Η θλίψη που προκαλεί το κατάντημα της εμπορικής αγοράς της πόλης των Αθηνών, με τα καταστήματα να αναγκάζονται να προβούν σε πρόωρες προσφορές και εκπτώσεις προκειμένου να μειώσουν τη χασούρα τους, είναι προφανής. Και είναι λυπηρό, μια πόλη που έσφυζε από ζωντάνια, σήμερα να μαραζώνει και να βρίσκεται στο έλεος εγκληματιών και παρασίτων. Μια εγκαταλελειμμένη, καμένη γη. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Είναι επίσης, λυπηρό να βλέπει κανείς στους έρημους δρόμους της Αθήνας τα άλλοτε παραδοσιακά γεμάτα εστιατόρια και μπαρ, κλειστά ή με λίγους θαμώνες.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ελπιδοφόρα η υλοποίηση της νέας δράσης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, με στόχο την αναβάθμιση της πόλης και την τόνωση της αγοράς της. Η δράση «Πάμε Αθήνα-Athens World Music Festival» πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Ιουλίου, πρώτη εβδομάδα των επίσημων θερινών εκπτώσεων, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων (Τεχνόπολις ΑΕ, Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Εταιρεία Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών). Έτσι, το ίδιο διάστημα η Τεχνόπολις διοργανώνει πενθήμερο φεστιβάλ με μουσικές του κόσμου στον χώρο της αλλά και στον άξονα της οδού Ερμού από το Σύνταγμα ως την Τεχνόπολη και στους πέριξ αρχαιολογικούς χώρους. Την προσπάθεια στηρίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης του κέντρου της Αθήνας, το καλλιτεχνικό Αθηναϊκό Δίκτυο, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και άλλοι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης. Τους ευχόμαστε να επιτύχουν τους στόχους τους για το καλό όλων μας.
Το απόγευμα έφυγα για ένα κοντινό νησί του Αργοσαρωνικού. Ίδια εικόνα. Νησιά που, άλλοτε γέμιζαν από κόσμο, φαίνονται μισο-έρημα. Στο τελευταίο, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι αυξήσεις των τιμών στα ναύλα των πλοίων, τα ορισμένα (ευτυχώς) ακριβά καταλύματα των trendy νησιών, οι συνεχιζόμενες, απίστευτα ακριβές, τιμές στα εστιατόρια και μπαρ των νησιών αυτών, γεγονός που οι περισσότεροι αποδίδουν στην αύξηση των φόρων (λες και πριν τις αυξήσεις ήταν φθηνότερα). Όλα αυτά αποθαρρύνουν κάθε Έλληνα επισκέπτη. Ανεξάρτητα από αυτό, γεγονός είναι ότι οι αυξήσεις φόρων λειτούργησαν καταλυτικά στην πτώση του τζίρου σε όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων και των ποτών. Οδηγώντας σε συρρίκνωση ένα μεγάλο και ισχυρό κλάδο που απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων στις εταιρίες του, αλλά και πολλούς άλλους που απασχολούνται στα εστιατόρια και στα μπαρ, αλλά και στον τουρισμό γενικότερα. Και, όπως προβλέπεται, η μείωση της κατανάλωσης θα συνεχιστεί με έντονο ρυθμό.
Ειδικά για τα σημεία κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, η αύξηση των φόρων οδήγησε σε αλματώδη αύξηση της τιμής λιανικής που υπερβαίνει το 30% κατά μέσο όρο. Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στους φόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% της λιανικής τιμής των ποτών ευρείας κατανάλωσης αποτελείται από φόρους. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, η φορολογία αγγίζει το 75% της λιανικής τιμής. Αυξήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση, εκτοξεύοντας στα ύψη τις λιανικές τιμές κατανάλωσης των οινοπνευματωδών ποτών στα μπαρ. Για να μην αναφερθούμε στην ποιότητα των ποτών, που σε ορισμένα σημεία της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου, αλλά και σε άλλα, είναι «καθαρές» μπόμπες.
Από τη μια πλευρά είναι να απορεί κανείς πως και με ποια λογική, οι υπεύθυνοι των κέντρων αυτών πωλούν σήμερα σε αυτές τις τιμές τα αλκοολούχα προϊόντα και από την άλλη διαμαρτύρονται για αναδουλειές. Ας προσγειωθούν τουλάχιστον, έστω και τώρα, και ας αντιληφθούν ότι ανεβάζοντας τις τιμές στα προϊόντα αυτά δεν ισοφαρίζουν τη χασούρα τους. Και, η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει το φόρο στην εστίαση όσο περισσότερο μπορεί, προκειμένου να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Αν και πιστεύω πως όσο και να μειωθεί ο φόρος, οι περισσότεροι στον κλάδο της εστίασης δεν θα μειώσουν τις τιμές τους, διαιωνίζοντας έτσι την αντίληψη πως «ότι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει» σε αυτή την αλλόκοτη και παράλογη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr