1) Είμαστε σε ελεύθερη πτώση; Είμαστε.
2) Φταίγαμε πολιτικοί και κοινωνία στο βαθμό των ευθυνών που αναλογεί στον καθένα; Φταίγαμε
3) Θέλουμε να σωθούμε; Θέλουμε
4) Πως θα σωθούμε; Αν πάρουμε χρήματα για να πάρουμε μια ανάσα. Κι αν βάλουμε μια τάξη στο μαύρο χάλι μας.
5) Μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας; Όχι δεν μπορούμε. Αν μπορούσαμε θα το είχαμε κάνει και δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ.
6) Πιστεύουμε πως η χώρα χρειάζεται δραστική αναμόρφωση; To πιστεύουμε γνωρίζοντας πως αυτό το εγχέιρημα είναι σκληρό και επίπονο και ότι δεν γίνεται από μια μέρα στην άλλη.
7) Ξέρουμε όμως πως όλη η ελληνική κοινωνία είναι ανάστατη, οργισμένη και εξαντλημένη από την υπερπροσπάθεια; To ξέρουμε.
8) Ξέρουμε πως υπάρχει μια γενική απαξίωση θεσμών και έκπτωση αρχών και ότι δεν υπάρχει καμμιά εμπιστοσύνη στο πολιτικό δυναμικό; To γνωρίζουμε.
9) Έχουμε σήμερα ικανή κυβέρνηση; Όχι. Έχουμε μια κυβέρνηση πελαγωμένη και ανίκανη, που παραπαίει.
10) Έχουμε ικανή αξιωματική αντιπολίτευση; Όχι. Είναι το ίδιο επικίνδυνη, ισχυρογνώμων και αλλαζών.
11) Τι έκανε η Κυβέρνηση; Πέρα από το δίχρονο πλέον αλλαλούμ, διαπραγματεύτηκε και μία νέα συμφωνία με εταίρους και δανειστές που μόλις ολοκληρωθεί θα την φέρει για ψήφιση στην Βουλή.
12) Τι ζητάει μετά; Την θέτει σε Δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε αν την θέλουμε ή όχι. Επί της ουσίας, αν θέλουμε Συμφωνία και μένουμε Ευρώπη. Η δεν θέλουμε συμφωνία και φεύγουμε.
13) Ποιές είναι σήμερα οι εναλλακτικές μας λύσεις όσον αφορά την συγκεκριμένη συμφωνία; Καμία.Αν θέλουμε να σωθούμε πρέπει να περπατησουμε την οδό την εξυγίανσης μέσω σκληρότατων μέτρων λιτότητας και αναδιάρθρωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είτε μείνουμε ευρώ είτε γυρίσουμε στη δραχμή.
14) Μπορούν, κι αν ακομη δεχτουμε τη συμφωνία με δημοψήφισμα να μας διώξουν αργότερα ; Μπορούν. Σήμερα μας δίνουν μία τελευταία ευκαιρία και θέτουν κάποια αιτήματα και κανόνες. Αν δεν τα τηρήσουμε ή δεν καταφέρουμε να συμμορφωθούμε με τους νέους κανόνες, στην συνέχεια σταδιακά θα μας οδηγήσουν στην αποχώρηση.
15) Γιατί το κάνει τώρα ο κ. Παπανδρέου; Γα να πάρει ο λαός ( και όχι τα απαξιωμένα πολιτικά κόμματα) μία απόφαση, την τύχη και το μέλλον του στα χέρια του. Να αποφασίσει τι θέλει και τι δεν θέλει. Επίσης δίνει μία ευκαιρία. Tόσο στα πολιτικά κόμματα ως σχηματισμούς ώστε να αναλογιστούν και ενδεχομένως αναδιατάξουν τις ιδεοπολιτικές τους συνιστώσες, όσο και στο επιμέρους πολιτικό προσωπικό,ωστε με βάση τις συνιστώσες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής επιχειρημάτων, να αναλογιστεί και επιλέξει εάν θα μείνει εκεί που είναι, αν θα αποχωρήσει, ή αν θα προσχωρήσει στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο. Το Δημοψήφισμα, έδωσε το φιλί της ζωής στο εντελώς απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.
16) Είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός που θέτει την συμφωνία και την χώρα σε κίνδυνο; Πολιτικός τυχοδιωκτισμός δεν είναι. Πολιτικό ρίσκο ναι. Εξ’ άλλου πολιτικός τυχοδιωκτισμός θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι και η εμμονή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για εκλογές και η προοπτική παρατεταμένης πολιτικής αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας που μπορεί να δημιουργηθεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας με την πρώτη.
17) Για ποιόν κίνδυνο μιλάμε πως θέτει το Δημοψήφισμα; Να χρεοκοπήσουμε και να πάμε στην δραχμή ή ‘ότι διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας; Ούτως ή άλλως η χώρα είναι σε σοβαρότατο κίνδυνο και μπορεί να χρεοκοπήσει για χίλιους δυο δημοσιονομικούς λόγους. Αλλά και τώρα, ακόμη και αν δεν ερωτηθεί ο λαός, στο πλαίσιο των νέων αυστηρών κανόνων που προωθούνται, μπορεί να βρεθούμε εκτός σε λίγα χρόνια, από την στιγμή που δεν κάνουμε καμιά σοβαρή προσπάθεια πραγαματικής εξυγίανσης. Όσο για το ευρωπαϊκό διακύβευμα, σίγουρα μπαίνει στο μικροσκόπιο και κινδυνεύει, γιατί ο λαός, είτε ψύχραιμα είτε εν θερμώ λόγω των όσων έχει υποστεί, μπορεί να αποφασίσει πως δεν θέλει πλέον καμμία συμφωνία με την Ευρώπη.
18) Εκχωρείται με την συμφωνία Εθνική Κυριαρχία, όπως ισχυρίζονται οι σφόδρα πολέμιοι της συμφωνίας; Όχι. Έχει εκχωρηθεί ήδη με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και την απεμπόληση της δραχμής, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στην πορεία προς την ευρωπαίκή ολοκλήρωση.
19) Είναι αργά ο Ιανουάριος; Όχι δεν είναι αργά. Γιατί κατ’ αρχήν η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ώστε να παρουσιαστεί στον κόσμο πλήρης, προκειμένου αυτός να ξέρει τι έχει να διαλέξει ή απορρίψει. Επίσης υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να σκεφθεί και να πληροφορηθεί για το γενικό πλαίσιο του διακυβεύματος. Δηλαδή τα υπερ και τα κατά και των δύο απόψεων-προοπτικών. Δεχόμαστε την συμφωνία και μένουμε Ευρώπη. Η απορρίπτουμε την συμφωνία και φεύγουμε.
20) Κερδίζει πολιτικό χρόνο η Κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου για να μείνει γατζωμένος στην εξουσία όπως τον κατηγορούν; Όχι. Επί της ουσίας δεν κερδίζει τίποτα, γιατί όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Αν ο λαός θα αποφασίσει υπερ, ουσιαστικά θα τον επιβραβεύσει για την εμμονή του να αναζητήσει την σωτηρία της χώρας μέσω των ευρωπαϊκών διαδικασιών όσο σκληρών κι αν είναι. Αν πάλι ψηφίσει κατά της συμφωνίας στέλνοντας τον κ. Παπανδρέου σπίτι του, με εκκωφαντικό τρόπο, αναπόφευκτα θα προκηρυχθούν εκλογές ώστε ο λαός να αποφασίσει για τον ποιόν θέλει ως καθοδηγητή του στην νέα εποχή.
21) Τι κάνει σήμερα η Αντιπολίτευση; Ζητά επίμονα εκλογές και να φύγει η ανίκανη κυβέρνηση. Βάλει ανηλεώς κατά της ιδέας του δημοψηφίσματος που θέτει σε κίνδυνο όπως υποστηρίζει την χώρα από την στιγμή που η ίδια αρνείται πεισματικά κάθε συνεργασία για την απο κοινού αντιμετώπιση της εκρυθμής κατάστασης, και έχει από την πρώτη στιγμή πολιτευτεί σε αντιμνημονιακή βάση, γεγονός που έχει εξοργίσει ήδη τα μέγιστα δανειστές και εταίρους.
22) Γιατί το κάνει; Γιατί θέλει να κυβερνήσει και πιστεύει ότι θα μας σώσει
23) Θα το καταφέρει; Ουδείς γνωρίζει.
24) Τι γνωρίζουμε για την Αξιωματική Αντιπολίτευση; Ότι επιμένει πως αν δεν πάρει αυτοδυναμία με την πρώτη, θα πάει σε εκλογές ξανά και ξανά.
25) Υποθέτωντας πως την εξασφαλίζει με τη μία τι θα κάνει; Γνωρίζουμε ότι θα πάει να επανδιαπραγματευτεί.
26) Θα καταφέρει κάτι καλύτερο; Πολύ αμφίβολο. Του το έχουν ήδη αποκλείσει κατηγορηματικά. Εξ άλλου οι ευρωπαίοι ηγέτες των Συμβουλιών Κορυφής, (πλην μερικών) είναι αυτοί που ηγούνται του ΕΛΚ.
27) Αν του αρνηθούν τι θα κάνει; Υπάρχουν δύο προοπτικές. Τα ίδια σκληρά μέτρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται στο ακέραιο ενδεχομένως δε λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης να χρειαστούν και σκληρότερα.
28) Η δεύτερη προοπτική είναι να γυρίσει πίσω με την ουρά στα σκέλια και πιθανόν ( επειδή πρόκειται για γνήσιο τέκνο της πατριωτικής Αβερωφικής Δεξίας ( και όχι της ευρωδιαφωτιστικής καραμανλικής), θα ζήτήσει δημοψήφισμα για να αποφασίσει τότε ο λαός αν θα δεχθεί να μείνει με τους «ταπεινωτές μας» η να φύγει και να αυτονομηθεί
29) Υπάρχει εναλλακτική λύση; Προσωρινή Κυβέρνηση Σωτηρίας που θα ενασχοληθεί με τα της συμφωνίας και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
30) Τι θα πετύχει η Κυβέρνηση Σωτηρίας; Τίποτα το διαφορετικό, πέραν του να κερδίσουμε χρόνο ώστε να πάμε σε εκλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr