρχοντα τραπεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών δανείων. Ακόμα κι αν αυτά τα προγράμματα τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα δάνεια, μεγάλες ομάδες εμπόρων στις ΗΠΑ στρέφονται σε αυτά, επειδή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση πιο γρήγορα και εύκολα, αλλά και επειδή το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής ακολουθεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων τους.
Πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε προγράμματα ευέλικτης χρηματοδότησης από μη παραδοσιακούς τραπεζικούς οργανισμούς, όπως περιγράφεται παραπάνω, αν βρει μιμητές και στη χώρα μας θα δώσει άμεση και ουσιαστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα ρευστότητας. Δικαιώνοντας, έτσι, όσους υποστηρίζουν την απελευθέρωση των μέσων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ψιλά γράμματα, όμως, σε μια χώρα που πάσχει από ευελιξία και αντίληψη των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η απελευθέρωση της αγοράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr