Η διάταξη είναι σαφής:
Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων, αξίας μεγαλύτερης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιταγών, οι οποίες είναι οι αρτηρίες κυκλοφορίας, του χρήματος στο εμπόριο αλλά και σε πάσης φύσεως μεταποιητική δραστηριότητα, σήμερα ξεκινούν από εξάμηνες και πάνω. Με αυτές, πληρώνει ο ένας τον άλλον μέχρι να έρθει η ώρα να φθάσουν στην τράπεζα. Άλλοι πάλι που έχουν καλές σχέσεις με τις τράπεζες τους απλά τις προεισπράττουν, Έτσι έχουν χρήμα, να πληρώσουν, μισθούς, εφορίες, δάνεια ΙΚΑ.κλπ. Οι δίγραμμες όμως δεν οπισθογραφούνται.
Μέχρι τώρα χρώσταγε ο Κώστας στον Γιώργο και μόλις έπαιρνε μια επιταγή από το Αντώνη την πάσαρε σαν μετρητό στον Γιώργο. Ο Κώστας ξεμπέρδευε χωρίς μετρητό και άσε το γιώργο να κόψει το κεφάλι του αν θα την πάσαρε κάπου αλλού ή αν θα την εισέπρατε δηλαδή αν ο Αντωνής μετά από πέντε, έξι εννιά μήνες θα είχε να την καλύψει.
Τώρα όμως που βρισκόμαστε σε συρρίκνωση, που το λιανικό εμπόριο, το χονδρεμπόριο, ο τουρισμός, η μεταποίηση , βρίσκονται στα χειρότερα τους, πως θα βρεθούν τα χρήματα να καλυφθούν οι επιταγές παλαιού τύπου; Πως θα προβούν όλοι αυτοί σε αγορές εμπορευμάτων ή πρώτων υλών, αφού ούτε και στις επιταγές δεν μπορεί πλέον να βασιστούν; Στη μείωση λοιπόν των καταναλωτικών δαπανών, λόγω φόβου και ανεργίας, έρχεται να προστεθεί λοιπόν και μια ακόμη σφιχτή θηλειά.
Το πρόβλημα ρευστότητας και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά απεικονίζουν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του "Τειρεσία", σύμφωνα με τα οποία ο όγκος των ακάλυπτων επιταγών υπερδιπλασιάστηκε το προηγούμενο έτος σε σχέση με το 2008.
Οι ακάλυπτες επιταγές το 2009 ανήλθαν σε 304.377 από 118.036 το 2008 και σε αξία σε 3 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2008. Για το 2010 ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει. Βέβαια τα πρώτα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν βελτίωση, αλλά αυτό σύμφωνα με κύκλους της αγοράς συνέβη γιατί πολλοί στις γιορτές βελτίωσαν προσωρινά την ρευστότητα τους και είχαν να τις καλύψουν
Το ζήτημα είναι πως στους δέκα μήνες που απομένουν μέχρι την 1η πρώτου 2011, τι θα κάνουν οι τράπεζες; Πως θα διαχειρίζονται πλέον τους πελάτες τους και πως θα βρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν την ποιότητα των πινακίων προείσπραξης που δέχονταν ως τώρα επιταγές οπισθογραφημένες τρεις και τέσσερις φορές.
Εν ολίγοις όποιος πρόλαβε πρόλαβε να εκδώσει έστω και δεκάμηνη. Από δω και πέρα πρέπει να κάνει άλλο κουμάντο και άλλο οικονομικό προγραμματισμό γιατί όσο περνάνε οι μήνες τόσο στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr