Κατ' αρχήν κανείς σώφρων και σοβαρός αναλυτής δεν περίμενε να πέσουν τα spread από τη μία μέρα στην άλλη. Τα διαρθρωτικά μέτρα τα παίρνουμε τώρα, θα αποδώσουν αρκετά αργότερα οπότε τότε θα επαναξιολογηθεί η αξιοπιστία μας.
Δεύτερον: Κακώς νομίζουμε πως τα spread θα υποχωρούσαν όταν μέχρι και το Μάιο είχαμε να δανειστούμε. Από πού και ως που οι αγορές θα έχαναν την ευκαιρία να κερδίσουν δανείζοντας μας ακριβά;
Γιατί όμως ανέβηκαν τα spreads χθες; Με περισπούδαστο ύφος ανακαλύψαμε πως υπήρξε "Εφιάλτης" που μίλησε, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ή κάποιος είπε σε κάποιον κάτι για το ΔΝΤ, εκείνος το μετέφερε σε κάποιον άλλον και ξαφνικά το θέμα έφθασε στην επικαιρότητα. Μα έχουμε χάσει εντελώς την ψυχραιμία μας;
Θεωρούμε πως κάποιοι από την «βαθειά αγορά» (γιατί στην δευτερογενή αγορά δεν κυκλοφορούν σπάροι και μαρίδες) πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να ξεφορτώνουν επειδή τάχα θα πάμε με τσαμπουκά να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας; Μα για ποια συμφωνία μιλάμε; Αυτή που ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού θα ενεργοποιηθεί, εάν και εφόσον συμφωνήσουν όλοι, όταν θα είμαστε με το ένα πόδι στη χρεοκοπία και ούτως ή άλλως επειδή ξέρουμε πόσο δυσβάσταχτη είναι αυτή η κατ επίφαση συμφωνία, διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα κάνουμε χρήση του άσφαιρου πιστολιού, αλλά θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας; Χθες το ανακάλυψαν οι αγορές; Για τόσο επιπόλαιες τις έχουμε;
Μετά ανακαλύψαμε πως φταίει το γεγονός πως θα βγάλουμε ομόλογα σε δολάριο; Ακόμη μεγαλύτερη ανοησία. Αυτή η είδηση έχει βγει εδώ και μέρες και τότε κανείς δεν είχε αντιδράσει. Τώρα το θυμήθηκαν;
Επειδή όμως αυτά μάλλον δεν τα θεωρήσαμε αρκετά ως επιχειρήματα, ανακαλύψαμε ότι οι Financial Times έγραψαν πως αν δεν χρεοκοπήσουμε φέτος θα το πάθουμε του χρόνου. Έτερο ψευδοεπιχείρημα. Οι Financial Times και όχι μόνο αυτοί αλλά και άλλα διεθνή ΜΜΕ, μας βαράνε μήνες τώρα. Μαζί τους καθηγητές, ιδρύματα, think tank. Οπότε μάλλον δεν τρόμαξαν οι αγορές ξαφνικά.
Άλλο επιχείρημα που ακούστηκε, είναι το ότι τάχα στέλνουμε αντικρουόμενα μηνύματα στις αγορές. Λογικό δεν είναι όταν τα μέτωπα είναι δύο; Από τη μία πρέπει να πείσουμε τους ξένους ότι κάτι αρχίζει και κινείται και από την άλλη στο εσωτερικό η κυβέρνηση πρέπει να πείσει γιατί έκοψε επιδόματα, γιατί έφερε φόρους, γιατί πετάει έξω τους συμβασιούχους; Το μόνο επιχείρημα που θα πείσει τον κόσμο είναι ότι η χώρα και η οικονομία βουλιάζει. Μα αυτά τα λέει η Κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες.
Όλα αυτά τα ξέρουν οι αγορές, που μόνο ανόητες δεν είναι. Οι τύποι αυτοί δεν διαχειρίζονται τυχαία δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως λέει ο λαός καλιγώνουν ψύλλο. Οπότε το χθεσινό-κατά την άποψη μου- μάλλον ως μεμονωμένο περιστατικό μπορώ να το δω από κάποιον ή κάποιους που θέλουν να ξεφορτώσουν για να στραφούν αλλού. Και το αλλού σημαίνει, ειδικά γι αυτούς, όχι κάπου με λιγότερο ρίσκο αλλά κάπου που εκτιμούν πως θα βγάλουν περισσότερα χρήματα.
Ας το πάρουμε δε απόφαση, ότι για καιρό ακόμη θα τα ζούμε κάτι τέτοια. Eίτε γιατί όσα γεράκια της αγοράς μόλις νειώσουν πως κινδυνεύουν να χάσουν, θα την κάνουν πουλώντας, είτε για τον πιο απλό λόγο, κάθε εξάμηνο ή τρίμηνο ανάλογα με τους εσωτερικούς κανονισμούς τους θα αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκια τους, είτε γιατί (και αυτό δεν θα το μαθαίνουμε σχεδόν ποτέ) θα χρειάζονται ρευστό για να επενδύσουν αλλού ή για να καλύψουν τρύπες. Δεν είμαστε εμείς το κέντρο του κόσμου!
Αντί λοιπόν να καταναλώνουμε φαιά ουσία με τα αυτονόητα, καλό θα είναι, αν όχι να τα παραβλέπουμε, να μην τους δίνουμε μεγαλύτερη αξία απ' όση πραγματικά έχουν και ας δώσουμε τη μάχη στο εσωτερικό θωρακίζοντας την οικονομία, τονώνοντας την ανάπτυξη εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Προχωρώντας σε δραστικές μεταρρυθμίσεις, καταπολεμώντας την διαφθoρά.
Αν δεν το κάνουμε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν θα μας φταίνε ούτε οι αγορές, ούτε οι Financial Times.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr