Η Verizon, η οποία έχασε πριν από πέντε χρόνια, την ευκαιρία να γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής ασύρματων υπηρεσιών του iPhone, της Apple για τις ΗΠΑ, σήμερα πρόσθεσε το iPhone στη σειρά των υπηρεσιών της. Αν και το 45%, του ασύρματου τμήματος των υπηρεσιών του γίγαντα της τηλεπικοινωνίας, ανήκει στη Vodafone, η Verizon, εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Google, για το Droid, στοιχηματίζοντας στο γρηγορότερο δίκτυο, τέταρτης γενιάς (4G), το οποίο είναι βασισμένο στη νέα τεχνολογία LTE (long term evolution), για να κάνει ένα βήμα μπροστά στην αγορά της ασύρματης τεχνολογίας.
Ο βασικός ανταγωνιστής της Verizon και πρώτος συνεργάτης της Apple, η ΑΤ&Τ, νούμερο δύο προμηθευτής στις ΗΠΑ, είχε κερδίσει ένα πλεονέκτημα ανάπτυξης επί της Verizon σε κάθε τρίμηνο από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το iPhone, όπως κατέγραψε στους New York Times ο Chetan Sharma, ανεξάρτητος αναλυτής ασύρματων υπηρεσιών. Αλλά φαίνεται πως οι ρόλοι σύντομα αντιστρέφονται. Προσθέτοντας και τις άλλες καινοτομίες της Verizon το παιχνίδι αλλάζει γρήγορα υπέρ της.
Επειδή, μια επιχείρηση χάνει μια τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καταδικασμένη να αφανιστεί. Ακόμα και αν ο πρώτος γύρος του παιχνιδιού προσφέρει μεγάλες αποδόσεις στους ανταγωνιστές της. Διατυπώνεται ολοένα και συχνότερα, μια αντιπαράθεση στους κύκλους που ασχολούνται με την επιχειρηματική στρατηγική, σχετικά με το αν είναι καλύτερο να είσαι ο πρώτος που κινείται σε μια αγορά ή ένας γρήγορος δεύτερος. Και, αν χάσεις την πρώτη εφαρμογή μιας ρηξικέλευθης καινοτομίας, αυτό δεν σημαίνει ότι έχασες για πάντα το τρένο. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Το να μαθαίνεις από μια χαμένη ευκαιρία και να καινοτομείς περαιτέρω στη συνέχεια, μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναμπείς στο παιχνίδι.
Ανεξαρτήτως αν ανήκει κάποιος στον κόσμο των επιχειρήσεων ή σε αυτόν των αθλητικών αγώνων, αλλά και στην ίδια τη ζωή αυτοί που βιώνουν την επιτυχία μακροπρόθεσμα δεν είναι οι άψογοι, αλλά εκείνοι που δεν φοβούνται να κάνουν λάθη. Που ολισθαίνουν. Που σκοντάφτουν. Που δεν πρωτοπορούν πάντα αλλά τελικά κερδίζουν. Γιατί παραμένουν στο σωστό δρόμο και συγκεντρώνονται στο επόμενο παιχνίδι, εργαζόμενοι σκληρά, για να το κάνουν καλύτερα τη δεύτερη φορά. Και κατανοούν τον νόμο του Kanter – ότι όλα μπορούν να δείχνουν σαν αποτυχία στα μισά του δρόμου – και γι’ αυτό επιμένουν. Έτσι διορθώνουν εγκαίρως την πορεία τους πριν φτάσουν στο τέρμα, εμβαθύνοντας τη δέσμευση τους στον τελικό τους στόχο. Συνεχίζοντας να πιστεύουν στο ταλέντο της ομάδας τους, στο τέλος του δρόμου βγαίνουν νικητές.
Ενώ, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις - στα διοικητικά συμβούλια ή στα αποδυτήρια – έχουν πολύ μεγάλη σημασία, η ικανότητα να αδράξει κάποιος μια δεύτερη ευκαιρία, έγκειται, σε μεγάλο βαθμό, στην πρωτοβουλία, τα κίνητρα και την ομαδική εργασία των ατόμων που λειτουργούν στο συγκεκριμένο πεδίο, σε οποιονδήποτε κλάδο και αν ανήκουν. Η ικανότητά τους να μαθαίνουν γρήγορα και να συνεργάζονται αποτελεσματικά, μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα να κερδίσουν τον πόλεμο, όσες μάχες και αν έχουν χάσει ενδιάμεσα.
Στους ταχέως μεταβαλλόμενους καιρούς που ζούμε, υπάρχουν σημαντικές ανταμοιβές για εκείνους που κάνουν τη σωστή επιλογή από την πρώτη στιγμή. Αλλά υπάρχει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία για όσους είναι πρόθυμοι να μάθουν από τα λάθη, να βελτιωθούν, να καινοτομήσουν και να προσκαλέσουν σε δράση κάθε έναν από την ομάδα τους που θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr