Γεγονότα τα όποια δεν επιθυμεί καμία επιχείρηση στον κόσμο να της συμβούν – πολλώ δε μάλλον να δημοσιοποιηθούν – επιφέροντας έτσι τεράστιο πλήγμα στην εικόνα και την αξιοπιστία της. Αυτά συνέβησαν στην Κίνα, όπως μεταδίδουν τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, ένα εργοστάσιο κρέατος, αμερικανικής ιδιοκτησίας, που δραστηριοποιείται στην Κίνα κατηγορήθηκε για πώληση ληγμένου και μολυσμένου κρέατος στους πελάτες του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γνωστές αλυσίδες, όπως τα McDonald’s, τα Starbucks και τα Yum Brands (αλυσίδα στην οποία ανήκουν τα KFC και η Pizza Hut).
Ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Dragon TV, πρόβαλε εκτεταμένο ρεπορτάζ πρόσφατα, το οποίο έδειχνε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο τροφίμων να μη φορούν γάντια και να επεξεργάζονται με γυμνά χέρια ληγμένα κρέατα, ακόμα και αυτά που έπεφταν στο πάτωμα.
Μετά από αυτή τη δημοσιοποίηση, οι αλυσίδες McDonald's και Yum Brands δήλωσαν ότι σταμάτησαν τις παραγγελίες από την εταιρία τροφίμων Σαγκάη Husi, η οποία είναι θυγατρική της OSI Group που εδρεύει στο Ιλινόις των ΗΠΑ.
Στη σχετική δήλωση, η Yum Brands αναφέρει ότι εξαιτίας αυτής της απόφασης μπορεί να υπάρξει προσωρινή έλλειψη στα χάμπουργκερ με τυρί και χοιρινό και στα μπάρμπεκιου burgers της KFC, καθώς και στα τηγανιτά ή μαγειρεμένα στην πέτρα προϊόντα με γεύση βοείου κρέατος Τέξας που διαθέτει η Pizza Hut.
Τα Starbucks δήλωσαν ότι απέσυραν από τα καταστήματα τους τα σάντουιτς με κοτόπουλο και σάλτσα μήλου, τα οποία διέθεταν σε ορισμένα κινεζικά καταστήματα, επειδή προμηθεύονταν το κρέας από το εργοστάσιο Shanghai Husi.
Τέλος, τα McDonald's ανακοίνωσαν ότι δεν εντόπισαν συγκεκριμένα προϊόντα που να παρουσιάζουν πρόβλημα.
Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η μετοχή της Yum Brands να υποχωρήσει κατά 4,25%. Όσο για τη μετοχή της McDonald's, η οποία διαθέτει πάνω από 2.000 καταστήματα στην Κίνα, παρουσίασε πτώση κατά 1,5%.
Η OSI Group δήλωσε το αποτροπιασμό της για όσα εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει τι συνέβη ακριβώς με το συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Κίνα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι έχει μηδενική ανοχή για οποιεσδήποτε ενέργειες που θίγουν την ασφάλεια των τροφίμων, και ότι η διοίκηση της εταιρίας πιστεύει ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, αλλά αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση που προέκυψε.
Οι τοπικές αρχές στην Κίνα έκλεισαν το εργοστάσιο παραγωγής κρέατος και ξεκίνησαν σχετική έρευνα. Αυτή είναι η τελευταία αποκάλυψη από μια σειρά προβλημάτων ασφάλειας και μόλυνσης τροφίμων που μαστίζουν εγχώριες και ξένες εταιρίες στη χώρα.
Ας σημειωθεί ότι η Yum Brands υπέστη ήδη μεγάλο επιχειρηματικό πλήγμα στην Κίνα μετά από σχετικό διατροφικό σκάνδαλο, που άρχισε στα τέλη του 2012 και σχετιζόταν με το φόβο της μόλυνσης από ένα νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών.
Νωρίτερα φέτος η Wal-Mart ανακάλεσε ποσότητα κρέατος από γαϊδουράκι (!) αφού διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από κρέας αλεπούς. Τέλος, μια σειρά από παρόμοια σκάνδαλα φοβίζουν τόσο τους εγχώριους όσο και τους ξένους παρασκευαστές βρεφικών τροφών στη μεγάλη αυτή ασιατική χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr