Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο Τουρισμός μας βλέπει σύννεφα στον καλοκαιρινό ορίζοντα, οι ακυρώσεις αυξάνονται. Το Zenith, και πιθανόν άλλα κρουαζερόπλοια, θα ξεχάσουν δια παντός τον Πειραιά, όσο κωλυσιεργούμε για τον Cabotage. H ανεργία, έφθασε στο 12,3% και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει, αφού οι κατάσταση στις επιχειρήσεις είναι ασφυκτική, τα όρια απολύσεων αυξάνονται, τα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης του ΟΑΕΔ δεν φθάνουν ούτε για ζήτω, ενώ νέο κύμα έρχεται, αφού στο Δημόσιο όλες οι συμβάσεις έργου καταργούνται σταδιακά. Το πόσες είναι αυτές είναι αμφισβητήσιμο. Ακούγονται διάφορα νούμερα αλλά κανένα δεν είναι ασφαλές αφού το ίδιο το κράτος μέχρι τώρα δεν γνωρίζει πόσους υπαλλήλους έχει και που απασχολούνται. Έχει δηλωθεί ευθέως από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
Μερικοί χάρηκαν που είδαν το εμπορικό έλλειμμα να μειώνεται, αλλά δυστυχώς αυτό υποχώρησε γιατί μειώθηκαν οι εισαγωγές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αφού η βιομηχανία, η μεταποίηση και η κατανάλωση βάλτωσαν, μειώθηκαν και οι εισαγωγές, πρώτων υλών και προϊόντων. Άδικα χαρήκαμε δηλαδή.
Εν τω μεταξύ, ούτε για ζήτω δεν φθάνουν και τα όσα εξαγγέλθηκαν και για το ΤΕΜΠΕ, για το απλό λόγο πως είναι τόσοι πολλοί αυτοί που τον χρειάζονται. Ο δε αναπτυξιακός νόμος πηγαίνει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.
Το χειρότερο όμως, την ώρα που ο κόσμος στενάζει υπό το βάρος των περικοπών, της αύξησης των τιμών που εκτίναξαν τον πληθωρισμό στο 4,8%, της αβεβαιότητας και του φόβου, είναι ότι βλέπουμε τους αρμόδιους υπουργούς να μην έχουν καταλάβει ότι κολυμπάμε στην άβυσσο. Τους βλέπουμε δε να μαλλιοτραβιούνται στα υπουργικά συμβούλια για το θέμα της αύξησης των τιμών και να φορτώνει ο ένας τα βάρη στον άλλο.
Η αλήθεια όμως είναι πως μόνο ένας έχει την αποκλειστική ευθύνη. Γιατί έχει την πλήρη αρμοδίοτητα και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σε απλά ελληνικά έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Δεν είναι άλλος από αυτόν που προΐσταται του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους; Ναι μιλάμε για την κυρία Κατσέλη.
Ανακοίνωσε χθες τους πυλώνες δράσης για την ακρίβεια και το μόνο που διαπιστώνουμε είναι πως επαναλαμβάνει διαπιστώσεις δεκαετιών, για την στρεβλή αγορά, για την κατάχρηση δύναμης των μεσαζόντων. Και προτείνει μία σειρά λύσεων που θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Δια του λόγου του αληθές, αρκεί να αναλογιστούμε πως για το θέμα των τιμών στην διατροφική αλυσίδα, συναντήθηκε με την Υπουργό Γεωργίας μόλις την περασμένη βδομάδα. Οι απλοποιήσεις για την επιχειρηματικότητα και την αναχαίτιση της γραφειοκρατίας έπρεπε να ήταν έτοιμες στα συρτάρια της από τον περασμένο Οκτώβριο και θα έπρεπε να είναι το Πρώτο της Νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο για τους όρους τους Private Βankruptcy επίσης. Ειδικά για το τελευταίο θα θυμίσουμε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τα πήγαινε έλα μεταξύ Υπουργείου και ΕΚΤ και ακόμη έτοιμο δεν είναι. Και ο αναπτυξιακός έπρεπε να ήταν έτοιμος από μήνες. Υποτίθεται πως ως σκιώδης Υπουργός τα είχε μελετήσει επισταμένως. Ας ήταν ο κορμός του νομοσχεδίου έτοιμος κι ας μπαίνανε τα νούμερα μετά, μόλις ξεκαθάριζε το τοπίο με τα οικονομικά. Τώρα από Σεπτέμβρη και βλέπουμε.
Μετά από οκτώ μήνες διακυβέρνησης, είναι εμφανές πλέον ότι λείπει το όραμα ή και εάν υπήρχε ήταν θολό και πως το υπουργείο πιάστηκε στον ύπνο, παρά το γεγονός πως επικεφαλής είναι η πρώην σκιώδης υπουργός Οικονομίας της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Υποτίθεται πως είχε ένα συνολικό αναπτυξιακό όραμα, πέρα από την πράσινη ανάπτυξη, και ότι μέτρα-προτάσεις τομές θα ήταν το πρώτο μέλημα ως άμεση κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό της ανταγωνιστικότητας από το τέλμα.
Όταν ως αντιπολίτευση χαλάς τον κόσμο και όταν ως έγκριτος και ανεγνωρισμένου κύρους οικονομολόγος γνωρίζεις τι πραγματικά συμβαίνει, δηλαδή ποιοί είναι οι κίνδυνοι, τι πρόκειται να επακολουθήσει και ποιές είναι οι άμεσες προτεραιότητες και λύσεις για να αναχαιτίσεις το κακό, δεν μπορεί μόλις σου δίνεται η πραγματική ευκαιρία να πηγαίνεις στα τυφλά ψάχνοντας.
Είναι γεγονός πως η κυρία Κατσέλη έχει πολλά στο κεφάλι της. Από τις τιμές στις λαϊκές μέχρι σοβαρά ναυτιλιακά θέματα και κάπου έχει πελαγώσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχιστεί και ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης πρέπει να μετατραπεί σε ένα απλό Παρατητηρίο Τιμών.
Αν αυτό θέλουμε τότε όλα τα υπόλοιπα θα πάνε στο βρόντο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr