Από τις από τις 67 εφορίες που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής μόνο 3 έχουν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για αύξηση των εσόδων ενώ στις υπόλοιπες Εφορίες υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις που υπερβαίνουν το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 20%. Μάλιστα 23 εφορίες δεν έχουν καν δώσει στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο εφέτος.
Το 30% των εφοριών εξακολουθούν να είναι ανέτοιμες και δεν παρουσιάστηκαν καν στο διαγώνισμα, ενώ 41 δηλαδή το 38,9% δεν πέρασαν τις εξετάσεις. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι οι πρώτες αγνόησαν επιδεικτικά το απεγνωσμένο αίτημα του υπουργείου, και οι δεύτερες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις επιταγές των καιρών.
Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αυτό μπορεί να συμβαίνει, λόγω της απάθειας των επικεφαλής των ΔΟΥ. Πολλοί μπορεί να ήταν εκλεκτοί της προηγούμενης Κυβέρνησης, οπότε περιμένουν αντικατάσταση άρα γιατί να σκιστούν να πιάσουν τους στόχους, ενώ για να μην αδικούμε κανέναν, πολλοί επικεφαλής των ΔΥΟ μπορεί να βγαίνουν στην σύνταξη, οπότε πάλι δεν έχουν κανέναν λόγο να αποδώσουν, αφού θα πάνε σπίτι τους σε λίγο.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όμως δουλειά δεν γίνεται και το πιο σοβαρό θέμα αυτό της ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Μην κοιτάμε μόνο τα τελικά αποτελέσματα με την αύξηση του ΦΠΑ και την βελτίωση των ελλειμμάτων. Να κοιτάμε τις δυναμικές που αναπτύσσονται.. και το πώς η καρδιά του συστήματος εισπράξεων, παρουσιάζει αρρυθμία και καχεξία.
Το άλλο περιστατικό που επίσης φαίνεται μικρό αλλά δεν είναι. Μιλάμε για τους Μεσογειακούς Αγώνες. «Οι μεσογειακοί αγώνες θα γίνουν κανονικά το 2013», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε επίσκεψή του στον Βόλο, καθησυχάζοντας τους τοπικούς φορείς.
Ξέρετε πόσο θα μας στοιχίσουν οι αγώνες αυτοί; Ο ΓΓΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής έχει αναφερθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα στο θέμα και, όπως έχει τονίσει, στόχος είναι η περιστολή της δαπάνης διεξαγωγής των Αγώνων. Το αρχικό κόστος ξεπερνούσε τα 120 εκατ. ευρώ ( αθλητικά μόνο) και με όλα τα παράπλευρα συμπαραμαρτούντα θα έφθαναν τα 300 εκ. σύμφωνα με οι εκτιμμήσεις. Στην συνέχεια μειώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ και, η κυβέρνηση τώρα εξετάζει τρόπους για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, με απώτερο σκοπό το ποσό που θα δαπανηθεί να μην ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο εκτός από τις αθλητικές υποδομές, σύμφωνα με το δήμαρχο του Βόλου χρειάζονται 65 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί ως το 2013 ο προαστιακός σιδηρόδρομος Λάρισας - Βόλου και ακόμη 28 εκατομμύρια για έργα που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης του. Για την εικόνα των άλλων πόλεων που θα φιλοξενήσουν Αθλήματα τι γίνεται; Δηλαδή θα πρέπει να βρεθούν άλλα 90 περίπου εκ. ευρώ και βάλε σε μια εποχή που τα πάντα καταρρέουν.
Είναι καιρός να μιλήσουμε χωρίς ταμπού και να σπάσουμε το νόμο της σιωπής. Πάμε να επαναλάβουμε την τραγωδία των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι και αυτοί από τις αιτίες που βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε, αφού μας κόστισαν επισήμως 11, 2 δισ και ανεπισήμως 20 δισ. διότι στο (επίσημο) κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δεν συμπεριλήφθηκαν μια σειρά από δαπάνες υπουργείων. Όχι μόνο κατασπαταλήθηκαν χρήματα, όχι μόνο δανειστήκαμε για να τα βγάλουμε πέρα, εκτοξεύοντας παράλληλα και τα ελλείμματα μας, αλλά το χειρότερο απ όλα, έξι χρόνια μετά, όλα σχεδόν τα ολυμπιακά ακίνητα, παρέμεναν αναξιοποίητα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στέλνοντας στο καλάθι των αχρήστων τα βαρύγδουπα στοιχεία από την δήθεν μελλοντική αξιοποίηση τους, ενώ και τουριστικά είμαστε σε πολύ χειρότερη μοίρα από τότε. Με μαθηματική ακρίβεια και με τον ίδιο τρόπο πάμε να επαναλάβουμε το ίδιο.
Από τη στιγμή, που οι άλλοι υποψήφιοι , Κροατία και Τουρκία ετοιμάζονταν να τους αναλάβουν, εμείς αλήθεια που δανειζόμαστε σχεδόν κάθε μήνα για να βγάλουμε πέρα, γιατί επιμένουμε; Τι θα μας προσφέρουν; Δόξα ; υστεροφημία; Τα είδαμε τα χαΐρια μας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που μπορεί να πήραμε τα εύσημα αλλά με αυτά δεν ζει κανείς. Αφήστε τη δημοσιότητα που μας έδωσαν οι Κεντέρης και Θάνου με τα καμώματα τους, που γίναμε το μαύρο πρόβατο του παγκόσμιου αθλητισμού μπαίνοντας σε συνεχή και αυστηρή επιτήρηση.
Αλλά αν θέλουμε να κάνουμε κάτι πάλι μπορούμε να ελαχιστικοποιήσουμε το κόστος. Να διαπραγματευτούμε να γίνουν στην Αθήνα όπου έχει έτοιμες όλες τις εγκαταστάσεις και το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο. Και κωπηλατικό έχεις, και γκολφ έχεις και στάδιο έχεις, και συγκοινωνίες έχεις και ξενοδοχειακές υπδομές έχεις να φιλοξενήσεις αθλητές.. και επισκέπτες. Γιατί προαστειακό και τα άλλα πραγματικά έργα υποδομής σε Λάρισσα και Βόλο ούτως ή άλλως θα περιμένουν μέχρι να οριστικοποιηθεί το ΕΣΠΑ. Όσο για την ΑΕΛ μπορεί να φτιάξει το γήπεδο της μόνη της.
Δεν υπάρχει ούτε σεντς για πέταμα. Ας σταματήσουμε λοιπόν αυτό το λάθος εδώ και τώρα, δείχνοντας πως υπάρχει στιβαρή πολιτική διαχείριση και όχι για μία ακόμη φορά εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr