Είναι περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι ένα, τόσο απαραίτητο κάποτε για κάθε άνδρα και γυναίκα, αξεσουάρ όπως το ρολόι, είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση, αφού τα κινητά τηλέφωνα έχουν ένδειξη ρολογιού στην οθόνη τους. Σύμφωνα με την εταιρεία καταναλωτικών ερευνών Experian Simmons, μόλις 42 εκατομμύρια Αμερικανοί αγόρασαν ένα ρολόι για τον εαυτό τους το 2011, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τα 55 εκατομμύρια του 2004. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 14% των πολιτών - και 28% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών - δεν έβλεπαν την ανάγκη να φορούν πια ρολόι στον καρπό τους.
Έτσι, όπως ήταν αναπόφευκτο, προκειμένου να καταλήξουν σκονισμένα μουσειακά αντικείμενα, τα ρολόγια - όπως και τα τηλέφωνα, οι καφετιέρες, τα ψυγεία, τα αυτοκίνητα, ακόμη και ολόκληρες κατοικίες - γίνονται "έξυπνα", δηλαδή, εξοπλίζονται με μικροεπεξεργαστές, λογισμικό και ασύρματες συνδέσεις που τους επιτρέπουν να εκτελούν πολλές ακόμα λειτουργίες, πέραν εκείνης για την οποία αρχικά προορίζονταν.
Δεν είναι σαφές ποιος είχε αρχικά την ιδέα να μετατρέψει το ρολόι σε ένα μικροσκοπικό υπολογιστή, με δυνατότητες επικοινωνίας και δικτύωσης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ελβετική ωρολογοποιία Swatch και ο ολλανδικός γίγαντας ηλεκτρονικών Phillips δοκίμασαν ένα ρολόι εξοπλισμένο με τσιπ ταυτοποίησης ραδιοσυχνοτήτων που επέτρεπε σε όποιον τα φορούσε, να πληρώνει π.χ. τα εισιτήρια στο μετρό και στα λιφτ των χιονοδρομικών κέντρων.
Μια από τις πρώτες συσκευές πολλαπλών εφαρμογών - λειτουργιών ήταν ένα ρολόι χειρός εξοπλισμένο με υπολογιστή και οθόνη αφής, αλλά και με ένα μικρόφωνο που ενεργοποιεί με τη φωνή τις εφαρμογές και την επικοινωνία και αναπτύχθηκε από το Chandra Narayanaswami της IBM το 2000. Το 2003, ο ωρολογοποιός Fossil, η Microsoft και η Palm (κατασκευαστής υπολογιστών χειρός) συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν το SPOT (Smart Personal Objects Technology) ), μια συσκευή εξοπλισμένη για να λαμβάνει ασύρματα τις τιμές των μετοχών, να στέλνει και να λαμβάνει άμεσα μηνύματα και να κάνει άλλα πράγματα που έμοιαζαν καταπληκτικά για εκείνη την εποχή.
Έκτοτε, είδαμε την έλευση πολύ πιο ισχυρών και εξελιγμένων έξυπνων ρολογιών. Ένα από τα νεότερα, το Sony SmartWatch, έχει σχεδιαστεί για να κάνει πολλά από τα πράγματα που εκτιμάμε σε ένα smartphone. Όπως, για παράδειγμα, να έχουμε πρόσβαση στην ψηφιακή μουσική συλλογή μας και να μας επιτρέπει τη σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά το καλύτερο, είναι ότι μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά φορώντας το στον καρπό μας, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε στην τσέπη ή μέσα σε κάποια τσάντα – γεγονός που θα αποτελέσει το μεγάλο πλεονέκτημα των έξυπνων ρολογιών έναντι των έξυπνων τηλεφώνων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr