Οι Financial Times σε άρθρο τους προειδοποιούν για μία δεκαετία στην Ευρωζώνη όπου οι χρεοκοπίες θα πέφτουν βροχή. Όσο δεν υλοποιείται η τραπεζική ένωση και η ΕΚΤ δεν κάνει πράξη τη δέσμευση για παροχή απεριόριστης ρευστότητας η Ευρωζώνη θα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Το Markewatch, αναφέρει πως η Ευρωζώνη θυμίζει τρενάκι του τρόμου και πως η κρίση χρέους απαιτεί μία συλλογική ηπειρωτική λύση, καθώς δεν είναι «εθνική» κρίση η οποία μπορεί να ρυθμιστεί από τους πιστωτές.
Η S&P, από την πλευρά της, σε έκθεση της για την Ευρωζώνη, μεταθέτει την ανάκαμψη για το 2014, εν αντιθέσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που την τοποθετεί το β’ εξάμηνο του 2013. Συγκεκριμένα εκτιμά ύφεση 0,5% για το 2013 ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήξη των εταιρικών ομολόγων αξίας 4 τρις δολαρίων από σήμερα μέχρι το 2017, τη στιγμή που το κύριο πρόβλημα είναι η άντληση νέων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τη Bundesbank, η γερμανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο β’ τρίμηνο αλλά θα επιβραδυνθεί ξανά το γ’ τρίμηνο, επικαλούμενη τις χαμηλές παραγγελίες στη μεταποίηση τον Απρίλιο που επιβαρύνει τις προσδοκίες για τη βιομηχανική παραγωγή. Στις εξαμηνιαίες εκτιμήσεις της η Κεντρική Τράπεζα υποβάθμισε την ανάπτυξη στο 0,3% για φέτος από 0,4% τον Δεκέμβριο και για το 2014 σε 1,5% από 1,9% προηγουμένως. Ταυτόχρονα, το Spiegel, αναφέρει πως, μετά από αρκετά χρόνια μείωσης, η ανεργία θα αυξηθεί το 2013 και το 2014 στο 6,9% και 7% αντίστοιχα. Το 2012 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,8%.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, το κυρίαρχο θέμα είναι το πότε η FED θα σταματήσει την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο χρονικά τοποθετείται για τον Ιούνιο του 2014, ενώ από το Σεπτέμβριο θα μειωθεί το ποσό στα $ 65 δις μηνιαίως από τα $ 85 σήμερα, αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόωρη μία τέτοια ενέργεια. Η FED για το 2014 εκτιμά μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 6,5%, ενώ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 3% - 3,5% από 2,9 - 3,4%. Για το 2015, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται στο 5,8 – 6,2%.
Και ενώ όλα αυτά αποτυπώνουν την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα αποτελεσματικές πολιτικές λύσεις για τα προβλήματα του χρέους, της ανάπτυξης και της ανεργίας των νέων, ιδιαίτερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Eurogroup, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να διαθέσουν 6 δις για την ενίσχυση προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης των νέων της Ευρώπης. Ψίχουλα, δηλαδή, αν σκεφτεί κανείς ότι τα 160-180 εκατομ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα μέχρι το 2014, είναι ένα πολύ μικρό ποσό σε σύγκριση με το συνολικό ποσό που διέθεσαν για τη διάσωση των τραπεζών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το τρενάκι του τρόμου, που κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ισχυρούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας που εξακολουθεί να ηγείται των αποφάσεων με γνώμονα το συμφέρον της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr