Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσοστό των στελεχών στην Ευρώπη τα οποία βλέπουν βελτίωση, έχει μειωθεί ελάχιστα σε σχέση με τα στελέχη της Βόρειας Αμερικής και των ανεπτυγμένων χωρών της Ασίας, παρά την πίεση που ασκείται από την υπερβολική δημοσιότητα στην ευρωζώνη, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Πάντως περισσότεροι από τους μισούς, το 57%, του συνόλου των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι ενδέχεται η ευρωζώνη να διασπαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο η απαισιοδοξία των στελεχών, για τις οικονομικές συνθήκες, δεν έχει εξαπλωθεί και στις προσδοκίες που έχουν για τις επιχειρήσεις τους, ιδιαίτερα εκείνων που εκπροσωπούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας. Σε γενικές γραμμές, οι προσδοκίες για την απασχόληση, το κέρδος, και τη ζήτηση από πλευράς πελατών, παραμένουν θετικές και σταθερές σε σχέση με τις αντίστοιχες από το προηγούμενο τρίμηνο και εξάμηνο.
Ακόμα, κυρίως τα στελέχη στην Ασία, αναφέρουν, ότι υπάρχει λιγότερη όρεξη για επενδύσεις κεφαλαίου σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Συγκεκριμένα, το 22% λένε ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν αναβάλει ή διακόψει τις επενδύσεις κεφαλαίου, που συνήθως θεωρούν ότι ευνοούν την ανάπτυξη, σε σχέση με το 15% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Αν και μεταξύ άλλων, οι προθέσεις για νέες προσλήψεις παγκοσμίως είναι χαμηλές, ωστόσο, το 37% του συνόλου των ερωτηθέντων και περίπου το 50% των στελεχών από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές, ισχυρίζονται ότι οι επιχειρήσεις τους, αν και έχουν κενές θέσεις εργασίας, δεν θα μπορέσουν να τις καλύψουν για έξι μήνες ή και περισσότερο. Το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων στελεχών λένε, ότι υπάρχουν ορισμένες κενές θέσεις, για τις οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν τα κατάλληλα ταλέντα (εργαζόμενοι που έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, προσόντα και εμπειρία). Σε όλες τις περιοχές, οι θέσεις που πιο συχνά είναι δύσκολο να καλυφθούν αφορούν διευθυντικά στελέχη και τεχνικούς υπαλλήλους. Οι διαφορές μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων αγορών, εντοπίζονται στα εξής: Στις αναπτυγμένες οικονομίες η δυσκολία κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας έγκειται στην ανεπαρκή εμπειρία ή στην έλλειψη ικανού αριθμού αιτούντων για τη θέση. Στις αναδυόμενες αγορές, ως αποτρεπτικοί παράγοντες, αναφέρονται οι υψηλές προσδοκίες για τους μισθούς και τα ανεπαρκή εκπαιδευτικά προσόντα, σε σχέση με τους ομολόγους τους σε άλλες περιοχές του κόσμου.