Με μία δεύτερη όμως ανάγνωση, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως υπάρχει και η άλλη όψη των πραγμάτων. Για ποιο εργασιακό Μεσαίωνα μιλάμε; Αυτόν των 586 ευρώ μικτών; Αυτόν που για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αναγκάζονται από φόβο να πληρώνουν αυτοί τις εισφορές τους αφού ακόμη και σήμερα καμιά ερμηνευτική εγκύκλιος δεν έχει βγει όσον αφορά τον ΕΦΚΑ; Ερμηνεύτηκε πολύ πρόσφατα το πόσα θα πληρώνει ο καθένας αλλά το ποιος θα τα πληρώνει τσιμουδιά..
Για ποιόν εργασιακό Μεσαίωνα μιλάμε; Αυτόν που οι απολύσεις δεν θα ξεπερνούν το ήδη θεσμοθετημένο 5% το οποίο ζητούν να γίνει 10% ; Έχει κανένα πραγματικό αντίκρισμα; Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πιάσει ταβάνι στις απολύσεις. Ό,τι έγινε έγινε. Στις άλλες που χρεοκοπούν, απολύεται ούτως ή άλλως όλο το προσωπικό.. Στις μικρές το 5% από το 10% έχει ελάχιστη διαφορά. Σε μία επιχείρηση των 50 για παράδειγμα έχει σημασία αν θα απολυθούν 3 ή 5; Άσε που πλέον έχουν κοπάσει οι απολύσεις για έναν απλό λόγο. Δεν υπάρχουν πια χρήματα για αποζημιώσεις… Ή μήπως δεν είναι εργασιακός μεσαίωνας, το ότι οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι επι μήνες (ωσάν απολυμένοι) και όταν τελικά βαρέσει κανόνι μια εταιρεία προτεραιότητα έχουν τράπεζες και πιστωτές;
Υπάρχει και το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όντως αυτό είναι το πιο σοβαρό απ΄όλα… Αλλά για να φθάσουμε ως εκεί ώστε να το κερδίσουμε στις περιβόητη διαπραγμάτευση πρέπει να λύσουμε όλα τα άλλα…
Γιατί λοιπόν ο Πρωθυπουργός μας, διαλαλεί ότι δεν θα υπογράψει Εργασιακό Μεσαίωνα.. Γιατί είναι αριστερός; Μα αριστερός ήταν και όταν υπέγραφε τα πάσης φύσεως μέτρα που κατακρεούργησαν την κοινωνία και διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό. Για το καλό της Πατρίδας πάντα.
Για ποιο λόγο λοιπόν; Γιατί θέλει να καθυστερήσει την αξιολόγηση όσο δεν παίρνει, και όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο να προκηρύξει αναγκαστικά εκλογές τις οποίες θα χάσει, έχοντας αφήσει καμένη γη για τον επόμενο.
Γιατί μας διαφεύγει μία μικρή λεπτομέρεια.. Τα όσα μέτρα ή αντίμετρα δημοσιονομικής φύσης, όπως αφορολόγητο, συντάξεις, τα οποία διαπραγματεύεται τώρα και τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019 κι έπειτα, αφορούν το μέλλον. Ωστόσο οι απολύσεις δεν μπορούν να μετατεθούν. Έχουν άμεση εφαρμογή.
Όπως επίσης και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ. ΔΕΗ όμως και οι απολύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες. Γιατί όποιος επενδυτής πάρει μονάδα ή μονάδες της ΔΕΗ και θελήσει να τις εξυγιάνει ενδεχομένως να χρειαστεί να απολύσει.. Όποιες ρήτρες αναβλητικές των απολύσεων ή εγγύησης των θέσεων εργασίας κι αν μπουν κάποια στιγμή θα λήξουν.
Αυτό το ξέρει και ο κ Πρωθυπουργός και ο κ.Σκουρλέτης και αυτό είναι που θέλουν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι… 35.000 χιλιάδες εργαζόμενους έχει οι ΔΕΗ .. Ούτε 50 ούτε 500….
Απολύσεις στη ΔΕΗ, όλοι ξέρουμε τι σημαίνει… Γι αυτό και αντίθετα με όσα διακηρύσσουν, πως τάχα είμαστε κοντά, πως τάχα το staff level agreement είναι σχεδόν συμφωνημένο, τίποτα δεν έχει προχωρήσει και ούτε θα προχωρήσει μέχρι να βρουν τρόπο για όπου φύγει φύγει… και γαία πυρί μειχθήτω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr