Λέτε λοιπόν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί να το ήξεραν και να την έκαναν; Δεν μας λέει κάποιος πολίτης από την ελληνική επικράτεια, κάποιος ψαράς, κάποιος παράκτιος αν είδε ποτέ του θαλάσσια έρευνα; Ξέρετε τα γεωτρύπανα που κάνουν τις έρευνες για να πάρουν δείγματα δεν είναι βαρκούλες... Κάποιος θα είχε δει και θα είχε φωνάξει τα κανάλια.... αν μη τι άλλο
Λέτε λοιπόν πως τόσα χρόνια, όταν ο Τομ Καραμπεσίνης και ο Τομ Πάπας ( ο πετρελαιάς της παντοδύναμης τότε Esso), που ανεβοκατέβαζαν ελληνικές κυβερνήσεις από τα γραφεία τους Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, και ο ΄πολύς Πόρτερ που χαστούκισε τον υπουργό τότε και μετέπειτα Πρωθυπουργό Στέφανο Στεφανόπουλο, να μην είχαν μυριστεί το ψητό; Λέτε ότι δεν θα είχαν κάνει έρευνες; Λέτε ότι η Δικτατορία δεν θα είχε εκχωρήσει δικαιώματα στις επτά αδελφές; Λέτε πως ακόμη και οι ντόπιοι μεγαλοκαρχαρίες της εποχής θα άφηναν τέτοια ευκαιρία; Η μήπως νομίζετε πως αργότερα όταν βρέθηκε ο Πρίνος οι μεγάλοι ( Exxon, Mobil, Texaco, Chevron, Amocco, BP, Shell, Ocidental, και αρκετές άλλες), θα κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια αφήνοντας μία μικρή καναδέζικη εταιρεία να τους πάρει την μπουκιά από το στόμα; Είχαν σχέδιο να μας αφανήσουν; Δεν θα μπορούσαν να έχουν το πάνω χέρι ξεζουμίζοντας μας όπως έκαναν επί σχεδόν έναν αιώνα σε διάφορα μέρη του Κόσμου; Το κρύψανε και το αποσιώπησαν για πιο λόγο; Μας εκμεταλλεύται το διεθνές κεφάλαιο, πλουτοκρατικό ή σιωνιστικό ( ανάλογα τις πεποιθήσεις) φωνάζουμε. Δεν μας εκμεταλλεύεται πάλι φωνάζουμε. Ασ’ είμαστε λίγο σοβαροί.
Τι γνωρίζουμε για τον Πρίνο; Δεν μας είπαν πως οι Καναδοί έφυγαν γιατί κάτι μικρκοιτάσματα που βρήκαν και ανέλυσαν έδωσαν δείγμα κακής ποιότητας πετρελαίου, σε μεγάλο βάθος και ασύμφορου; Ξέρετε πόσα βαρέλια βγάζει ο Πρίνος την μέρα ; Και πότε θα βγάλει τα λεφτά του; Πρέπει να δουλεύει μέρα νύχτα για 330 ημέρες το χρόνο για να φορτώσει ένα suzezmax τα one million barrel πλοία που λέμε στη ναυτιλία. Για την ακρίβεια, γιατί πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και όχι αοριστολογίες, το κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου είναι δορυφορικό του κυρίως κοιτάσματος του Πρίνου. Εντοπίστηκε στις αρχές του 1994 και τότε είχε εκτιμηθεί ότι υπήρχε απόθεμα 18.000.000 βαρελιών πετρελαίου, εκ των οποίων απολήψιμα ήταν 5.000.000 βαρέλια. Μέχρι σήμερα είχαν αντληθεί 2.800.000 βαρέλια και τα πηγάδια φάνηκε να στεγνώνουν. Μετά τη γεώτρηση του Βόρειου Πρίνου η συνολική παραγωγή ξεπερνά τα 3.000 βαρέλια ημερησίως, τριπλάσια σε σχέση με την παραγωγή πριν από την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου, ενώ με τη νέα διάνυξη θα φθάσει τα 5000 και οι εκτιμήσεις λένε πως έτσι η Καβάλα Oil θα έχει βιωσιμότητα μέχρι το 2012 !!!!!!!
Οσο για το παραπλήσιο κοίτασμα του Μπάμπουρα που επίσης μεταβιβάστηκε από την Denison στην Ενεργειακή Αιγαίου το 2009, ας βγεί κάποιος να μιλήσει καθαρά, δίνοντας τις επίσημες μελέτες αντί να συντηρείται η φημολογία από αυτόκλητους πετρελαϊκους χαρτογράφους που κάπου κάποτε άκουσαν με αποτέλεσμα σε κάθε γωνιά της χώρας να υπάρχει και ένα χρυσοφόρο κοίτασμα.
Πέραν τούτων , έχουμε αναλογιστεί το κόστος αυτών των ερευνών; Κάθε γεωτρύπανο κοστίζει περί τα 700 εκ. ευρώ. Η Petrobras της Βραζιλίας χρειάζεται περί τα 25 δισ. για ένα μόνο υποθαλάσσιο κοίτασμα.. Για να νοικιάσεις ένα μόνο πλωτό γεοτρύπανο θες 150 εκ. δολ στο εξάμηνο, και κάποιοι ανόητοι - δυστυχώς κυβερνητικοί- υπερφίαλοι παραγοντίσκοι κομπάζοντας για το πόσο είναι μέσα στα πράγματα διαδίδουν χαλαρά με το ουισκάκι στο χέρι πως κάποιοι έχουν ήδη παραγγείλει 10 γεωτρύπανα για τις έρευνες και πως όπου νάναι καταφθάνουν. Θέλουν κλωτσές ή όχι;
Επειδή κάποιος άλλος ανόητος είπε κάπου σε κάποια από τις εκπομπές που ασχολούνται από μαγειρική και εξωγήινους μέχρι τα ασφάλιστρα των ομολόγων του δημόσιου χρέους της Νέας Γουϊνέας, πως έχουμε φυσικό αέριο πιο πολύ κι από την Αλάσκα, η χώρα κοντεύει να τρελαθεί.. ζώντας το όνειρο που την κάνει να ξεχνιέται από την αφόρητη καθημερινότητα της. Και αυτές οι παντελώς ανυπόστατες ανοησίες αναπαράγονται και από τα σοβαρά υποτίθεται κανάλια γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους παίζοντας με τα πολύ ευαίσθητα θέματα της εθνικής κυριαρχίας.
Τι θέλω να πω.. Έρευνες θα γίνουν.. Και πρέπει να γίνουν. Το τι θα βρεθεί κι αν βρεθεί, θα πρέπει να αξιολογηθεί. Είναι εκμεταλλεύσιμο ή όχι; Και όταν λέμε εκμεταλλεύσιμο να λάβουμε υπόψη πως η επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πρέπει να είναι κερδοφόρα και όχι ζημιογόνα... Να ξέρουμε γιατί μιλάμε δηλαδή. Εάν δε γίνουν εξερευνητικές γεωτρήσεις δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει πετρέλαιο και εάν είναι εκμεταλλεύσιμο. Επομένως όλη η κουβέντα που γίνεται για το εάν υπάρχουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια βαρέλια στην Ελλάδα, εάν δε γίνουν σοβαρές επενδύσεις και γεωτρήσεις δεν έχει αντικείμενο.
΄Ασ σταματήσει λοιπόν αυτή η υστερία. Η χώρα έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr