Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί όλη αυτή η φασαρία. Όλοι από μέσα μας δεν σκεφτόμαστε πως η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην λήψη αποφάσεων; Όλοι δεν σκεφτόμαστε πως πρέπει επειγόντως να γίνουν οι αλλαγές στην δημόσια διοίκηση; Να μπουν Διευθυντές, τμηματάρχες ώστε να αρχίσει να κινείται;
Ο λόγος που αναρωτιέμαι είναι γιατί έκατσα και διάβασα το νομοσχέδιο μέσα σε μία ώρα. Πέντε άρθρα είχε όλα και όλα. Το διάβασα αργά και προσεκτικά, και επειδή δεν ήταν κάτι το πολύ εξειδικευμένο, κατάλαβα αμέσως τι ήθελε να πει ο νομοθέτης. Διάβασα, τι απαιτείται για κάθε θέση, τι προσόντα χρειάζονται, πως αθροίζεται η βαθμολογία, Είδα ότι υπάρχουν γραπτές εξετάσεις, και προφορική συνέντευξη ( γιατί κάπου πρέπει να αξιολογείται και η προσωπικότητα του επιλεγόμενου).
Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί οι εθνοπατέρες μας θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο να μελετήσουν. Και ποιοι εθνοπατέρες; Έχετε δει συνήθως από τηλεοράσεως πόσοι παρίστανται στις επιτροπές και στην ολομέλεια; Έχετε δει πως οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης κάνουν ζουμ μόνο στους ομιλούντες για να μην φανεί η απαράδεκτη γύμνια της αίθουσας; Αντί λοιπόν να φωνάζουν καλό θα ήταν να κάτσουν μία άντε δυο ωρίτσες να μελετήσουν τα πέντε άρθρα και να αποφασίσουν. Υποτίθεται πως είναι έμπειροι κοινοβουλευτικοί. Υποτίθεται πως μέσα στις προσδοκίες τους μία μέρα είναι να κάτσουν σε έναν υπουργικό θώκο. Υποτίθεται πως έχουν και τα εφόδια και την εμπειρία. Υποτίθεται, πως από εποχής Κακλαμάνη, έχουν δίπλα τους έμπειρους επιστημονικούς συμβούλους.
Δυστυχώς, ασχέτως πολιτικών προτιμήσεων ή τοποθετήσεων, μέχρι τώρα ο κοινοβουλευτικός μας βίος σε μεγάλο βαθμό μόνο κουβέντα να γίνεται είναι. Εδώ έχουμε δει σοβαρά νομοσχέδια να περνάνε με μία ψήφο παρά τις λυσσαλέες πολιτικές κοινωνικές αντιδράσεις. Έχουμε δει ουκ ολίγα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα.
Δεν δέχομαι λοιπόν πως τάχα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήθελε τόσο πολύ κουβέντα. Όχι μόνο κουκιά μετρημένα είναι αλλά έπρεπε να έχει ψηφιστεί και χθες.
Αλλά ας περάσουμε στην ουσία του νομοθετήματος. Πρώτη φορά, ΑΣΕΠ και Συνήγορος του Πολίτη στελεχώνουν το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, συμμετέχοντας τόσο ενεργά στην επιλογή γενικών Διευθυντών Υπουργείων.
Το ΕΙ.Σ.Ε.Π. είναι πενταμελές και αποτελείται από:α) έναν (1) Αντιπρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. ως Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του και τρία (3) μέλη με τους αναπληρωτές τους. Ο αναπληρωτής του Προέδρου και τα μέλη με τους αναπληρωτές τους είναι μέλη του Α.Σ.Ε.Π. και προτείνονται από τον Πρόεδρό του. β) έναν (1) Βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη που προτείνεται από το Συνήγορο του Πολίτη με τον αναπληρωτή του, επίσης βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη.
Το ΑΣΕΠ στην ουσία αποφασίζει για θέσεις που όλοι ανεξαιρέτως οι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν εμπειρία, και προσόντα μπορούν να διεκδικήσουν. Για θέσεις που ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής, είναι διδακτορικά, γνωστικά μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και πολύχρονη εμπειρία. Κριτήρια δηλαδή που διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό μία ποιότητα στελέχους.
Στα δε ΣΕΠ, συμμετέχουν οι γενικοί Διευθυντές που έχουν επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ και Συνηγόρου του Πολίτη). Αν αυτό δεν διασφαλίζει ως ένα μεγάλο βαθμό το αδιάβλητο των επιλογών τότε τι την διασφαλίζει;
Αλλά δεν είναι μόνο το ΑΣΕΠ. Είναι και η μεταβατική περίοδος, μέχρι να γίνου οι αλλαγές. Ξέρετε ποιός κάνει κουμάντο στο ενδιάμεσο διάστημα; Δικαστικοί.
« Έως τη συγκρότηση του ΕΙ.Σ.Ε.Π., το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που έχει συσταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 158 του Υ.Κ., όπως ίσχυε πριν να αντικατασταθεί με τις διατάξεις του άρθρου δεύτερου του νόμου αυτού, αποτελείται από πέντε (5) μέλη συνταξιούχους Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς της Διοικητικής Δικαιοσύνης, ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή συνταξιούχους Προέδρους, Αντιπροέδρους ή Νομικούς Συμβούλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» Ούτε αυτό αποτελεί εγγύηση;
Εν ολίγοις, πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να σοβαρευόμαστε με τη επιλογή στελεχών για την δημόσια διοίκηση. Οι εποχές που διευθυντές γίνονταν κουμπάροι, κομματικοί συνδικαλιστές, άνθρωπου που δεν μιλάγανε καν αγγλικά και που έπρεπε να ταξιδεύουν σε κοινοτικά υπηρεσιακά συμβούλια, κάποτε πρέπει να φύγουν ανεπιστρεπτί.
Μόνο και μόνο γι’ αυτό, οι εθνοπατέρες μας, αντί να βαρυγκωμούν, έπρεπε να στρωθούν στην δουλειά, να μελετήσουν μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες του το νομοσχέδιο και να προχωρήσουν άμεσα την ψήφιση του. Εδώ ψηφίζουν τροπολογίες της ντροπής, νύχτας με πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις… Ας μην το ξεχνάμε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr