Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η έκθεση της Cisco, καταδεικνύει τον αυξανόμενο ρόλο του δικτύου στη ζωή των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας ότι ένας στους τρεις φοιτητές και νέους επαγγελματίες θεωρεί ότι το Διαδίκτυο και τα διάφορα Networks, είναι τόσο σημαντικοί και θεμελιώδεις ανθρώπινοι πόροι, όσο ο αέρας, το νερό, η τροφή και η στέγη. Περισσότεροι από τους μισούς, που ερωτήθηκαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να «ζήσουν χωρίς το Διαδίκτυο» και ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, σε ορισμένες περιπτώσεις πιο ουσιαστικό από τα αυτοκίνητα, τα ραντεβού και τα πάρτι.
Αυτά και πολλά άλλα ευρήματα, βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τη νοοτροπία, τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά της νέας γενιάς στον κόσμο των εργαζομένων και πως αυτά θα επηρεάσουν τα πάντα, από τις εμπορικές συμφωνίες και τον «κινητό» τρόπο ζωής, τις προσλήψεις, την εταιρική ασφάλεια και την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταγωνίζονται.
Κύρια ευρήματα:
• Το internet ως ένας από τους θεμελιώδης πόρους ζωής:
Ένας στους τρεις φοιτητές και εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο (33%), πιστεύει ότι το διαδίκτυο, αποτελεί θεμελιώδη πόρο για την ανθρώπινη φυλή, τόσο σημαντικό όσο και ο αέρας, το νερό, η τροφή και η στέγη. Περίπου οι μισοί (το 49% των φοιτητών κολεγίου και το 47% των νέων εργαζομένων) πιστεύουν ότι είναι «πολύ κοντά» σε αυτό το επίπεδο σημαντικότητας. Ενώ τέσσερις στους πέντε φοιτητές και νέους εργαζόμενους πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καθημερινής τους διαβίωσης.
• Ως απαραίτητο συστατικό της καθημερινής ζωής:
Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (το 55% των φοιτητών κολεγίου και το 62% των νέων εργαζόμενων) δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό, και αναφέρονται σε αυτό ως «αναπόσπαστο κομμάτι» της καθημερινής τους ζωής.
• Ως νέος τρόπος να κινούνται:
Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι αν αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ ενός αυτοκινήτου και του διαδικτύου, η πλειονότητα των φοιτητών κολλεγίου (63%) σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσαν ότι θα επέλεγαν μια σύνδεση στο internet, αντί του αυτοκινήτου.
Η νέα κοινωνική ζωή
• Το διαδίκτυο πάνω από την αγάπη, τον έρωτα και τη φιλία:
Πρώτη αγάπη. Δύο στους πέντε φοιτητές (40%) σε παγκόσμιο επίπεδο που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι το διαδίκτυο είναι πιο σημαντικό για αυτούς, από ότι τα ραντεβού, οι φίλοι και η μουσική.
Ενώ οι προηγούμενες γενιές προτιμούσαν την προσωπική κοινωνική συναναστροφή, η νέα γενιά δείχνει μια στροφή στην online αλληλεπίδραση. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις φοιτητές παγκοσμίως (27%), δήλωσαν ότι το να ενημερώνονται από το Facebook, είναι πιο σημαντικό για αυτούς, από το να βγαίνουν ραντεβού, να πηγαίνουν σε πάρτι, να κάνουν παρέα με τους φίλους τους και να ακούνε μουσική.
• Η σημασία των κινητών συσκευών:
Τα δύο τρίτα των φοιτητών (66%) και περισσότερο από το ήμισυ των εργαζομένων (58%) αναφέρουν μια φορητή συσκευή (laptop, smartphone, tablet), ως την πιο «σημαντική τεχνολογία στη ζωή τους».
• Η συνεχιζόμενη άνοδος της κινητικότητας και των smartphones:
Τα smartphones ετοιμάζονται να ξεπεράσουν τα desktops, ως το πιο διαδεδομένο εργαλείο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 19% των φοιτητών κολεγίου θεωρούν τα smartphones τους ως την πιο σημαντική συσκευή που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 20% που θεωρούν σημαντικούς τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Ενδεικτικό αυτού, είναι η αυξανομένη τάση της χρήσης των smartphones από τους φοιτητές κολλεγίων, που αποτελούν την επόμενη γενιά των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούν ότι έτσι γίνονται πιο παραγωγικοί, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τα smartphones για θέματα που άπτονται της εργασίας τους, από το σπίτι τους ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος βρίσκονται εκτός γραφείου.
Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στα ευρήματα από το δεύτερο σκέλος της έρευνας, που αφορά στην αύξηση της χρήσης των κινητών συσκευών από τους νέους και στο «θάνατο» της Τηλεόρασης και του Τύπου.