Σύμφωνα με τον Sebastian Anthony, αυτό το υψηλής τεχνολογίας εσώρουχο, που αναπτύχθηκε από την Mary Czerwinski στη Microsoft Research στο Redmond, είναι ουσιαστικά ένας αισθητήρας στρες που φοριέται. Το σουτιέν έχει μάλιστα στην πραγματικότητα δύο αισθητήρες για την ανίχνευση του άγχους της κυρίας που το φορά. Ένα ενσωματωμένο computer (που βρίσκεται στη μέση μεταξύ των δύο κουπ του σουτιέν) στέλνει μια ειδοποίηση στο smartphone της κατόχου ενημερώνοντάς την ότι είναι αγχωμένη, κάτι που συνήθως είναι αρκετό για να την αποτρέψει από τη συνήθειά της να φάει κάτι μόνο και μόνο επειδή έχει άγχος. Η συσκευή τροφοδοτείται από μια μικρή μπαταρία 3,7 βολτ, που αρκεί μόνο για λίγες ώρες λειτουργίας και προφανώς θα πρέπει να βελτιωθεί αν η Microsoft σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά αυτό το έξυπνο σουτιέν.
Ο ένας αισθητήρας είναι στην πραγματικότητα ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG) που μετρά τον καρδιακό παλμό. Ο άλλος είναι ηλεκτροδερμικός αισθητήρας (EDA) που μετρά την αγωγιμότητα του δέρματος (υγρασία) και την κίνηση (ρυθμός αναπνοής). Όλες αυτές οι μετρήσεις μπορούν να συνδυαστούν στο computer του σουτιέν και να προσφέρουν μια αρκετά καλή εικόνα για το επίπεδο του στρες της φέρουσας. Εάν ο καρδιακός παλμός της αυξάνει τον αναπνευστικό ρυθμό και το δέρμα της ιδρώνει, είναι πιθανώς αγχωμένη (παρεμπιπτόντως ένας ανιχνευτής ψεύδους χρησιμοποιεί παρόμοια βιομετρικά στοιχεία). Τότε το computer στέλνει μια προειδοποίηση σε μια εφαρμογή για smartphone, η οποία προφανώς της λέει να σταματήσει αυτό που κάνει και να αφήσει κάτω τα σοκολατάκια...
Η Czerwinski δήλωσε ότι η ομάδα της είχε προσπαθήσει να αναπτύξει μια έκδοση για τους άνδρες , αλλά τα ανδρικά εσώρουχα φοριούνται πολύ μακριά από την καρδιά για ένα ακριβές ηλεκτροκαρδιογράφημα. Όσο για την πραγματική επιστήμη πίσω από τη συναισθηματική υπερφαγία – δηλαδή αν αποκλειστικά οι γυναίκες βρίσκονται σε αυτόν τον κίνδυνο, και αν θα πρέπει να γίνει προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης φαγητού λόγω άγχους, το θέμα είναι υπό συζήτηση. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία καθοριστική απόδειξη ότι οι γυναίκες είναι οι μόνες που υποφέρουν από συναισθηματική υπερφαγία. Ίσως απλώς πρόκειται για τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τις γυναίκες (οι οποίες βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση για να φαίνονται όμορφες και λεπτές). Εξάλλου, δεν λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, κάποιοι αντιδρούν διαφορετικά όταν αγχώνονται και έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο, ενώ γενικά οι υγιείς τρώνε περισσότερες υγιεινές τροφές .
Υπάρχει επίσης το ζήτημα του κατά πόσον η κατανάλωση φαγητού λόγω άγχους είναι κακή για την υγεία μας, έτσι κι αλλιώς. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αν περιστασιακά τρώμε λόγω άγχους και η κανονική διατροφή μας είναι υγιεινή, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία. Και κυρίως, το πιο σημαντικό , αν τρώμε όταν έχουμε στρες αυτό μάλλον θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα και να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά την κατάσταση που μας άγχωσε, κάτι που πραγματικά είναι πολύ σημαντικό! Άρα, άνδρες ή γυναίκες, αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε το άγχος μας και να το διαχειριστούμε σωστά. Μακάρι, λοιπόν, οι εταιρείες λογισμικού να μπορούν να μας βοηθήσουν και σ’ αυτό!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr