Υπό αυτές τις προϋποθέσεις από σήμερα δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Πρέπει να προχωρήσουν όλα τα κυβερνητικά σχέδια για της πάσης φύσεως αλλαγές και κυρίως αυτά που αφορούν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και της ανοικοδόμησης του κράτους και της διοίκησης που πάει να βγεί από την χειρότερη κρίση της ιστορίας του, σπαραλιασμένο.
Κατ αρχήν, αν πάρουμε την Ιταλία ως παράδειγμα, ίσως θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή διαπρεπών νομικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της οποίας έργο θα είναι η εύρεση όλων των παλαιών, άχρηστων και αλληλοσυγκρουόμενων νόμων που αποτελούν κακοδαιμονία. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε να ισχύουν νόμοι του μεσοπολέμου. Έτσι θα μείνουμε με τα πιο τελευταία νομοσχέδια, τα πιο σύγχρονα υποτίθεται, όπου κάλλιστα μπορούν να εντοπιστούν τα περιβόητα παραθυράκια των νόμων που ανατρέπουν την φύση και τον σκοπό των νομοσχεδίων.
Το δεύτερο πιο βασικό είναι να απλουστευθούν αμέσως οι πάσης φύσεως αδειοδοτικές διαδικασίες. Να μπει επιτέλους ένα τέλος σε κάθε ψυχοφθόρα χρονοτριβή. Να δημιουργηθούν επιτέλους ΚΕΕ ( Κέντρα Εξυπηρέτησης Εταιρειών). Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να παρακαμφθεί ο δαίδαλος της μέχρι σήμερα αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Ο μόνος τρόπος είναι να στηθεί ένας παράλληλος ανεξάρτητος οργανισμός, που σιγά σιγά θα οδηγήσει σε εξαφάνιση τα ενδοδιοικητικά καρκινώματα.
Τρίτο και βασικότερο είναι να προχωρήσει άμεσα ο Καλλικράτης. Μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο στην Δημόσια Διοίκηση. Θα γίνει εντοπισμός και ξεκαθάρισμα των πραγματικών αναγκών και του δημοσιοϋπαλληλικού δυναμικού. Επίσης θα ξεκαθαρίσει ο γραφειοκρατικός δαίδαλος των πάσης φύσεως αδειοδοτήσεων. Η κάθε επιχείρηση ή επενδυτής να ξέρει ότι έχει να κάνει με μία δύο τρείς το πολύ υπηρεσίες αντί για πενηντατρείς που είναι σήμερα.
Τέταρτο. Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα ΣΔΗΤ. Ένας τομέας που θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα είναι η ανακύκλωση και η διαχείριση αποβλήτων και απορριμάτων. Όλη η χώρα είναι ένα απέραντος σκουπιδότοπος. Μέχρι και αποκέντρωση των Υπουργείων μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο. Παράδειγμα. Ιδιώτης κατασκευάζει ένα συγκρότημα κτιρίων σύγχρονων και οικολογικών προδιαγραφών όπου στεγάζονται όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και παίρνει την εκμετάλλευση των κτιρίων για 100 χρόνια.
Το ίδιο μπορεί να γίνει με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όπου μπορούν να στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες και Γραμματείες, αντί να είναι πολυδιασπασμένες. Έτσι υπάρχει μεγάλο κέρδος αφού αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις υπαλλήλων, δεν χάνονται έγγραφα καθ’ οδόν από μία υπηρεσία στην άλλη.
Όταν ξεκαθαρίσει ο Καλλικράτης, τέτοια συγκροτήματα μπορούν να κατασκευαστούν στην έδρα κάθε περιφέρειας. Τα σχολεία από δω και στο εξής μπορούν να γίνονται έτσι. Όσα κτίρια κρατικά περισσέψουν μπορούν να πουληθούν.
Εν κατακλείδι. Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Τα ανωτέρω είναι ενδεικτικά, μερικών λύσεων. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα, όπως καταπολέμηση σπατάλης, ασφαλιστικά όρια, απελευθέρωση επαγγελμάτων που πείθουν τις αγορές και τους εταίρους μας για τις προθέσεις μας να νοικοκυρευτούμε. Είναι και άπειρα μικρά που μπορούν να καταδείξουν ότι αλλάζουμε ρότα και νοοτροπία. Τώρα που κτίζουμε από την αρχή είναι μία θαυμάσια ευκαιρία. Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρη στρατηγική, ευκρινείς στόχοι και αταλάντευτη βούληση. Τελείωσαν τα ψέματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr