Δυστυχώς αυτή η πρακτική δεν είναι πολιτική πρακτική, όσο και εάν κάποιοι επιχειρήσουν να πουν πως η ΝΔ πλήρωσε πολιτικά για την καταστροφική διακυβέρνηση της. Είναι πρακτική που αντιβαίνει κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και καθήκοντος γιατί ενέχει δόλο. Δόλο να παραπλανηθούν οι εταίροι μας, κάτι που σημαίνει πως όσοι ενεπλάκησαν με τις πράξεις ή παραλείψεις τους στα όσα καταμαρτυρεί η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής, παραβίαζαν έμμεσα τόσο το Σύνταγμα που σαφώς λέει πως η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, άρα και όλες οι συνθήκες που έχουμε συνυπογράψει υπερισχύουν, αλλά και την εσωτερική νομοθεσία που διέπει την άσκηση χρηστής δημόσιας διοίκησης με στόχο την διαφάνεια, τις θεμιτές διαδικασίες, τη δημόσια λογοδοσία και την διοικητική αποτελεσματικότητα.
Δόλος στο Δίκαιο ονομάζεται η πρόθεση εκτέλεσης αδίκου πράξης και εκ τούτου λοιπόν επειδή ο κόσμος πιστεύει πως ένα από τα βαθειά προβλήματα αυτής της χώρας είναι πως ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε, η υπόθεση αυτή να εξεταστεί πλέον εξονυχιστικά και εις βάθος και να αποδοθούν ευθύνες όπου απαιτηθεί. Ξεκάθαρα πράγματα.
Η καραμέλα των πολιτικών ευθυνών δεν πείθει γιατί στην περίπτωση των «πειραγμένων» στοιχείων σαφέστατα είχαμε μία πράξη που επηρέασε όχι μόνο τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ αλλά κυρίως της χώρας και μάλιστα με τον πιο επώδυνο τρόπο.
Η εικόνα για το τι πιστεύει ο ελληνικός λαός, είναι αποκαλυπτική. Το 96% των Ελλήνων θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς και περιφερειακούς θεσμούς στη χώρα αλλά όταν φθάνουμε στους εθνικούς θεσμούς εκεί το ποσοστό φθάνει στο εκρηκτικό 98% των Ελλήνων
Η πιστή τήρηση και η αμετακίνητη προσήλωση στις αρχές της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου, είναι μονόδρομος σε αυτές τις δύσκολες ώρες γιατί μόνο έτσι θα ξεκινήσει έστω και δειλά δειλά η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών.
Ισως δε, τώρα που ο κ. Καστανίδης ετοιμάζει νομοσχέδιο για την δικαιοσύνη θα πρέπει να ξανασκεφθούμε μήπως η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της δικαστικής εξουσίας για το ποινικό θέμα, για σοβαρές υποθέσεις, επεκταθεί τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι τα δύο καθ' ύλη αρμόδια ανώτατα διοικητικά δικαστήρια και έχουν πολύ μεγαλύτερη πείρα στην διερεύνηση σοβαρών διοικητικών παραπτωμάτων. Θα ήταν και αυτό μία ακόμη μεταρρύθμιση που θα συνέβαλε στην αλλαγή της χώρας προς το καλύτερο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr