Μια έρευνα που εκπονήθηκε από τη McKinsey Global και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Μέσων Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιακών πρακτικών της McKinsey για τις χώρες του G-8, καθώς και τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία στο πλαίσιο του e-G8, προσέφερε την πρώτη ποσοτική εκτίμηση των επιδράσεων του Διαδικτύου στο ΑΕΠ και την ανάπτυξη, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα πιο σχετικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για μεγαλύτερο όφελος από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Για να εκτιμήσει κανείς τη συμβολή του Διαδικτύου στην παγκόσμια οικονομία, η έκθεση αναλύει δύο κύριες πηγές αξίας: της κατανάλωσης και της προσφοράς. Η έκθεση βασίζεται σε μια μακροοικονομική προσέγγιση που χρησιμοποιείται στους εθνικούς λογαριασμούς για τον υπολογισμό της συμβολής στο ΑΕΠ τους. Μια στατιστική οικονομετρική προσέγγιση, και μια μικροοικονομική προσέγγιση για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας από 4.800 επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους σε διαφορετικές χώρες.
Η επίδραση του Διαδικτύου στην παγκόσμια ανάπτυξη αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Το Διαδίκτυο αντιπροσωπεύει το 21% της αύξησης του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών τις οποίες μελέτησε η MGI, μια οξεία επιτάχυνση σε σχέση με τη συνεισφορά του κατά 10% τα τελευταία 15 χρόνια. Η περισσότερη από την οικονομική αξία που προκύπτει από το Διαδίκτυο δεν εμπίπτει στον τομέα της τεχνολογίας, με το 75% των οφελών να αντλείται από επιχειρήσεις σε πιο παραδοσιακούς τομείς. Το Διαδίκτυο αποτελεί επίσης καταλύτη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ανάμεσα σε 4.800 μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, το Διαδίκτυο δημιούργησε 2,6 θέσεις εργασίας για κάθε μία χαμένη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στο παγκόσμιο οικοσύστημα παροχής Internet , συμβάλλοντας με περισσότερο από το 30% των παγκόσμιων εσόδων στο Διαδίκτυο και με πάνω από το 40% του καθαρού εισοδήματος . Είναι επίσης η χώρα με την πιο ισορροπημένη διάρθρωση στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικοσυστήματος από τις 13 χώρες που μελετήθηκαν , συγκεντρώνοντας σχετικά ίσες συνεισφορές από υλικό, λογισμικό και υπηρεσίες , συμπεριλαμβανομένων και των τηλεπικοινωνιών. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία αλλάζουν το παιχνίδι , εν μέρει από τη σημασία που αποδίδουν στην εκμετάλλευση των τηλεπικοινωνιακών φορέων τους . Η Ινδία και η Κίνα ενισχύουν τη θέση τους στο παγκόσμιο οικοσύστημα του Internet γρήγορα , με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 20%. Η Γαλλία, ο Καναδάς και η Γερμανία έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν εντονότερα τη χρήση του Internet για να αυξήσουν την παρουσία τους στο οικοσύστημα της προσφοράς . Η Ιαπωνία ξεπερνάται από άλλες ασιατικές χώρες που έχουν αυξήσει ραγδαία την επιρροή τους στην οικονομία του Διαδικτύου με ταχύτερους ρυθμούς από αυτήν. Η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ιταλία βρίσκονται σε πρώιμα στάδια προμηθειών μέσω Internet , αλλά έχουν ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης .
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να εντείνουν την προσοχή τους στις ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο για τα νέα προϊόντα και στην επέκταση της προσέγγισης νέων πελατών. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή στο πόσο γρήγορα οι τεχνολογίες του Διαδικτύου μπορούν να επιδράσουν στα επιχειρηματικά μοντέλα μεταβάλλοντας ριζικά τις αγορές και βελτιώνοντας αποτελεσματικότερα την κατεύθυνση τους . Οι ηγέτες του δημόσιου τομέα οφείλουν να προωθήσουν την ευρεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από τη στιγμή που η χρήση του Διαδικτύου προωθεί την ποιότητα των υποδομών, και οι δαπάνες στο Internet συσχετίζονται με υψηλότερο ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Για τις κυβερνήσεις , οι επενδύσεις σε υποδομές , σε ανθρώπινο κεφάλαιο , στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και στη βελτίωση των συνθηκών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της προσφοράς μέσω του Internet στα εγχώρια συστήματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr