Για το δεύτερο σκέλος έχω να παρατηρήσω, πως δεν αποφασίζει ο ασθενής τι θεραπεία θα του χορηγηθεί. Αυτό το αποφασίζουν οι γιατροί, που χορηγούν φάρμακα, ή οι χειρουργοί που όπως δείχνουν τα τελευταία ευρήματα των Σώματος Ειδικών Ελέγχων, όχι μόνο χρησιμοποιούσαν τα ακριβότερα, αλλά χιερουργούσαν και άνευ λόγου οικονομικούς μετανάστες για να "δείξουν" στους χορηγούς των συμμετοχών τους σε συνέδρια, καλές καταναλωτικές επιδόσεις και Loyalty...
Θα σταθώ κυρίως στο πρώτο σκέλος. Αυτό είναι που με απασχολεί περισσότερο και σε αυτήν κρύβεται το μυστικό της λεηλασίας, η οποία κορυφώθηκε την τελευταία πενταετία εξακοντίζοντας τα χρέη του δημοσίου προς τους προμηθευτές στα ύψη. Το θέμα κατά την άποψη μου δεν είναι η χορήγηση πανάκριβων υλικών, αλλά ο τρόπος τιμολόγησης. Δεν ήταν πανάκριβα από μόνα τους. Κάποιοι φρόντισαν να τα κάνουν πανάκριβα. Πέραν των πολιτικών ονοματεπωνύμων που αδιαφόρησαν παντελώς ή αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατοι, υπάρχουν και προμηθευτές με ονοματεπώνυμο που ενδεχομένως αισχοκέρδησαν και πιθανόν δωρόδοκησαν.
Τα ονοματεπώνυμα αυτά, τα γνωρίζουν τόσο στο υπουργείο υγείας, όσο και στα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών , όπου υπάγεται το Σώμα Ειδικών Ελέγχων, και το οποίο θα βάλει το χέρι την τσέπη. Γεννάται λοιπόν ένα ερώτημα. Όσοι εμφανίζονται στις λίστες πιθανής παραβατικότητας, θα πρέπει να πληρωθούν ή όχι; Θα πρέπει να υπαχθούν στην ρύθμιση ή θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να αποδείξουν την αθωότητα τους; Και μάλιστα όταν προς τους Προμηθευτές κατευθύνονται πολλά δισ, έστω και σε ομόλογα όταν δεν έχουμε να πληρώσουμε εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων.
Για να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε σταχυολόγησα μερικά από τα τερατώδη ευρήματα, που αφορούν διάφορους προμηθευτές και τα περιθώρια κέρδη τους που εμφάνισαν οι έλεγχοι.. Μιλάμε για τους IAMEX Α.Ε. από 120% έως 773%, «Αρθρωση Α.Ε.» από 66% έως 582%, «Johnson & Johnson Α.Ε.» από 88,6% έως 693% και «ΒΙΟΜΕΤ Α.Ε.» από 152% έως 242,8%.
Οι έλεγχοι ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του γενικού νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» προέβη σε καταγγελία για «το κόστος ειδικής ενδοπρόθεσης (custom made) ισχίου και την προσφορά που έγινε από την εταιρεία ΙΑΜΕΞ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ», όπως αναφέρεται στην έκθεση των ελεγκτών. Η καταγγελία έγινε στη διεύθυνση Κρατικών Προμηθειών Ιατρικού Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού και Επιστημονικών Οργάνων, η οποία διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία της γενικής γραμματείας Εμπορίου.
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα ελέγχου «η εταιρεία ΙΑΜΕΞ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ είναι συγγενής εταιρεία με την ΙΑΜΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 80% περίπου και ανήκουν στον όμιλο ΦΑΡΑΝ Α.Ε. Η παραπάνω εταιρεία δεν εκτέλεσε την παραγγελία του συγκεκριμένου ορθοπεδικού οργάνου, καθότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θεώρησε την προσφορά των 28.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ υπερβολική». Και οι αρμόδιοι υπάλληλοι συνεχίζουν περιγράφοντας στην έκθεσή τους:
«Ο έλεγχος διαπίστωσε για παραπλήσιο ορθοπεδικό εμφύτευμα με βάση παραστατικά στοιχεία (τιμολ. αγοράς – τιμολ. πώλησης) ότι η τιμή αγοράς από τον ξένο οίκο ανερχόταν σε 13.650 ευρώ και τιμολογήθηκε στο Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ στην τιμή 35.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ήτοι ποσοστό μεικτού κέρδους 156,14% (διαφορά 21.350 ευρώ)». Ο έλεγχος των υπαλλήλων της γενικής γραμματείας Εμπορίου συνεχίστηκε στην ίδια εταιρεία προκειμένου να δει την «ψαλίδα» των τιμών της στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα για γόνατα και ισχία.
Το υλικό «ΚΕΦΑΛΗ 28Χ42» με κωδικό «SMSBA2842» είχε κόστος αγοράς από την ΙΑΜΕΧ 99 ευρώ και το πούλησε στο Γενικό Κρατικό Αιγίου 865 ευρώ. Το περιθώριο μεικτού κέρδους είναι 773,7%. Στο ίδιο νοσοκομείο η ίδια εταιρεία για το υλικό «ΣΤΥΛΕΟΣ 16Χ130» με κωδικό «GS1316» το κόστος αγοράς του είναι 427 ευρώ και πουλήθηκε προς 2.880 ευρώ.Επειδή έκανε έκπτωση η τιμή του κατέβηκε στα 2.000 ευρώ, αλλά το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώνεται στα 360,38%.
Η ΙΑΜΕΧ για το υλικό «ΠΛΑΤΩ ΚΝΗΜΗΣ 5Χ1» με κωδικό «SMGSP7011» έχει κόστος αγοράς 200 ευρώ και στο νοσοκομείο ΚΑΤ το έδωσε 905 ευρώ, ήτοι περιθώριο κέρδους 352,5%. Το πόρισμα ελέγχου της γεν. γραμματείας Εμπορίου διαπιστώνει υπερβολικά κέρδη και από τις προμήθειες και άλλων επιχειρήσεων.
Η εταιρεία «ΑΡΘΡΩΣΙΣ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ Α.Ε.» στο νοσοκομείο Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ έδωσε το υλικό «ΚΟΤΥΛΗ MULTI» με κωδικό «00-6202-060-20» προς 1.290 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς του ήταν 189,04 ευρώ. Το περιθώριο μεικτού κέρδους της εταιρείας σε αυτό το προϊόν είναι 582,39%.
Πάλι στο ίδιο νοσοκομείο η εταιρεία πούλησε το υλικό «ΚΕΦΑΛΗ COGR22» με κωδικό «00-8018-022-02» προς 350 ευρώ κι ενώ η τιμή αγοράς του ήταν 90,20 ευρώ, δηλαδή «πέτυχε» περιθώριο μεικτού κέρδους 288,02%.
Μεγάλα περιθώρια κέρδους εντοπίστηκαν και για την εταιρεία «ΒΙΟΜΕΤ Α.Ε.» Πούλησε στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, με έκπτωση 580 ευρώ, «ΜΑΚΡΥ ΣΤΥΛΕΟ χωρίς τσιμέντο δεξιό 11Χ200ΜΜ», προς 2.320 ευρώ, αν και το κόστος αγοράς του υλικού με κωδικό «162342» είναι 846 ευρώ. Το μεικτό περιθώριο κέρδος της «ΒΙΟΜΕΤ Α.Ε.» είναι 242%.
Η ίδια εταιρεία στο «Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς» έδωσε τιμή πώλησης 1.580 ευρώ για «ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΗΧΕΟΚΑΡΠΙΚΗΣ – ΠΛΗΡΗΣ» με κωδικό «04102», αν και της κόστισε 623,26 ευρώ. Οι υπάλληλοι παρατηρούν στην έκθεση ελέγχου πως η εταιρεία ΒΙΟΜΕΤ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ασχολείται με πωλήσεις ιατρικών ειδών και είναι θυγατρική της ΒΙΟΜΕΤ στις ΗΠΑ.
Επίσης στο νοσοκομείο «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» «ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ» με κωδικό «136511000», αν και η τιμή αγοράς του είναι 56 ευρώ, εντούτοις πουλήθηκε 330 ευρώ, δηλαδή «ψαλίδα» 489%. Αλλο υλικό «ΣΤΥΛΕΟΣ SIZES» με κωδικό «157001110» για την εταιρεία κοστίζει 400 ευρώ και η τιμή πώλησης στο νοσοκομείο είναι 1.310 ευρώ και το μεικτό περιθώριο κέρδους εξακοντίζεται στο 227,5%.
Να μην ξεχνάμε και τις δωροδοκίες της θυγατρικής της DEPUY
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου «η Johnson – Johnson Hellas ΑΕΒΕ» ασχολείται με τα ορθοπεδικά είδη (εμφυτεύματα) τα τελευταία δύο με τρία χρόνια σαν συνέχεια της θυγατρικής της εταιρείας DEPUY Α.Ε., η οποία τελεί υπό εκκαθάριση από την 1-1-2008. Η πρώην θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας βρέθηκε στο στόχαστρο ενός Βρετανού ανακριτή, ο οποίος αποκάλυψε μεταξύ άλλων την ύπαρξη δικτύου στην Ελλάδα.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τα ορθοπεδικά. Είναι για πλείστα όσα υλικά.
Παράδειγμα τα υλικά αιμοκάθαρσης. Τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού αγοράζονται από τα νοσοκομεία σε τιμές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές. Αλλά είναι πολύ υψηλότερες οι τιμές συντήρησης των μηχανημάτων. Αντιθέτως είναι υψηλότερες απ΄ ό,τι στην Ευρώπη οι τιμές αναλώσιμων υλικών,όπως τα φίλτρα αιμοκάθαρσης,οι βελόνες παρακέντησης,τα διαλύματα κ.λπ.
Οι ενδοφακοί στις οφθαλμιατρικές κλινικές. Ενας ακρυλικός υδρόφιλος ενδοφακός χρεώνεται 295 ευρώ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»,280 ευρώ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και 120 ευρώ στην Ευρώπη.
Στα νεφρολογικά υλικά. Ενα φίλτρο υψηλής διαπερατότητας αγοράζεται από το ελληνικό Δημόσιο 50 ευρώ,ενώ στην Κύπρο κοστίζει 7 ευρώ και στις ΗΠΑ 8,5 δολάρια.
Στα καρδιολογικά υλικά. Ενας αμφικοιλιακός απινιδωτής χρεώνεται 22.000 ευρώ στην Ελλάδα,12.600 στην Ευρώπη και 13.076 στην Κύπρο και ένας μονοεστιακός ως 34.467 ευρώ στην Ελλάδα,10.800 στην Ευρώπη και 8.590 στην Κύπρο
Αυτές οι εκθέσεις βρίσκονται στα χέρια τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και του Υπουργείου Υγείας, ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να φθάνουν αποτελέσματα ερευνών του Σώματος Ειδικών Ελέγχων, για επίορκους γιατρούς, που είχαν στενές σχέσεις με προμηθευτές.
Δεν είναι λοιπόν αυτονόητο, όσοι εμπλέκονται να μην πληρωθούν; Αλλά δυστυχώς στην χώρα μας ψάχνουμε με το λυχνάρι να βρούμε τα αυτονόητα.
ΥΓ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr