Ασφαλώς δεν είναι όλοι ίδιοι, ωστόσο εάν έχουμε φθάσει εδώ που φθάσαμε, είναι γιατί και σε αυτούς, κυρίαρχη νοοτροπία επί σειρά ετών ήταν και απ’ ότι φαίνεται παραμένει, ο ωχαδερφισμός το και "αύριο μέρα είναι", που οδήγησε σε μία πολύχρονη ανοχή κακώς κειμένων και η ανοχή μεταβλήθηκε σταδιακά σε συνενοχή.
Φυσικά για όλα φταίει η κακή Ευρώπη, ο κακός έμπορος που πίνει το αίμα, ο κακός καπιταλισμός, η παγκοσμιοποίηση, το κράτος των Αθηνών. Όλα αληθινά και σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο για τις δικές τους ευθύνες όσον αφορά την κακοδιαχείριση τις διαπιστωμένες πανηγυρικά παθογένειες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες του κλάδου τους ούτε κουβέντα. Η μάλλον τα θυμούνται και τα βάζουν στα αιτήματα κάθε φορά που διεκδικούν χρήματα. Και όχι όλοι. Μόλις τα πάρουν σιωπούν και πάλι.
Το πιο βασικό αίτημα που ακούμε αυτές τις ημέρες είναι πως δεν προχώρησε η ψηφιοποίηση των αεροφωτογραφιών και έτσι δεν κατάφεραν να αποδείξουν πόση γη καλλιεργούν οπότε να ξέρει η Πολιτεία τι αποζημίωση δικαιούται ο καθένας τους.
Αναρωτιέμαι εάν πράγματι δεν μπορούν να κάνουν υπομονή μερικούς μήνες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο από τη στιγμή που έχουν πάρει κάποιες επιδοτήσεις ήδη. Τους άκουγα να φωνάζουν. Αυτά τα λεφτά είναι δικά μας. Σωστά. Ωστόσο για το εάν χρειάζεται ψηφιοποίηση για τις γεωργικές καλλιέργειες δεν είναι μόνο ευθύνη της Πολιτείας. Αλλά κυρίως ευθύνη δική τους.
Οι δικές τους απάτες τους έφεραν σε αυτό το σημείο. Να θυμηθούμε τι έχουμε πληρώσει για πρόστιμα από τις δικές τους λοβιτούρες; Υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ έχουμε απειληθεί σοβαρά από την Κομισιόν η διαδικασία παρακράτησης του 10% των κοινοτικών πόρων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες για στρεμματικές ενισχύσεις και μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Είναι όμως μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν επιβάρυνση ανά φορολογούμενο, λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης πληθυσμιακής διαφοράς με τις δυο αυτές χώρες.
Σύμφωνα δε με τα κοινοτικά στοιχεία οι παραγωγικούς τομείς που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με λοβιτούρες είναι.«Ο τομέας «στρεμματικές ενισχύσεις/αροτραίες καλλιέργειες» καταλαμβάνει την πρώτη σειρά με ποσό 412,85 εκατομμυρίων ευρώ, με επόμενο τον τομέα «ελαιόλαδο, έλαια και λίπη» με ποσό 283,82 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πριμοδοτήσεις ζώων καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με ποσό 193,59 εκατομμυρίων ευρώ»
Ξεχάσαμε τα όργια με το βαμβάκι; Με τα ροδάκινα; τα πορτοκάλια και τα πειραγμένα απόβαρα των φορτηγών που ζυγίζονταν; Για αυτά όμως οι αγροτοπατέρες τσιμουδιά. Σαν να μην έχουν συμβεί.
Αλλά μήπως θα πρέπει να θυμηθούμε τις περιβόητες γεωργικές συντάξεις μαϊμούδες τις δεκαετίας του ογδόντα και ενεννήντα, ή το τι συνέβαινε και ακόμη συμβαίνει με τους αγροτοσυνεταιρισμούς, όπου μια ζωή προηγούνταν οι εκάστοτε ημέτεροι; Μια ζωή όταν βρίσκομαι στην επαρχία τα ίδια παράπονα ακούω. Ποιος φταίει λοιπόν;
Μήπως και γι’ αυτό η Πολιτεία; Τους φταίει η Πολιτεία που αγόρασαν άκριτα τρακτέρ δεκάδων χιλιάδων ευρώ όταν με τη έκταση που καλλιεργούν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους με μικρότερο; Τους φταίει η Πολιτεία που ενώ ξέρουν πως είναι επί ξύλου κρεμμάμενοι, είτε λόγω της απάθειας της Πολιτείας είτε λόγω των καιρικών αντιξοοτήτων, που πήγαν και έπαιξαν τα λεφτά τους με τις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αντί να διαφυλάξουν την κεφαλαιουχική τους επάρκεια ως κόρη οφθαλμού για μία ώρα ανάγκης;
Και δεν είναι μόνο οι απάτες. Είναι η ασυλλόγιστη χρήση των νερών καθώς δεν ακούνε κανέναν, είναι η ασυλλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η χείριστη διαχείριση των αποβλήτων των φυτοφαρμάκων. Αντιλέγουν πως είναι ανίκανη η Τοπική αυτοδιοικούντες. Μα αυτοί τους εκλέγουν.
Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Δεν είναι όλοι οι αγρότες ίδιοι. Δεν είναι ο μικροκληρούχος ίδιος με τον μεγαλοπαραγωγό των κάμπων που ισχυρίζεται πως τον τρώει το λιοπύρι την ώρα που έχει στη δούλεψη τους πακιστανούς και ότι άλλο βρεθεί στην περιοχή.
Ανάπηρη είναι λοιπόν η αγελάδα μας κι ας προσπαθεί με νύχια και με δόντια να θέλει να μας πείσει για την ιερότητα της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr