Σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί ο ρόλος της Google στο σκάνδαλο παρακολούθησης από την εθνική υπηρεσία ασφάλειας (NSA), ο δικηγόρος επικεφαλής της εταιρείας, David Drummond, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Δεδομένου ότι το σκάνδαλο ξέσπασε αργά την περασμένη εβδομάδα, η Google υποστήριξε ότι δεν θα αφήσει την NSA να έχει ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της, θα συνεργαστεί, ωστόσο, με την κυβέρνηση, όταν οι αιτήσεις παρακολούθησης του Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA ) παραδοθούν στην εταιρεία. Και η Google φαίνεται διατεθειμένη να είναι διαφανής σχετικά με το πότε λαμβάνει αυτά τα αιτήματα - ακριβώς όπως είναι διαφανής και για άλλα αιτήματα της κυβέρνησης που αφορούν τα δεδομένα των χρηστών της.
Το πρόβλημα, λέει ο Drummond, είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι δεμένα τα χέρια της. Σύμφωνα με τις διατάξεις του FBI, η Google δεν μπορεί να κυκλοφορήσει τα αιτήματα FISA επειδή είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την εμπιστευτικότητα. Με άλλα λόγια, ο Drummond ισχυρίζεται ότι η Google φαίνεται σαν συνένοχος στην «κατασκοπεία» μόνο και μόνο επειδή δεν της επιτρέπεται να μιλήσει γι 'αυτό, αλλά δεν είναι.
Πρόσφατα ο Drummond, έγραψε μεταξύ άλλων, ότι η Google έχει εργαστεί πολύ σκληρά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της. Για παράδειγμα, προσφέρει κρυπτογράφηση στις υπηρεσίες της. Έχει προσλάβει μερικούς από τους καλύτερους μηχανικούς ασφάλειας στον κόσμο. Και έχει σταθερά αντισταθεί σε υπερβολικά πολλά αιτήματα της κυβέρνησης για τα δεδομένα των χρηστών της.
Έτσι, η Google ζητά τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης για να μπορέσει να δημοσιεύσει μια Έκθεση Διαφάνειας στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι εθνικές αιτήσεις ασφάλειας που λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων αυτών της FISA - ως προς τον αριθμό και το πεδίο εφαρμογής τους. Με τον τρόπο αυτό η Google θεωρεί πως η δημοσίευση των αριθμών θα δείχνει σαφώς ότι η συμμόρφωσή της με αυτά τα αιτήματα υπολείπεται κατά πολύ των απαιτήσεων. Η Google, λέει ο Drummond, δεν έχει τίποτα να κρύψει.
Το αν πιστεύει κάποιος τη Google ή όχι, αυτό είναι άλλο θέμα. Και ειλικρινά, οι πιο απαισιόδοξοι ερευνητές θα μπορούσαν πιθανότατα να ισχυρισθούν ότι αυτά που λέει ο Drummond είναι απλά ένας αντιπερισπασμός - και ότι το αίτημα προς την αμερικανική κυβέρνηση είναι μόνο δευτερεύουσας σημασίας με στόχο να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση. Το βέβαιο είναι ότι, μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά. Η Google, πάντως, συνεχίζει να αρνείται ότι η NSA είχε άμεση πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr