Αλλά ας δούμε πρώτα ποιά είναι η συνήθης εμπειρία online shopping διεθνώς:
-
Ο καταναλωτής αναζητεί στο διαδίκτυο κάποια είδη επιλογής του, χρησιμοποιώντας έναν web browser. Πιο συγκεκριμένα, επισκέπτεται τον δικτυακό τόπο (site) του εμπόρου και εξετάζει τα προϊόντα που διατίθενται είτε σε μορφή καταλόγου ή σε άλλη μορφή.
-
Ο καταναλωτής επιλέγει κάποια είδη προς αγορά, αφού έχει προηγηθεί μία σύγκριση τιμών, με βάση παραμέτρους ποιότητας, παρεχομένων υπηρεσιών κλπ.
-
Ο έμπορος παρέχει στον καταναλωτή ειδική φόρμα παραγγελίας, στην οποία παρουσιάζεται ο κατάλογος με τα επιλεγμένα είδη, τις τιμές τους και τη συνολική αξία της παραγγελίας, περιλαμβανομένων του κόστους μεταφοράς, συσκευασίας, και σχετικών φόρων. Αυτή η φόρμα μεταφέρεται από τον server του εμπόρου στον προσωπικό υπολογιστή του πελάτη.
-
Ο πελάτης επιλέγει τον τρόπο και το μέσο πληρωμής μεταξύ των υπαρχόντων επιλογών, ψηφιακό χρήμα, ηλεκτρονικές επιταγές και πιστωτικές ή άλλες κάρτες.
-
Ο πελάτης αποστέλλει στον έμπορο ένα συμπληρωμένο δελτίο παραγγελίας και τα στοιχεία που απαιτούνται ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής που έχει επιλέξει, π.χ. τα στοιχεία της κάρτας του.
-
Ο έμπορος ζητά έγκριση πληρωμής από την τράπεζα του πελάτη.
-
Ο έμπορος αποστέλλει στον πελάτη μία επιβεβαίωση της αποστολής της παραγγελίας του καθώς και επιβεβαίωση της πληρωμής.
-
Ο έμπορος αποστέλλει τα προϊόντα ή παρέχει τις συμφωνημένες υπηρεσίες, σύμφωνα με την παραγγελία.
-
Ο έμπορος ζητά την εξόφληση από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζεται ο πελάτης.
Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληρωμής με Κάρτες
-
Ένας από τους βασικότερους προβληματισμούς των καταναλωτών, παραμένει το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών τους δεδομένων καθώς και η διατήρηση της ιδιωτικότητας των στοιχείων αυτών, όταν αποστέλλονται μέσω Διαδικτύου Τα εμπλεκόμενα μέρη σε ένα σύστημα πιστωτικών ή άλλων καρτών είναι:
-
Ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας
-
Ο έμπορος
-
Ο εκδότης της κάρτας
-
Ο αποδέκτης
-
Ο φορέας του τίτλου μίας κάρτας
Σε μία παραδοσιακή off-line συναλλαγή με κάρτα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής :
-
ο προμηθευτής καταγράφει τα στοιχεία της πιστωτικής ή άλλης κάρτας του πελάτη δημιουργώντας ένα έγγραφο συναλλαγής.
-
Το εν λόγω έγγραφο υπογράφεται από τον αγοραστή και προωθείται στη συνέχεια στην τράπεζα για διεκπεραίωση.
-
Στο τέλος η τράπεζα χρεοπιστώνει τους αντίστοιχους λογαριασμούς, ενημερώνοντας τα εμπλεκόμενα μέρη για τη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε
Σε έναν μηχανισμό ηλεκτρονικής πληρωμής με χρήση πιστωτικής ή άλλης κάρτας, ακολουθείται περίπου το ίδιο σενάριο εμπλουτισμένο με μηχανισμούς ασφαλείας (π.χ. έλεγχος ταυτότητας πελάτη και εμπόρου - authentication), αλλά ακόμα και αυτοί οι μηχανισμοί, είναι ανοικτοί για παραβίαση από τους hackers.
Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά από το διαδίκτυο να συμβουλευτείτε και να ενημερωθείτε από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, για τα συστήματα ασφάλειας συναλλαγών στο διαδίκτυο που παρέχουν στους πελάτες τους. Και να χρησιμοποιείτε κυρίως άλλους τρόπους πληρωμής, όπως οι προπληρωμένες κάρτες, στις οποίες μεταφέρετε ηλεκτρονικά ακριβώς το ποσό της συναλλαγής που θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, ώστε να μη διατρέχετε τον κίνδυνο να χρεωθείτε για συναλλαγές που δεν πραγματοποιήσατε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr