Θα συμβαδίσει με τις όποιες απόψεις προσπαθήσει να επιβάλει ο Τραμπ ή θα υπάρξει διάσταση απόψεων και σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσπαθήσει αλλαγή της ηγεσίας του Ταμείου; Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι, πέραν των στρατηγικών δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και μία σύγκρουση προσωπικοτήτων ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη σιδηρά κυρία του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Αν δε κρίνουμε από το πώς ο Τραμπ αντιμετώπισε την Μέρκελ και την Γερμανία, δεν θα εκπλαγούμε αν τον δούμε να επιτίθεται με τον ίδιο τρόπο και στην Κριστίν Λαγκάρντ.
Άλλωστε, η επικεφαλής του ΔΝΤ, αρκετά συχνά στο πρόσφατο παρελθόν δεν του χαρίστηκε, έχοντας σχολιάσει διπλωματικά μεν, δηκτικά δε, τον μισογυνισμό του νέου Αμερικανού Προέδρου κάνοντας λόγο για σεβασμό της αξιοπρέπειας των γυναικών. Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως η κυρία Λαγκαρντ είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη επικεφαλής του Ταμείου.
Ωστόσο η πρόσφατη απόφαση του Γαλλικού Δικαστηρίου , που παρότι την αθώωσε της καταλόγισε ευθύνη για το πώς χειρίστηκε το θέμα του Μπερνάρ Ταπί, είναι ένα αγκάθι, που σίγουρα ο Τραμπ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο από τη στιγμή που η Λαγκάρντ του υψώσει φωνή.
Μπορεί μεν η συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ να είναι στο 16,5%, γεγονός που τις καθιστά τον κυριότερο μέτοχο, αλλά αν αρχίσουν να εναντιώνονται ευθέως με την πολιτική και την στρατηγική του Ταμείου, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Παράδειγμα πεδίου πιθανής σύγκρουσης, το ποια θα είναι η πολιτική του Ταμείου απέναντι στην Κίνα, η οποία έχει για τα καλά μπει στο στόχαστρο του Τραμπ.
Ένα δεύτερο εξ’ ίσου σημαντικό πεδίο πιθανής σύγκρουσης είναι η στάση του Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη της οποίας η Λαγκάρντ είναι σαρξ εκ σαρκός. Η ελληνική κρίση και κυρίως η σύγκρουση Ταμείου Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό χρέος είναι ένα εκρηκτικό μίγμα, για το οποίο ο Τραμπ θα πρέπει να πάρει θέση όπου να `ναι.
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ έχει ήδη απειλήσει ότι μπορεί και να αποχωρήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και γιατί όχι, μπορεί να απειλήσει να κάνει το ίδιο και με το ΔΝΤ, από τη στιγμή που η Λαγκάρντ δεν έχει και δεν προβλέπεται να σιωπήσει απέναντι στους παραλογισμούς του νέου Αμερικανού Προέδρου, όσον αφορά τους μετανάστες, τον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή.
Αν λοιπόν ο Τραμπ με τον άλφα ή βήτα τρόπο επιδιώξει να την παροπλίσει η Λαγκάρντ δύσκολα θα μπορέσει να αντισταθεί. Είναι γνωστό πως η αρχική εκλογή της δεν ήταν εύκολη αφού πολλά κράτη μέλη δεν ήθελαν πλέον Ευρωπαίο επικεφαλής του Ταμείου και είναι πολύ πιθανόν ο Τραμπ να προσπαθήσει να επιβάλει κάποιον που δεν θα τον αμφισβητούσε δηλαδή κάποιον που θα περιόριζε τον ρόλο και την ακτινοβολία του Ταμείου.
Η θητεία της Λαγκάρντ λήγει το 2021, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να αντέξει. Η ίδια σίγουρα έχει το σθένος, δεν γνωρίζουμε όμως αν έχει το σθένος να την στηρίξει η πλειοψηφία των 189 χωρών μελών από τη στιγμή που και η Μεγάλη Βρετανία καραδοκεί, ενόψει της ενίσχυσης της θέσης της στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα, μετά το Brexit, προκειμένου να επιβάλει ως επικεφαλής έναν δικό της άνθρωπο, τον Μάρκ Κάρνεϊ, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr