Πριν από λίγες ημέρες πέρασε σχεδόν απαρατήρητο πως η Ρωσία αποχώρησε από τους G7, αφού την επικαιρότητα μονοπώλησε η αντιγερμανική αλλά επί της ουσίας αντιευρωπαϊκή τοποθέτηση Τραμπ. Την σκυτάλη πήρε χτες η Βρετανή Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι που επισημοποίησε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επικείμενη αποχώρηση της χώρας της από την ΕΕ γεγονός που σαφώς θα επηρεάσει την ΕΕ εντός και εκτός αυτής.
Ωστόσο, την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Λονδίνο με τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το περιεχόμενο των όσων είπε, 555 μίλια μακρύτερα στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης ένα άλλο γεγονός ελάμβανε χώρα.
Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κίνας παρίσταται στην Σύνοδο του Νταβός συνοδευόμενος από πολυπληθή κινεζική επιχειρηματική αντιπροσωπεία , προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για το ελεύθερο εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση.
Η παρουσία του ηγέτη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έρχεται σε απάντηση του απομονωτισμού και προστατευτισμού που επιδιώκει να επιβάλει ο νέος αμερικανός Πρόεδρος με την δημιουργία ισχυρών αναχωμάτων προς το διεθνές ελεύθερο εμπόριο, όπως η επιβολή δασμών.
Το μήνυμα των κινέζων είναι σαφές. Εσωστρεφής η Αμερική; Εξωστρεφείς εμείς, που θα καλύψουμε το κενό αφού και εμείς πιστεύουμε πως μόνο με το ελεύθερο εμπόριο έρχεται ανάπτυξη.
Είναι σαφές πως η Κίνα θα προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της τείνοντας χέρι φιλίας τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά να εντείνει την επιρροή της στην Ασία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την επικείμενη αμερικανική εσωστρέφεια που αν μη τι άλλο βοηθά την Κίνα να σπεύσει να καλύψει το κενό. Ουσιαστικά ο Τραμπ ρίχνει νερό στον κινεζικό μύλο λειτουργώντας ως το καλύτερο στήριγμα των κινεζικών σχεδίων για παγκόσμια οικονομική ηγεμονία.
Εξάλλου η ίδρυση της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, ως αντίπαλο δέος προς την Παγκόσμια Τράπεζα, αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη, αφού η νέα τράπεζα θα χρηματοδοτεί κυρίως έργα υποδομών.
Επίσης η παρουσία του Κινέζου Προέδρου στο Νταβός έρχεται και ως απάντηση στις πρόσφατα κατηγορίες Τραμπ, ότι η Κίνα, με τα νομισματικά της παιχνίδια και τα φθηνά της προϊόντα, έχει απομυζήσει τις ΗΠΑ, είναι η αιτία να χαθούν χιλιάδες αμερικανικές θέσεις εργασίας, κσί θεωρεί καταστροφική για την αμερικανική βιομηχανία το γεγονός πως ο Κλίντον επέτρεψε την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Με την Βρετανία λοιπόν έτοιμη να επανέλθει δυναμικά στο διεθνές εμπορικό στερέωμα αυτόνομη, με την Ρωσία εκτός G8, με την Κίνα να εμφανίζεται πλέον ως ο ισχυρότερος τιμητής του ελεύθερου εμπορία και τις ΗΠΑ εναντίον όλων, το μόνο βέβαιο είναι πως η επόμενη δεκαετία θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα με αναδιανομή ρόλων που θα προκύψουν μέσα από ισχυρές εντάσεις, αναταράξεις και ανακατατάξεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr