Για παράδειγμα μπορεί να έχετε δώσει την υπόσχεση στο αφεντικό σας, ότι θα τελειώσετε εγκαίρως μια σημαντική εργασία που έχετε αναλάβει, αλλά στη διάρκειά της αντιλαμβάνεστε ότι έχετε μείνει πίσω και τελικά θα την παραδώσετε εκτός χρόνου. Επίσης, στην πορεία έχετε αφήσει άθελα σας κάποιον συνάδελφο σας εκτός project, ενώ προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του ήταν να το ολοκληρώσετε από κοινού, κάνοντας τον να νοιώθει προδομένος και προκαλώντας την αγανάκτησή του.
Ή βρίσκεστε στο Μετρό, όπως εγώ το πρωί της περασμένης παρασκευής, που κρατούσα τον καφέ μου με το ένα χέρι και διάβαζα την εφημερίδα που είχα στο άλλο χέρι, με αποτέλεσμα να χάσω την ισορροπία μου όταν φρενάρισε ο συρμός, και να χύσω λίγο από τον καφέ μου στο ακριβό κουστούμι του κυρίου που στεκόταν μπροστά μου. Μου κόστισε 20 ευρώ για το καθαριστήριο – κάτι που θεώρησα σωστό για να τον αποζημιώσω. Αφού πιστεύω ότι το να αναγνωρίσω το λάθος μου και να του ζητήσω απλώς συγνώμη δεν ήταν αρκετό.
Η συγνώμη δεν είναι εύκολη, αλλά αν γίνει σωστά μπορεί να επιλύσει συγκρούσεις, να ενθαρρύνει τη συγχώρεση και να επουλώσει τις πληγές, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις. Μια συγνώμη μπορεί να σας γλυτώσει ακόμα και από μια μήνυση. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι συμπάσχετε με τον άλλον και να αποδείξετε εμπράκτως τη μετάνοιά σας. Παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι προειδοποιούν συνήθως τους πελάτες τους να αποφεύγουν τη συγνώμη, φοβούμενοι ότι ισοδυναμεί με παραδοχή ενοχής, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι όταν οι δυνητικοί ενάγοντες λαμβάνουν μια συγγνώμη, είναι πιο πιθανό να απαιτήσουν λιγότερα χρήματα.
Ωστόσο, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, μια συγγνώμη δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα βγείτε από τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθατε εξαιτίας κάποιου μικρού ή μεγάλου λάθους.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή το πρόσωπο ή τα πρόσωπα τα οποία ζητούν συγνώμη δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για την συγχώρεση αυτή καθαυτή, είτε επειδή το ίδιο το λάθος θεωρείται ασυγχώρητο. Αλλά τις περισσότερες φορές, η συγνώμη πέφτει στο κενό επειδή απλώς την ζητάτε με λάθος τρόπο.
Με λίγα λόγια, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ζητούν συγνώμη μιλώντας για τον εαυτό τους - για τις προθέσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Λέμε συνήθως:
"Δεν ήθελα να ..."
"Προσπαθούσα να ..."
«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ..."
"Είχα ένα καλό λόγο ..."
Όταν τα κάνουμε θάλασσα, το "θύμα" δεν θέλει να ακούσει για μας. Ως εκ τούτου, σταματήστε να μιλάτε για εσάς και θέστε στο επίκεντρο της απολογίας σας το "θύμα". Επικεντρωθείτε στο πώς ο άλλος άνθρωπος επηρεάστηκε από το λάθος σας, στο πώς αισθάνεται, και σε ό, τι χρειάζεται από την πλευρά σας προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα.
Όπως δείχνει και σχετική έρευνα σχετικά με την αποτελεσματική συγνώμη, μπορείτε να τελειοποιήσετε την προσέγγισή σας ανάλογα με τη σχέση που έχετε με εκείνον στον οποίο απολογείστε. Ο συνάδελφος, που κατά λάθος τον αφήσατε έξω από το project, δεν θέλει αποζημίωση. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να του εκφράσετε τη συμπάθεια σας δείχνοντας ότι αναγνωρίζετε το λάθος σας. Μπορείτε να εκφράσετε την ανησυχία σας για τα δεινά που προκαλέσατε, λέγοντας π.χ. "λυπάμαι που δεν εκτίμησα το σύνολο των προσπαθειών σου. Θα πρέπει να ένοιωσες φοβερά άσχημα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να συμβεί". Το "θύμα" πρέπει να αντιληφθεί από τις εκφράσεις που συνοδεύουν τη συγνώμη πως κατανοούμε την κατάστασή του και εκτιμάμε τη σχέση μας, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τη διατηρήσουμε αλώβητη.
Οπότε την επόμενη φορά που θα κάνετε λάθος, αναρωτηθείτε τι περιμένει να ακούσει από εσάς για συγνώμη, εκείνος ή εκείνη με τον οποίον τα κάνατε θάλασσα και αναγνωρίστε με το σωστό τρόπο το λάθος σας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr